SAP vil også være med i det små

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. oktober 2004.


Den store leverandør af virksomhedssystemer, SAP, vil til at stå stærkere hos de mellemstore virksomheder i Danmark, som ifølge de seneste tal er domineret af Navision.
erp
München: De 10 største virksomheder i Danmark har alle et ERP-system, og SAP står for de syv af dem. En ganske pæn markedsandel, men tager man et kig på hele gruppen af de 500 største virksomheder i Danmark ser det ikke helt så godt ud. Af de 367 virksomheder i denne gruppe, som overhovedet har ERP, står Navision for næsten 35 procent af installationerne, mens SAP på en andenplads må nøjes med under 20 procent. Det viser en ny undersøgelse fra Handelshøjskolen i Århus, som er offentliggjort i bogen "ERP - Danske erfaringer med implementering og anvendelse".
Denne skæve fordeling vil SAP til at gøre noget ved. ERP-leverandøren vil nu også være den største leverandør til de mellemstore virksomheder. At ERP i 1990'erne først og fremmest var noget, der blev solgt og installeret hos store virksomheder, hænger sammen med de forholdsvis store investerings- og implementeringsomkostninger.
Efterhånden som markedet for store virksomheder blev mættet i slutningen af 1990'erne og omkring årtusindskiftet, ændrede ERP-virksomhederne imidlertid fokus og begyndte at sigte efter de lidt mindre virksomheder også.

Atypisk marked
I Danmark har Navision traditionelt stået stærkt på ERP- markedet, især hos de mellemstore virksomheder. Dels som følge af den danske forankring, som Navision har haft, dels som følge af et meget udbygget kundenetværk herhjemme. Navisions markedsposition er således baseret på de gamle Navision- og Damgaard-systemer.
De danske ERP-marked har i det hele taget længe været atypisk i europæisk og international sammenhæng. De "danske" udbydere Navision og EDB Gruppen står ifølge de seneste tal for 40 procent af virksomhedernes ERP-systemer, og de store internationale aktører er i den sammenhæng marginale. Dette dominans-billede vil SAP nu til at gøre op med. Det var budskabet på den netop overståede SAP-messe i München, som var en del af SAP's verdensturné for at sælge nye produkter. Fra Danmark var der omkring 130 deltagere, primært it-chefer og ERP-udviklere.
- Et af de redskaber, som vi vil bruge for at ramme de mindre virksomheder, er at tilbyde prækonfigurerede ERP-løsninger. Hermed kan implementeringstiden og -omkostningerne sænkes. Små og mellemstore virksomheder har måske ikke de helt store ressourcer til at stå for en større implementeringsproces, og her kan de prækonfigurerede løsninger hjælpe - løsninger, der er målrettet en række specifikke brancher og dermed forudindstillede, fortæller Matthias Haendly, som er leder af SAP's marketingsafdeling for det nye NetWeaver produkt, og som har arbejdet i SAP som alt fra programmør til sælger de seneste 12 år.

Dansk ekspansion
Han mener, at der sådan set ikke er nogen nedre grænse for en virksomheds størrelse, før det kan betale sig at købe et ERP-system - når blot kompleksiteten af de forretningsprocesser og transaktioner, som virksomheden lever af, er tilpas store.
Matthias Haendly ser meget gerne en SAP-ekspansion på det danske marked, og han mener, at virksomheden med sin nye produktportofølje kan matche de mellemstore virksomheders behov også, fordi de med hyldevare-prisprincippet også kan få råd til produkterne.
Forfatterne til den omtalte bog fra Handelshøjskolen i Århus hjælper da også SAP's optimisme lidt på vej og konkluderer, at det danske ERP-marked er på vej mod en duopol-situation domineret af SAP og Navision.

Unge danske ERP-systemer
Selv om SAP altså nu vil til at positionere sig stærkere over for de mellemstore virksomheder i Danmark, kan det danske marked vise sig at være en svær nød at knække.
De danske virksomheders it-systemer er nemlig for en stor dels vedkommende ret nye og vel vedligeholdte, og det gælder specielt for ERP systemerne. I undersøgelsen fra Handelshøjskolen i Århus fremgår det, at op mod en tredjedel af ERP-systemerne har haft ibrugtagningsdato indenfor de seneste par år (undersøgelsen er fra foråret 2003), og dermed er der ikke et stort udskiftnings- eller opgraderingspotentiale for SAP at trække på.
Selv i en branche som traditionel industri og klassisk fremstillingsvirksomhed vinder Navision over SAP i markedsandele, et område hvor SAP ellers har stået stærkt. Her sidder Navision på omkring 32 procent af installationerne, mens SAP må nøjes med mindre end 23 procent, mens tallene i kategorien ny industri er henholdsvis 38 og 26 procent.

Billedtekst: Navision og EDB Gruppen står for 40 procent af de danske virksomheders ERP-systemer, og de internationale aktører er i den sammenhæng marginale. Det vil SAP gøre op med, lød budskabet fra blandt andet bestyrelsesmedlem Shai Agassi (nr. to fra venstre), på den nyligt afholdte SAP-messe i München.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere