Nettets prisguider skal gøres bedre

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. oktober 2004.


Hjemmesider, der sammenligner priser, øger ikke konkurrencen og er alt for forskellige. Derfor har Forbrugerrådet nu udgivet en
guide til udbyderne.

prispolitik
Hjemmesiden www.byggevarepriser.dk har siden december tilbudt forbrugeren sammenligninger af priser for byggevarer inden for kategorier som maling, VVS, tage, døre, vinduer, køkken, bad og el-artikler. Siden er lavet af Erhvervs- og Boligstyrelsen for at øge konkurrencen mellem byggemarkeder, håndværkere o.s.v. og har efterhånden opnået 20.000 unikke brugere om måneden.
- Vi lavede hjemmesiden, fordi vi kunne konstatere, at konkurrencen og prisgennemsigtigheden inden for byggevarer var meget lav. Med hjemmesiden vil vi øge konkurrencen og sænke priserne, siger vicedirektør Jesper Rasmussen fra Erhvers- og Byggestyrelsen.
Byggevarepriser.dk er ikke den eneste prissammenlignings-guide på internettet - mange andre både offentligt og privatfinansierede sider sammeligner priser inden for telefoni, hårde hvidevarer, edb-udstyr, rejser og meget mere.
Problemet er bare, at siderne ikke altid fører til lavere priser og øget konkurrence.

Øget konkurrence
Konkurrencestyrelsen, der skal holde øje med den slags, har aldrig i praksis undersøgt, om siderne virker efter hensigten eller ej. Styrelsen konkluderer dog, at siderne ud fra et teoretisk synspunkt generelt skulle føre til øget konkurrence, men bemærker samtidig, at der er undtagelser.
- På de fleste markeder vil en øget gennemsigtighed øge informationsmængden mest hos forbrugeren og dermed føre til øget konkurrence og lavere priser. I de tilfælde vil en prisguide være gunstig for forbrugerne, siger kontorchef i Center for Infrastruktur og Sektoranalyse under Konkurrencestyrelsen.
Han påpeger, at det modsatte er tilfældet, hvis en prisguide på internettet hjælper forhandlere og producenter til at få større overblik over konkurrenternes priser, end de havde før. Således vil de tilpasse sig hinandens priser, og konkurrencen bliver mindre, end den var, før prisguiden kom frem. Men det er altså sjældent, at siderne har den effekt.

Vejledning til prisguiderne
Hos det uafhængige Forbrugerrådet har prisguider på internettet stor bevågenhed, og rådet er glad for siderne, fordi de for det meste giver forbrugerne et større overblik over markedet og fører til lavere priser. Rådet er dog utilfreds med kvaliteten af siderne og har derfor nu lanceret en vejledning til udbyderne af prisguiderne.
- Formålet med vejledningen er blandt andet at opfordre udbyderne til at give forbrugerne information om, hvordan siden er finansieret. For eksempel om den er sponsoreret eller om forhandlerne betaler for at være med i guiden. Samtidig er det vigtigt, at forbrugeren får information om, hvor stor en del af markedet siden dækker, og om guiden sorterer produkterne efter andre kriterier end pris, siger Grit Munk, der er økonomisk-politisk medarbejder hos Forbrugerrådet.

bokse:

Til forbrugeren:
Sådan bruger du prisguider på nettet
• Tro ikke på alt du læser
• Brug ikke kun én prisguide
• Tjek altid baggrundsinfo om siden (for eksempel hvordan den finansieres og kriterier for rangeringen af produkterne)
• Tjek hvor troværdige sidens informationer er (eksempelvis hvor tit priserne opdateres, hvad der er indeholdt i prisen)

(Kilde: Consumers International).

Til udbyderen:
Sådan laver du prisguiden på nettet
• Forbrugeren skal oplyses om følgende:
• Hvordan prisguiden bliver finansieret
• Hvordan priserne i guiden er fremkommet
• Hvor tit priserne opdateres
• Hvad der er indeholdt i prisen (eksempelvis levering m.v.)
• Hvor stor en del af markedet prisguiden dækker
• Hvilken målgruppe prisguiden har

(Kilde: Forbrugerrådets Best Practice-guide til udbydere af prissammenligningsdatabaser på internettet).

Prissammenligningssider på internettet

Offentlige prisguider
www.byggevarepriser.dk: Prissammenligning af byggevarer. Siden er meget avanceret, og søgeresultaterne kan, ud over pris, sorteres efter en række andre kriterier, herunder afstand til byggemarkedet i kilometer. Denne uge lanceres en funktion, der muliggør online licitation. Man kan bruge siden til at få forskellige leverandørers tilbud på en liste over byggematerialer. Drives af Erhvers- og Byggestyrelsen.

www.hvidevarepriser.dk: Ud over prissammenligning tilbyder denne side også mulighed for at sammenligne energiforbrug og anden miljøpåvirkning. Siden giver i det hele taget en ret avanceret søgefunktion, hvor mange kriterier kan kombineres og rangeres, for eksempel størrelse, mærke o.s.v. Drives af Elsparefonden.

www.teleprisguide.dk: Prissammenligning på abonnement og samtaletakster for mobil- og fastnettelefoni, udlandstelefoni, internet m.v. Drives af IT- og Telestyrelsen.

Private prisguider
www.edbpriser.dk
www.pricerunner.dk (diverse produkter)
www.flybillet.dk
www.mybanker.dk (finansielle ydelser)
www.mobilpriser.dk
www.benzinpriser.dk
www.bilpriser.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere