Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. oktober 2004.
Ny bog hjælper de fortabte, der endnu ikke ved, hvad ERP står for. Den letlæste bog giver en god indføring i ERP for både begyndere og øvede, og den sætter systemerne ind i dansk sammenhæng. Samt giver et godt overblik over omfanget og erfaringerne i danske virksomheder.
Boganmeldelse
Bogen "ERP - Danske erfaringer med implementering og anvendelse" er et friskt pust til et område, som ellers har været præget af omtale i presse og offentlighed om forsinkede, forfejlede og dårligt planlagte it-satsninger og ERP-implementeringer i store virksomheder, især i det offentlige. Disse historier har tegnet et billede af, at it-producenter og konsulenter blot har solgt kejserens nye klæ'r til uvidende direktioner, der ikke har turdet andet end springe på vognen.
Til det billede kommer bogen med et kærkomment overblik og analyse af ERP-brugen i Danmark præsenteret i overskuelige tabeller. Bogen gør ikke nødvendigvis op med ovenstående beskrivelse af ERP, men nuancerer billedet en hel del. Bogen behandler også præcis, hvad det er og hvilke situationer, der gør it-investeringer i almindelighed og ERP-løsninger i særdeleshed nødvendige. Hvad er det for en værdi, ERP skaber?
Bogen konkluderer prisværdigt kort, at "it ikke i sig selv giver et afkast, men at værdien skal ses i forhold til virksomhedens brug af it til at opnå resultater. Det er derfor ikke it i sig selv, der skaber værdi, men anvendelsen af it i organisationen."
ERP-værdi viser sig nu
Måske ikke et udsagn der ville bestå alle banalitetstest, men alligevel er det vigtigt at understrege pointen. Bogen tager dermed et argument op, som ikke kan gentages ofte nok i ERP-sammenhæng, nemlig, at et ordentligt og effektivt udbytte af ERP (og mange andre it-investeringer) kræver en redefinering af forretningsplanen og omfattende og vel gennemtænkte organisatoriske forandringer. De kan være svære og ikke mindst dyre, men uden dem kan it-investeringen være spildt, ja ligefrem skadelig.
Markedet for ERP-systemer voksede kolossalt i sidste halvdel af 1990'erne, hvilket blandt andet skyldtes år 2000-problematikken. Mange ventede, at markedet derefter havde nået sit mætningspunkt, i hvert fald i store virksomheder, men det viste sig dog ikke at holde stik. En undersøgelse fra 2003 af go-live datoer, d.v.s. datoer for hvornår virksomheden senest har taget en ny eller opgraderet ERP-løsning i brug, viser nemlig, at der i 2002 blev taget næsten dobbelt så mange ERP-systemer i brug som i 1999 - året op til det famøse årtusindskifte.
Bogen rammer således lige ned i en tid, hvor den økonomiske effekt af bølgen af ERP-investeringer og -implementeringer i sidste årtusind for alvor er begyndt at vise sig.
Hvad er ERP?
Bogen gør også en prisværdig indsats for at tage en akilleshæl i al ERP-snakken op til overvejelse og behandle den: Nemlig diskussionen af hvad ERP præcis er. Allerede i første afsnit, i første linie forsøger bogen sig med en definition (se boks), men selv om den måske rammer meget godt, så hjælper den alligevel ikke helt læseren. Definitionen indeholder nemlig tilpas mange ord, som i sig selv kan betyde mange ting, og hvis betydning ikke er særligt velafgrænset.
Hvad er f.eks. en 'transaktion' helt præcis - er der ikke overordentligt mange ting, der kan kaldes transaktioner i en virksomhed. Og hvad med databearbejdning: Hvad er det helt præcis, eller: Hvilke aktiviteter i moderne virksomheder indeholder ikke en eller anden form for databearbejdning?
Problemet er selvfølgelig, at ERP favner utroligt mange af de aktiviteter, der foregår i en virksomhed. Derfor vil ethvert forsøg på at definere ERP i en kort og præcis formulering strande på problemet med også at rumme ERP-løsningernes utroligt store kompleksitet, hvilket jo også har gjort dem så populære og uundværlige i virksomhederne i dag: Kompleksiteten i funktionaliteten er nu så høj, at den snart kan rumme alle aktiviteter i en virksomhed - i hvert fald i klassiske produktionsvirksomheder.
På trods af disse problemer med at afgrænse hvad ERP egentligt er eller definere begrebet, kommer bogen yderligere med et par forsøg på at komme det nærmere. Desuden bidrager den med nogle konkrete eksempler på ERP-brug i danske virksomheder.
Bogen er i det hele taget let læst og kan være et godt udgangspunkt for it-chefer, forvaltningschefer, virksomhedsledere og andre beslutningstagere, som overvejer en større ERP-investering eller opgradering, eller som blot ønsker at følge med på området og orientere sig om nogle af de erfaringer, der er høstet i Danmark.
boks: Hvad er Enterprise
Resource Planning?
ERP-systemer er informationssystemer, der understøtter online, integreret, realtime transaktionsregistrering, databearbejdning og rapportering i forbindelse med afvikling af virksomhedens forretningsprocessor ved hjælp af en central database, ofte i en client/server it-arkitektur.
(Definition ifølge bogen)
billedetekst: "ERP - Danske erfaringer med implementering og anvendelse", af Pall Rikhardsson, Charles Møller og Pernille Kræmmergaard.
Børsens Forlag
250 sider.
455,- kr.
Er udkommet.