E-indkøb udfordrer kulturen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. november 2004.


Greve Kommune sparer 22 millioner kroner på fire år - men ikke uden sværdslag.

ehandel

Indkøbskulturen var decentral og fri i Venstrekommunen Greve, da en ide om at optimere kommunens indkøb slog rod.
- Vi gik til byrådet i 2002 og bad om lov til at prøve at spare tre procent på kommunens indkøbsbudget. Byrådet sagde enstemmigt ja - hvis vi sparede fem procent i stedet, siger projektleder Robert Grønlund, Greve Kommune.
Fem procent svarer til 12 millioner kroner om året.
Et konsulentfirma udarbejdede en forundersøgelse, som viste, at man måtte trappe besparelsen gradvist op over fire år, samt at fokus skulle være på at købe bedre og mere professionelt ind. E-handel skulle kun være et værktøj.
I februar 2003 rullede projektet. Bemandingen blev øget med 50 procent (= 1 person) i kommunens centrale indkøbsafdeling, og arbejdet med at rydde ud i de gamle indkøbsaftaler og lave nye, fælles aftaler begyndte.
Den kulturelle udfordring har gjort det nødvendigt for projektlederen at agere stødpudezone rundt om de to indkøbere.
- Vi har oplevet institutioner, der har klaget til politikerne, fordi de mistede handlefrihed og fordi det var en stor omvæltning at skulle købe elektronisk ind. Også lokale handlende har klaget, så projektet kunne ikke have været gennemført uden politisk enighed og fuld ledelsesopbakning, siger Robert Grønlund.
Besparelserne, som kan høstes, når den enkelte institution køber ind på de nye, fælles indkøbsaftaler, trækkes med det samme fra den enkelte institutions budget.
- Det er både godt og skidt med gennemsigtigheden. På den ene side kan alle se, at det går retfærdigt til. Men på den anden side bliver det også meget synligt, hvad man er sur over, siger Robert Grønlund.
Efter halvandet år har bølgegangen dog lagt sig. De fleste vil hellere spare penge på indkøb end på personaleressourcer.
Et godt råd fra Robert Grønlund til andre kommuner, der overvejer at gøre som Greve er:
- Spar endelig ikke forundersøgelse og konsulentbistand væk. Vi havde ikke fået succes med projektet uden hjælp udefra - ikke mindst til at tænke anderledes, siger projektleder Robert Grønlund.

Boks:
om Greves løsning
Greve Kommune har fået midler fra VTU's e-handelspulje til at lave en afrapportering af projektet, som snart kan læses på www.kl.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere