Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. september 2004.
Colt Telecom har investeret over en halv milliard kroner i sin entre på det danske marked. Foreløbig ser satsningen ud til at give bonus.
Væksten er i top, og det er forventningerne om et snarligt driftsoverskud også. Med en omsætningsfremgang på 156,2 procent i 2003 tager Colt Telecom Top 100-prisen som årets vækstkomet, og samtidig fastholdes forventningerne om at nå et positivt driftsresultat mellem 2004 og 2005.
Det har dog været dyrt at få fodfæste på det danske marked. At nå målet om at tilkæmpe sig store og mellemstore virksomheders internationale data- og internettrafik krævede nedgravning af mange kilometer fiber. Siden etableringen i 2001 har Colts danske afdeling kørt med massive underskud, og de britiske ejere måtte indskyde en halv milliard kroner i december 2003, idet egenkapitalen blev styrket ved en gældskonvertering. Men den grundlæggende investering i infrastruktur - en fiberring i og omkring København - er nu overstået.
- En forretning som vores er tung at få i gang. Men når man først er i gang, er der en naturlig fremdrift. Fra 2003 og 2004 har størstedelen af anlægsinvesteringerne været kundedrevne. Vi investerer ikke længere i vækst, vi sælger os til vækst, siger Morten Jæger Petersen, Colt Telecoms administrerende direktør, der som salgsdirektør overtog posten fra Jesper Weng.
Skabe en sund forretning
Han fremhæver, at godt, gammeldags købmandskab karakteriserer Colt Telecom, og at virksomheden nok er vækstorienteret, men at det i bund og grund handler om at skabe en sund forretning.
- Vi har stadig årlige investeringsudgifter i størrelsesordenen 40 millioner kroner, men for dem gælder, at dertil koblede aftaler med kunderne typisk er af to-tre års varighed. På den måde får vi de investeringer hjem.
Sidste år voksede Colts danske omsætning med cirka 60 millioner kroner til knap 100 millioner kroner. Morten Jæger Petersen venter, at den vækstkurve vil fortsætte i de kommende år, indtil et niveau omkring 400 millioner er nået, hvorefter den vil flade ud.
- Det kan også blive for dyrt at have en stor omsætning. Her kommer snusfornuften ind. Man må se på, om det kan betale sig, siger Morten Jæger Petersen.
Hvad overskud angår, holder den oprindelige plan: At have positiv EBITDA - overskud før skat, afskrivninger og renter - senest i 2004 samt senest i 2005 at være cashflow-positive og altså selv kunne afholde anlægsinvesteringer uden at tappe kapital fra moderselskabet.
- Det har ingen andre nået på så kort tid i en virksomhed som vores, siger han.
Det danske datterselskab benchmarker sig også internt, og her er man omsætningsmæssigt stadig blandt de små som nummer fire fra bunden af de i alt 13. Men ser man på forretningens beskaffenhed, nøgletal og mål, er Colt i Danmark koncernens højdespringer, siger den danske direktør.
Videre vækst
Forretningskonceptet bygger på det internationale fundament.
Kunder har hidtil mestendels efterspurgt dataprodukter som LAN-link (lokalnet) forbindelser og internationale linier. Det har, som Morten Jæger Petersen beskriver det, fungeret som en trojansk hest ind i virksomhederne og skabt et godt brohoved for Colt i Danmark.
- Vi er gået ind med basale datatjenester, men ser nu interessen begynde at fænge for telefoniprodukter med internationale fordele - eksempelvis VPN - virtuelle private netværk med en række faciliteter. Det, der vil drive væksten for os i 2005, er for det første vores Corporate Voice produktlinie - logisk sammenbinding mellem virksomheders afdelinger rundt i Europa, så de kan ringe internt til en stærkt reduceret takst og med alle former for intelligent omstilling. For det andet er det IP Corporate - et MPLS (Multi Protocol Label Switching) baseret VPN, hvor man laver meget dynamiske sammenbindinger af mange lokationer.
Som lille nichespiller er behovet for hele tiden at komme med banebrydende produkter af høj kvalitet akut for Colt.
- Vores omdrejningspunkt er hele tiden at bygge nye tjenester oven på investeringen - de fysiske kabler i jorden - som har kostet så mange penge. Den kreativitet, vi kan lægge ovenpå, er en langt mindre investering, siger Morten Jæger Petersen.
Som eksempel nævner han bestræbelser på at imødekomme store virksomheders voksende interesse i at sikre deres data ved synkron spejling mellem to driftscentre, hvor driften kan fortsætte uantastet, selv om et stykke hardware i det ene driftscenter skulle bryde ned.
Boks:
Colt Telecom
Colt Telecom har fibernetværk i 32 storby-regioner i 13 europæiske lande. I Danmark leverer selskabet telefoni, datakommunikation samt housing- og hosting-services. Colt-koncernen har 4.200 medarbejdere, heraf 40 i Danmark.
Boks:
Vækst: Alle kneb gælder
Hurtigvokserne i den danske it-branche har ikke meget tilfælles. De kommer fra alle delbrancher, såsom telebranchen, distributionsnettet og SAP-verdenen. Årsagen til firmaernes vækst er lige så forskellig. Nogle er vokset ved at samle aktiviteterne i et selskab, ved opkøb, kapitaltilskud fra udenlandske moderselskaber eller ved god, gammeldags organisk vækst.
Billedtekst:
Vi investerer ikke længere i vækst, vi sælger os til vækst, siger Morten Jæger Petersen, Colt Telecoms administrerende direktør. Foto: Torben Klint
Toptekst: Fibernet i London
Navnet Colt Telecom har ikke noget med skydevåben at gøre, men står for City of London Telecom. Selskabet blev etableret i 1992, da private selskaber fik mulighed for at nedgrave egne fibernet i den britiske hovedstad.