Silkeborg Datacentral opruster til strukturreform

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


Båret frem af nye produkter og outsourcingbølgen tager Silkeborg Datacentral titlen som årets dygtigste drifts- og udviklingsselskab. Men rundt om hjørnet truer strukturreformen med at fjerne grundlaget for forretningen.

Nye, webbaserede løsninger til datawarehouse har båret Silkeborg Datacentral frem til en førsteplads på årets Top 100-liste over dygtigste drifts- og udviklingsselskaber.
Silkeborg Datacentral mere end fordoblede bundlinien fra 11,1 millioner kroner i 2002 til 27,1 million, og overskudsgraden steg fra 9,1 procent til 27,1 procent.
Generelt har det været et rigtig godt år for de it-servicevirksomheder, der har hovedforretning inden for drift og udvikling. Flere og flere både private og offentlige virksomheder vælger at outsource driften af it-installationerne, og ifølge IDC voksede markedet for it-outsourcing med 20 procent sidste år og forventes at vokse yderligere 28 procent i 2004.
- Vi har altid kørt de store mainframe-systemer, men nu er der en stigning i de kunder, der også vil have os til at drive desktopsystemerne, siger Silkeborg Datacentrals administrerende direktør, Mogens Jespersen.
Silkeborg Datacentral, der er 100 procent ejet af Jyske Bank, har løn- og personaleadministrationssystemer til det offentlige som primær forretning. Selskabet leverer tjenester til 9 ud af 13 amter og har, ifølge Mogens Jespersen, en markedsandel på mellem 70 og 75 procent af markedet for drift og udvikling af sygehusenes lønsystemer.
- Vi har været meget tro mod vores niche, holdt fast på vores kundefokus som værende den offentlige sektor, og det har givet os gode resultater. Man kan ikke pege på en ting, der gjorde 2003 til et godt år. Det er en kombination af nye produkter, nye kunder og ny outsourcing-forretning, siger han.
Silkeborg Datacentral blev stiftet i 1966 af Jyske Bank og en række regionale erhvervsdrivende, der ønskede et centralt sted til håndtering af it.
Strukturreform truer
I 1975 købte Jyske Bank konkurrenterne ud, men det er længe siden, Jyske Bank selv var kunde hos Silkeborg Datacentral.
- Det er lidt specielt, men i 1992, lavede Jyske Bank en omstrukturering og flyttede deres eget it over i Jyske Bank-koncernen. De lod arbejdet med løn- og personaleadministration til det offentlige blive liggende i Silkeborg Datacentral.
Mens Silkeborg Datacentral har opnået gode resultater i 2003, venter en stor udfordring i den ikke så fjerne fremtid. I januar kom Strukturkommissionen med deres anbefalinger til en ny strukturreform, som blandt andet betød udskiftning af amterne - Silkeborg Datacentrals bedste kunder - med store regioner og storkommuner.
- Vi må agere efter de ting, der sker omkring os, og vi er godt klar over, at strukturreformen som udgangspunkt vil betyde, at vi mister forretning. Vi vil gerne være på dette marked om fem år, så vi er gået i gang med produktudvikling og ny-investeringer. Som noget nyt kigger vi på den private sektor og selvfølgelig også på, hvordan vi kan tjene de nye regioner og kommuner, siger han.
Blandt nye investeringer findes et human resource-system, som Silkeborg Datacentral købte rettighederne til i begyndelsen af året, og et vagtplanlægningssystem, der skal udvikles i Indien.
- Vores systemer skal kunne håndtere alt, hvad der rør sig omkring en medarbejder. Ikke kun løn- og personaleadministration, men også rekruttering og kursusaktiviteter.

Billedtekst: - Vi er godt klar over, at strukturreformen som udgangspunkt vil betyde, at vi mister forretning, siger administrerende direktør for Silkeborg Datacentral, Mogens Jespersen. Foto: Jørgen Ploug

Boks:
Godt år for NNIT
Novo Nordisk IT, der i januar i år skiftede navn til NNIT, indtager en andenplads på listen over dygtigste drifts- og udviklingsselskaber. Og 2003 var et givtigt år for selskabet, der forsøger at finde egne fødder i et marked med hård konkurrence.
Omsætningen voksede knap 10 procent fra 649,4 millioner kroner til 713,7 millioner. Bundlinien viste 72,6 millioner kroner, knap 12 millioner mere end sidste år.
NNIT har over hundrede kunder, men omsætningen stammer stadig primært fra den farmaceutiske sektor, som NNIT takket være slægtskabet med Novo Nordisk, har dybe rødder i. En erklæret strategi fra selskabet er imidlertid at omsætningen fra selskaber uden for den farmaceutiske sektor, skal være en stor del af den vækst på over 10 procent, som selskabet direktør Torben Skriver Frandsen har sat som mål for 2004. De nye kunder er begyndt at komme til. I foråret indgik NNIT en aftale med IT og Telestyrelsen om drift af styrelsens mange netsteder. lø

Toptekst: Silkeborg
Silkeborg Datacentral er langt fra det eneste interessante på Silkeborg-egnen. På et af museerne er hovedattraktionen det verdensberømte mosefund, Tollundmanden. Han blev fundet i 1950 af brødrene Emil og Viggo Højgård i en mose cirka 10 km vest for Silkeborg. Moseliget var så velbevaret, at deres umiddelbare reaktion var at tilkalde Silkeborg Politi. Emil og Viggo Højgård kom fra byen Tollund.

Toptekst: 1966
Silkeborg Datacentral blev stiftet i 1966. Samme år skete der følgende på den internationale it-scene:
• Texas Instrument fremviste den første håndholdte regnemaskine.
• HP lancerede sin første computer HP2116A, der på HP's hjemmeside blev beskrevet som 'Hårdfør'
• På MIT skrev Joseph Weizenbaum programmet ELIZA, et program der fik computeren til at opføre sig som psykoterapeut. Programmet tog udgangspunkt i brugernes svar og stillede opfølgende spørgsmål: Bruger: Jeg har det godt. Eliza: Hvorfor har du det godt? (forsæt selv)
Kilde: HP.com, Computerhope.com, Computerhistory.org




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere