Lad de andre lave fejlene

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.


Stabilitet og kontinuitet. De to ord udgør den strategiske opskrift på sejr for den lille internetudbyder Webpartner. I kappestrid med langt større konkurrenter har Webpartner indtaget førstepladsen på listen over dygtigste teleselskaber.

Selvfinansierende, snusfornuftige og seriøst succesfulde er tillægsord, der passer godt på Webpartner. Med i dag 30 ansatte er selskabet, der har hovedsæde i et gammelt vinlager på Østerbro, langt fra den største repræsentant fra landets telebranche. Men med en omsætningsvækst på 56,4 procent og 250 procents vækst på bundlinien, giver selskabet konkurrenterne baghjul og tager titlen som Danmarks dygtigste teleselskab på årets Top 100-liste.
Webpartner har siden selskabets etablering fokuseret på internetopkoblinger til erhvervslivet, men sælger også webhosting, serverparkering, storage og tele-og internetintegration. Kundeporteføljen inkluderer i dag flere end 6.000 virksomheder, blandt andet Krak, The Voice, Novo Nordisk, Arla og Jyske Bank.
Bagefter
Webpartners administrerende direktør Rasmus Helmich og marketingchef Claus Sibast tilskriver succesen fokus på virksomhedernes behov for stabilitet, frem for højteknologiske løsninger.
- Udviklingen i telebranchen medfører hele tiden muligheder for at tilbyde nye produkter, men bare fordi der kommer en ny teknologi, betyder det ikke, at kunderne har noget at bruge den til. Så vi mer-sælger ikke eller ændrer fokus på grund af teknologien, siger Rasmus Helmich.
Strategien betyder, at investeringer i umodne teknologier foretages med største omhu.
- Som udgangspunkt er vi dem, der ligger bagefter. Dem, der observerer storebror have problemer med teknologiens børnesygdomme og som lærer af konkurrenternes fejltagelser, siger Claus Sibast.
Vokseværk
I foråret 2003 købte Webpartner hostingselskabet Netcentralen og styrkede dermed selskabet hostingprofil. I 2004 oprettede de datterselskabet Dansk Erhvervs-Telefoni, Detele, der skal sælge fastnettelefoni til erhvervslivet og boligforeninger. Investeringen giver Webpartner et ben at stå på i forhold til den konvergensbølge af data og telefoni, som også Webpartner ser som fremtiden. Målet er en omsætning på 20-30 millioner kroner i Deteles første år, men foreløbig går det langsomt.
- Når det går godt, som det har gjort for Webpartner, glemmer man, hvordan det var at sidde og kigge ud af vinduet, mens man spekulerede over, hvor alle kunderne blev af. Det er svært at starte op, lyder det fra Sibast, der dog beskriver det foreløbige resultat som tilfredsstillende med et lille overskud.
Med store kunder som Arla og Novo Nordisk har Webpartner valgt at foretage endnu en strategisk udvidelse i indeværende år.
Nordisk ekspansion
I april indgik selskabet en aftale om at deltage i det nordiske samarbejde, Nordic Broadband Services. Ud over over Webpartner deltager det norske bredbåndsselskab Catch og svenske DGC, som fra hovedkontoret i Stockholm leverer netværk til private virksomheder og offentlige kunder. Selvom samarbejdet endnu ikke er et stort indsatsområde for Webpartner, beskrives det alligevel som en nødvendighed.
- Danmark er stadig vores fokusområde, men med samarbejdet hæver vi os op i en anden klasse, hvor vi kan levere langt mere komplicerede løsninger til vores kunder og til deres kunders nordiske divisioner og datterselskaber. Vi behøver ikke længere sige nej, når aftalerne bliver tilbudt os.
Væksten i virksomheden og spredningen over flere indsatsområder har betydet, at en stor del af investeringerne ligger internt i virksomheden. Sikkerhed er ifølge Helmich et område, der har fået et helt andet fokus hos kunderne, end da Webpartner startede. Derfor har man blandt andet investeret tre-fire millioner kroner i at gøre netværket så redundant og fejlsikkert som muligt, i driftssystemer og sidst men ikke mindst på kundehåndteringssystemer.
- Vi kan godt mærke, at vi er vokset meget. Der er stor forskel på at have fem kunder og at have 1.000. Det første kan klares med en snak hen over bordet, det sidste kræver interne systemer, siger han.

Toptekst: De "gode" gamle dage
I 1996, før seriøse reguleringer på telemarkedet, kunne TDC udelukke konkurrenterne og deres udstyr fra de centraler, der giver adgang til det rå kobber og slutkunden. Derfor måtte Webpartner leje plads i boligforeninger, små virksomheder og hos private, så tæt på TDC-centralen som muligt.
- Vi havde udstyr de mærkeligste steder og måtte flere gange banke hr. Jensen op om natten, fordi strømmen til vores udstyr i deres kælder var væk. En særlig udfordring var at tale kunder fra at ville se vores 'centraler', husker Claus Sibast, Webpartner.

Toptekst: Internet og verden
2. september 1969 satte en lille gruppe forskere i Californien strøm til to computere med et kabel imellem og overførte en smule data mellem de to maskiner. Det blev starten til Arpanet, internettets forløber, og forskerne blev de første netværksbrugere. Her 35 år senere bruger 800 millioner mennesker internettet. De fleste af dem bor i Asien, som tegner sig for 256 millioner brugere. Det mest populære sprog på nettet er engelsk, efterfulgt af kinesisk, japansk og spansk.
Kilde: internetworldstats.com

Billedtekst: - Vi er selvfinansierende og udvider kun forretningen i det omfang, økonomien kan bære det. Vi skal ikke have eksterne investorer ind, for det betyder enorme ændringer. Så skal vi til at opfylde andres krav, og vi mister den handlefrihed, som har ført os hertil, siger partner og administrerende direktør Rasmus Heimlich (midt). Til venstre ses marketingchef og partner Claus Sibast og til højre teknisk direktør og partner Nicolaj Ottesen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere