E-indkøb udfordrer kulturen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. november 2004.


Greve Kommune sparer 22 millioner kroner på fire år - men ikke uden sværdslag.

ehandel

Indkøbskulturen var decentral og fri i Venstrekommunen Greve, da en ide om at optimere kommunens indkøb slog rod.
- Vi gik til byrådet i 2002 og bad om lov til at prøve at spare tre procent på kommunens indkøbsbudget. Byrådet sagde enstemmigt ja - hvis vi sparede fem procent i stedet, siger projektleder Robert Grønlund, Greve Kommune.
Fem procent svarer til 12 millioner kroner om året.
Et konsulentfirma udarbejdede en forundersøgelse, som viste, at man måtte trappe besparelsen gradvist op over fire år, samt at fokus skulle være på at købe bedre og mere professionelt ind. E-handel skulle kun være et værktøj.
I februar 2003 rullede projektet. Bemandingen blev øget med 50 procent (= 1 person) i kommunens centrale indkøbsafdeling, og arbejdet med at rydde ud i de gamle indkøbsaftaler og lave nye, fælles aftaler begyndte.
Den kulturelle udfordring har gjort det nødvendigt for projektlederen at agere stødpudezone rundt om de to indkøbere.
- Vi har oplevet institutioner, der har klaget til politikerne, fordi de mistede handlefrihed og fordi det var en stor omvæltning at skulle købe elektronisk ind. Også lokale handlende har klaget, så projektet kunne ikke have været gennemført uden politisk enighed og fuld ledelsesopbakning, siger Robert Grønlund.
Besparelserne, som kan høstes, når den enkelte institution køber ind på de nye, fælles indkøbsaftaler, trækkes med det samme fra den enkelte institutions budget.
- Det er både godt og skidt med gennemsigtigheden. På den ene side kan alle se, at det går retfærdigt til. Men på den anden side bliver det også meget synligt, hvad man er sur over, siger Robert Grønlund.
Efter halvandet år har bølgegangen dog lagt sig. De fleste vil hellere spare penge på indkøb end på personaleressourcer.
Et godt råd fra Robert Grønlund til andre kommuner, der overvejer at gøre som Greve er:
- Spar endelig ikke forundersøgelse og konsulentbistand væk. Vi havde ikke fået succes med projektet uden hjælp udefra - ikke mindst til at tænke anderledes, siger projektleder Robert Grønlund.

Boks:
om Greves løsning
Greve Kommune har fået midler fra VTU's e-handelspulje til at lave en afrapportering af projektet, som snart kan læses på www.kl.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere