Små virksomheder i rådgiver-tomrum

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. november 2004.


De uafhængige ERP-rådgivere i Danmark bliver let for dyre, og de leverandørafhængige er for dårlige. De små og mellemstore firmaer, som udgør flertallet i Danmark, står dermed over for et stigende problem, efterhånden som Enterprise Resource Planning rykker ind.

For de små virksomheder i dansk erhvervsliv er det ofte uforholdsmæssigt dyrt at købe uafhængig rådgivning om virksomhedssystemer, Enterprise Resource Planning (ERP). Men samtidig bliver ERP efterhånden en vital del af deres forretning.
Dermed står de over for et stort spørgsmål: Hvordan får de den rigtige ERP-rådgivning? Er det godt nok at spørge den lokale it-leverandør? Kan man måske drage nytte af kollegaernes erfaringer?
De danske brancheorganisationer, ERP-distributørerne og -konsulenterne har ikke et klart svar.
- Spørgsmålet om, hvor de små virksomheder går hen for at få den rette rådgivning, vil blive stadigt vigtigere i takt med, at de små virksomheder tager ERP til sig. Små virksomheder med under 50 medarbejdere har ofte en ikke-professionel tilgang til at udnytte it forretningsmæssigt. Så de har faktisk mere brug for rådgivning, end de store virksomheder. Samtidig har de dog risikoen for at købe sig til for meget rådgivning. Der skal være sammenhæng mellem rådgivningsudgiften og størrelsen og omkostningen ved selve it-løsningen, siger Steen Christensen, der er chefkonsulent hos Rambøll Management, der blandt andet lever af at rådgive især store virksomheder om ERP-løsninger.
Han peger på, at de små virksomheders brug af de uafhængige ERP-konsulenter skal være anderledes end de store virksomheders.
- Hvor konsulenten hjælper den store virksomhed ved at overtage hele ERP-implementeringen med dertilhørende resultatansvar, så vil den mindre virksomhed opnå en mere økonomisk løsning, hvis konsulenten bruges som sparringspartner på sidelinien i stedet, siger Steen Christensen.
Han peger på, at netop forskellen i, hvor de endelige ansvar ligger - hos virksomheden selv eller konsulenten - er afgørende for prisen. Små virksomheder har med andre ord ikke råd til at vælte ansvaret over på konsulenten.

Steen Christensen peger også på, at hvis en lille virksomhed blot skal have udviklet en lille sidefunktion til sit ERP-system, kan det bedst betale sig at gå direkte til leverandøren, selvom denne jo mest af alt er sælger.
- Der er selvfølgelig forskel i professionalisme blandt disse, og her må tommelfingerreglen være, at man skal gå til de større ERP-distributører, siger Steen Christensen.
En anden løsning kan være at oprette erfaringsgrupper med beslægtede virksomheder. Sammen kan man udveksle erfaringer og løsninger eller gå sammen om at købe sig til uafhængig konsulentbistand, påpeger han.

En tredje mulighed for de små virksomheder udpeger en af de andre uafhængige ERP-rådgivere:
- Det er klart, at der er en risiko for dårlig rådgivning, hvis ERP-leverandøren har for godt fat i kunden. Så kan løsningen være, at man hver gang går ud og får mere end et tilbud, lyder rådet fra Herbert Nathan, HerbertNathan & Co..
Han er dog også enig med Steen Christensen i, at den lille virksomhed skal bruge konsulenten anderledes end de store virksomheder:
- Små virksomheder bliver ofte skræmt af, at konsulenter skal være så dyre. Min erfaring er dog, at med blot en halv eller hel dag sammen med en konsulent, kan den lille virksomhed komme langt med hensyn til at få afdækket sine ERP-behov inden en stor investering.
- De små virksomheder må til at vænne sig til at bruge konsulentbistand også på it-området. Inden for jura og økonomi bruger de jo allerede ekstern hjælp i form af advokater og revisorer, så hvorfor ikke også på it-området? spørger Herbert Nathan.

Boks:
De små firmaer
Små firmaer med under 50 medarbejdere udgør over 98 procent af de danske virksomheder. I den kommende tid ventes et sandt boom for ERP-systemer i disse virksomheder, efterhånden som fordelene og nødvendigheden af ERP går op for også de små firmaers ejere.

Det er godt nyt for virksomhedernes indtjening. En rapport fra Videnskabsministeriet viser, at der ligger et stort indtjeningspotentiale hos de små virksomheder med under 50 medarbejdere. Hvis de udvider og integrerer deres it-brug, kan de tjene op til 50.000 kroner mere per medarbejder årligt.

Der er dog også et lille problem med de små virksomheders stigende afhængighed af ERP: Deres it-behov er i mange tilfælde nemlig for lille til, at det kan betale sig for dem at købe uafhængig rådgivning, det vil sige fra rådgivere, der ikke har indgået ægteskab med bestemte ERP-leverandører. Og virksomhederne har heller ikke selv de nødvendige kompetencer til at klare opgaven.

Billedtekst:
- Der skal være sammenhæng mellem rådgivningsudgiften og størrelsen og omkostningen ved selve it-løsningen.
Steen Christensen Rambøll Management

Billedtekst:
- Små virksomheder bliver ofte skræmt af, at konsulenter skal være så dyre.
Herbert Nathan HerbertNathan & Co.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere