De bløde værdier

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. november 2004.


Her 655 millioner kroner senere kan det være mere end svært at få øje på forrentningen og varige fordele, der angiveligt skulle være opnået i projektet Det Digitale Nordjylland, som blev sparket i gang i 2000 af daværende forskningsminister Birte Weiss.
It-fyrtårnet eller fyrtårnscentret, der som virtuelt hovedsæde knejser i midten af Aalborg, har været omgærdet med mange positive forventninger, men har - trods eksistensen af 89 projekter - sat sig forbløffende få spor uden for regionen. En stærkt forsinket evalueringsrapport på mere end 200 sider, der blev offentliggjort synkront med afgørelsen af det amerikanske præsidentvalg, bugner med grundlæggende og sønderlemmende om end indpakket kritik. Målsætningerne i projektet er generelt ikke indfriet, og nordjyderne er på centrale områder bagud i forhold til det øvrige Danmark - eller som det hedder så sigende i rapporten: Det er ikke optimalt.
Der er i sig selv ingen grund til at klandre, at der er anvendt over en halv milliard kroner på egnsudvikling i et udkantsområde. Og i en dansk sammenhæng giver det mere mening netop at anvende midlerne på it, frem for til de tobaksmarker og olivenlunde vi tænker på, når det gælder Sydeuropa. Men det nordjyske projekt har aldrig været præsenteret som egnsudvikling. Nej, det nordjyske it-fyrtårn skulle som regional dynamo være forbillede for digitaliseringen af resten af landet og lære os, hvordan man lever i et netværkssamfund. Og nordjyderne har gennem de seneste fire år været mere end langt fra at underspille projektets betydning.
Det er måske på den baggrund, at videnskabsminister Helge Sander har valgt at spytte ni millioner ekstra i kassen for bare for en sikkerheds skyld at undersøge, om der alligevel ikke skulle være noget af blivende værdi, som er værd at trække frem.
Påfaldende er det, at der fra projektets start har været meget stor interesse i at få del i projektets mange penge. Det gælder allehånde forskningsprojekter, konsulenthuse, it-virksomheder, kulturmæcener, en zoologisk have og Aalborg Symfoniorkester, nogle nævnt mange glemt. Og for mange af disse fremstår det nordjyske it-fyrtårn naturligvis som en succes, som det fremgår af projektets egen hjemmeside.
Ingen tvivl om, at der er kommet værdier ud af projektet. Men er de 655 millioner kroner værd? Eller kunne vi have fået mere værdi ud af at give børn en skattefinansieret gulerod med i skole? Det havde i hvert fald været billigere og nemmere at måle.
Direktøren for Aalborg Universitet, Peter Plenge, havde en bøn, da han udtalte sig til os januar 2000: Vi må ikke smide penge i trivialiteter. Desværre er det kommet til at gå netop sådan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere