De bløde værdier

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. november 2004.


Her 655 millioner kroner senere kan det være mere end svært at få øje på forrentningen og varige fordele, der angiveligt skulle være opnået i projektet Det Digitale Nordjylland, som blev sparket i gang i 2000 af daværende forskningsminister Birte Weiss.
It-fyrtårnet eller fyrtårnscentret, der som virtuelt hovedsæde knejser i midten af Aalborg, har været omgærdet med mange positive forventninger, men har - trods eksistensen af 89 projekter - sat sig forbløffende få spor uden for regionen. En stærkt forsinket evalueringsrapport på mere end 200 sider, der blev offentliggjort synkront med afgørelsen af det amerikanske præsidentvalg, bugner med grundlæggende og sønderlemmende om end indpakket kritik. Målsætningerne i projektet er generelt ikke indfriet, og nordjyderne er på centrale områder bagud i forhold til det øvrige Danmark - eller som det hedder så sigende i rapporten: Det er ikke optimalt.
Der er i sig selv ingen grund til at klandre, at der er anvendt over en halv milliard kroner på egnsudvikling i et udkantsområde. Og i en dansk sammenhæng giver det mere mening netop at anvende midlerne på it, frem for til de tobaksmarker og olivenlunde vi tænker på, når det gælder Sydeuropa. Men det nordjyske projekt har aldrig været præsenteret som egnsudvikling. Nej, det nordjyske it-fyrtårn skulle som regional dynamo være forbillede for digitaliseringen af resten af landet og lære os, hvordan man lever i et netværkssamfund. Og nordjyderne har gennem de seneste fire år været mere end langt fra at underspille projektets betydning.
Det er måske på den baggrund, at videnskabsminister Helge Sander har valgt at spytte ni millioner ekstra i kassen for bare for en sikkerheds skyld at undersøge, om der alligevel ikke skulle være noget af blivende værdi, som er værd at trække frem.
Påfaldende er det, at der fra projektets start har været meget stor interesse i at få del i projektets mange penge. Det gælder allehånde forskningsprojekter, konsulenthuse, it-virksomheder, kulturmæcener, en zoologisk have og Aalborg Symfoniorkester, nogle nævnt mange glemt. Og for mange af disse fremstår det nordjyske it-fyrtårn naturligvis som en succes, som det fremgår af projektets egen hjemmeside.
Ingen tvivl om, at der er kommet værdier ud af projektet. Men er de 655 millioner kroner værd? Eller kunne vi have fået mere værdi ud af at give børn en skattefinansieret gulerod med i skole? Det havde i hvert fald været billigere og nemmere at måle.
Direktøren for Aalborg Universitet, Peter Plenge, havde en bøn, da han udtalte sig til os januar 2000: Vi må ikke smide penge i trivialiteter. Desværre er det kommet til at gå netop sådan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere