GIS på internettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. oktober 2004.


En række amter, kommuner, virksomheder m.v. tilbyder mere eller mindre avancerede GIS-løsninger gratis tilgængelige på internettet.
vejviser
Kommunerne - især de større - har efterhånden rigtigt gode GIS-sider på nettet. Som eksempel kan nævnes Århus Kommune, som på siden
http://gis.aarhus.dk præsenterer en meget omfattende GIS-service, som tillader Århus Kommunes borgere og andre interesserede at lave et væld af forskellige søgninger - både på topografiske kort og egentlige luftfotos. Man kan søge på adresser og matrikelnumre eller bare bladre igennem kortene. Her kan man få vist tekniske detaljer som kabel- og ledningsføring, skelgrænser, brønde, veje. Man kan også få vist gældende lokalplaner og zonegrænser på kortene og bruge funktionen "Hvad gælder her" og klikke på et punkt og få information om hvilken planlægning, der gælder i punktet - måske en meget god idé lige at få tjekket, hvis man er ved at købe hus. Siden giver også en oversigt over boligfortegnelsen i Århus, ligesom alle grunde og veje vises med ejerforhold. Kortene er lavet i samarbejde med Kampsax og Kort & Matrikelstyrelsen

Amterner
Også landets amter er meget godt med i deres GIS-tilbud på internettet. På adressen http://www.miljoeportal.dk findes en oversigt over alle amters GIS-hjemmesider. Et eksempel er Viborg Amt.
På siden http://gis.vibamt.dk tilbydes forskellige informationer på både kort og fotos. For eksempel registreringer af forurenede grunde og sågar bjørneklo-registreringer, forskellige zone- og regionplan-information, retlige bindinger, vandmiljødata og drikkevandsinteresser, virksomheder, vindmøller og landbrug, sommerhusområder, skovrejsning med meget mere. Så kan man slå sit eget eller naboens hus op og se, om der er forurenet eller lignende. Kortene er for en stor dels vedkommende lavet sammen med Cowi og Kort & Matrikelstyrelsen.

Boligen fra luften
På ejendomsmæglerne Homes hjemmeside kan man søge på et konkret hus eller lejlighed, som er til salg, og vælge ‘Home Skyline' på http://www.home.dk. Det er en af de sjovere GIS-muligheder på nettet. På et virtuelt kort baseret direkte på luftfotos ‘flyver' man rundt over Danmark og kan se alle de huse, der er til salg, ligesom stednavne, børneinstitutioner og skoler, indkøbsmuligheder m.v. er markeret.

En virtuel tur på Staden
Endnu en interessant side præsenteret af virksomheden Turntool er siden http://www.turntool.com/tnt/ritzau_
christiania/index.html. Her kan man gå en virtuel tur på Christiania i København. Det er tydeligt, at siden er lavet af tidligere computerspilsudviklere - rundturen minder en del om navigeringen i spil som for eksempel Doom.

billedetekst: Her ses forekomster af ukrudtsplanten bjørneklo i Viborg By. Kortet tilhører Cowi, Kort og Matrikelstyrelsen og Viborg Amt og er en del af de mange muligheder på amtets GIS-hjemmeside http://gis.vibamt.dk hvor der er et væld af andre søgemuligeder, for eksempel forurenede grunde, amts- og regionplaner, drikkevandsinteresser mv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere