Spredt fægtning på ESDH - markedet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. oktober 2004.


TRÆGT MARKED: De fællesoffentlige rammekontrakter for elektronisk sags- og dokumenthåndtering åbnede i sommer, men købelysten har været begrænset.

Markedet for ESDH har været trægt i årevis. Leverandørerne håber, at dødvandet bliver brudt, men optimismen er ikke lige stor alle steder.
Selskaberne, der står uden for FESD-aftalerne, kæmper for ikke at blive hægtet af markedet. Imens slås FESD-deltagerne om ordrer, der kan give et afkast af den store investering, det har kostet at deltage i det fællesoffentlige projekt.
Unisys og Fujitsu er blandt dem, der står uden for FESD.
- Min fornemmelse er, at kommunerne nu er mere optaget af de politiske forhandlinger om, hvem de skal gå sammen med, end af it-investeringer. Jeg tror først på en ny bølge ESDH-investeringer i løbet af næste år. Indtil da vil mange befinde sig i et beslutningsvakuum. Først fra midten af næste år vil de nye sammenlægningsråd blive aktive, og de skal træffe de langtrækkende beslutninger såsom investeringer i ESDH-systemer, siger Leif Henriksen fra Unisys' offentlig sektor division.
Et aktuelt eksempel er Bramsnæs kommunes nylige hoppen fra en aftale med Accenture, efter at leverandøren havde forsinket kontraktunderskrivelsen. Bramsnæs kom for tæt på strukturreformen. Uvished om de kommende fusionspartnere gjorde, at kommunen ikke ville kaste sig ud i en vidtrækkende it-investering.
Unisys, der som følge af den fortsatte stagnation har valgt at fokusere mere på konsulentydelser end produkter, søger at målrette ydelserne med udgangspunkt i eksempelvis Kommunernes Landsforenings procesguide.
Hos Fujitsu ser administrerende direktør Morten Svendsen to reaktionsmønstre hos kunderne - dem der venter lidt, og dem der har et konkret behov for at få den basale infrastruktur på plads. Fujitsu fokuserer direkte på kommunerne med sit ESDH.
- Der vil vi være bedst, siger Morten Svendsen.
Spørger man hos FESD-deltagerne er der grøde - og det er på høje tid.
- Det er kommet lidt senere i gang, end vi havde ventet, men nu sker der noget. Det skal der også, for der er gået over to år med forberedelserne og foretaget store investeringer. Men det ser spændende ud nu, og vi regner med, at aktiviteten fortsætter uændret i første halvår næste år, når kommunerne får overblik over sammenlægningerne, siger Frank Høyer Rasmussen, administrerende direktør i Software Innovation.
Her ser ordretilgangen i andet halvår ud til at blive lidt over det forventede med cirka 10 millioner kroner. Tre potentielle kunder ventes at træffe beslutning om køb inden nytår. Og selskabet er i gang med at få nye folk ind og igennem et uddannelsesforløb i en fart. Omkring 15-20 nye medarbejdere bliver det til, anslår Frank Høyer Rasmussen.
Hos Traen, der er konsortiepartner med Accenture, venter administrerende direktør Kenn Petersen et udskilningsløb blandt de leverandører, der ikke er med på FESD-rammekontrakten. Foreløbig er alle tilsyneladende stadig med. Men mange ser seriøst på, om de skal fortsætte på et marked, hvor det er svært at få momentum, mener han.
For Traens eget vedkommende er der stadig hård konkurrence med de øvrige FESD-deltagere, og her er Kenn Petersen ikke i tvivl om, hvad hovedudfordringen er for selskabet, der stadig udelukkende har kommuner og organisationer i kundekredsen. Han vil gerne give det statsligt stærke CSC/ScanJour ridser i lakken:
- Det er i staten, vi skal sparke glasset ind. Jeg håber, vi får et gennembrud her inden for en overskuelig tidsramme på tre-fire måneder, siger Kenn Petersen.

Billedtekst:
- Min fornemmelse er, at kommunerne nu er mere optaget af de politiske forhandlinger om, hvem de skal gå sammen med, end af it-investeringer, siger afdelingschef Leif Henriksen.
Foto: Torben Klint

Billedtekst:
- Det er kommet lidt senere gang, end vi havde ventet, men nu sker der noget, siger Frank Høyer Rasmussen, administrerende direktør i Software Innovation.
Foto: Torben Klint

Boks:
Hvem køber hvad
Tre konsortier vandt i juni rammekontrakter med det fællesoffentlige FESD-projekt: CSC, Accenture og Software Innovation. Og hvem har så tiltrukket hvilke kunder:
CSC/ScanJour-konsortiet er løbet med de tre statslige særtog, Videnskabs-, Social- og Miljøministeriet. Derudover har CSC/ScanJour fået kontrakt med ToldSkat.
Software Innovation kom skidt fra start i det fællesoffentlige FESD-projekt med en forsinket godkendelse, men er siden kommet efter det. Blandt særtogene har Software Innovation skrevet kontrakt med Bornholms Regionskommune og Ribe Kommune. Derudover blev selskabets Public 360 valgt, da Albertslund Kommune som den første benyttede den fællesoffentlige rammekontrakt, og siden har Middelfart Kommune valgt en tilsvarende løsning.
Accenture/Traen-konsortiet indgik den første særtogsaftale med henholdsvis Ribe og Sønderjyllands Amt. Herefter blev de fire særtogskommuner Sorø, Ringsted, Bramsnæs og Skibby enige om at springe på Accenture/Traen. Men Accenture foranledigede en udsættelse af kontraktunderskrivelsen, og ved redaktionens slutning var det stadig uvist, om alle kommuner holdt ved beslutningen. Silkeborg Kommune indgik i sommer en aftale med softwarefirmaet Traen uden om FESD, hvor Rambøll Informatik står for implementeringen, fordi Accenture ikke havde tid.
Virksomhederne uden for FESD ligger naturligvis ikke på den lade side i bestræbelserne på at forblive på markedet.
EDB Gruppen har indgået aftale med Odense Kommune, landets tredjestørste, om et system baseret på en IBM/Lotus-platform.
Fujitsu har netop fået færdigimplementeret sit eDoc system i Ebeltoft Kommune. Her kan borgerne nu ved hjælp af digital signatur få direkte adgang til deres egne sager og tilhørende dokumenter i det kommunale ESDH-system. Fujitsu er derudover i gang med at implementere systemet i Københavns Kommune.

Boks:
Store forventninger til ESDH-markedet
ESDH bliver det tredjestørste investeringsområde. Strukturreformen giver lidt tøven, men omvendt presser eDag2 på. Der er behov for standardisering og effektivisering af dokumentflowet i den offentlige sektor. Processer mellem de offentlige instanser indbyrdes indeholder det største uudnyttede effektiseringspotentiale.
Graf
Tre ud af fem kommuner ser store uudnyttede potentialer ved anvendelse af ESDH. I staten er det 40 pct. Forudsætningen for at udløse potentialet er fokus på organisatorisk tilpasning.
Potentialet i eDag2 er stort, når der kobles til ESDH - så kan hele processen foretages digitalt. E-følgeseddel kan sikre genbrug af data på tværs af myndigheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere