Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. september 2004.
Miljøministeriet vil i gang med open source og lægger ud med at skifte til Open Office som erstatning for det gamle Office 97 fra
Microsoft.
open source
Der er et behov, og tiden er moden. Sådan er udgangspunktet for, at Miljøministeriet har truffet en principbeslutning om at gå over til en open source-løsning.
Som et af særtogene, der kører forrest i det fællesoffentlige projekt for elektronisk sags- og dokumenthåndtering (FESD), har Miljøministeriet brug for at skifte det aldrende kontorprogram ud. En ny løsning er en forudsætning for, at organisationen får glæde af det nye ESDH-system, som man planlægger at begynde implementeringen af i april næste år.
Og tiden er moden, mener ministeriets centerchef for Informatik Simon Gjedde, som vover pelsen.
- Jeg anser det for et afgørende succeskriterium for mig selv og organisationen, at det kommer til at fungere, understreger han og konstaterer, at Open Office vinder ved nærmere bekendtskab.
Direktør i Center for Koncernforvaltning Henrik Studsgaard er også overbevist. Besparelsen skønnes til 3,6 millioner kroner over tre år. Det svarer til 3.000 kroner pr. arbejdsplads for 1.200 af de i alt 2.000 arbejdspladser i ministeriets regi. De øvrige er forskningsinstitutioner, som har særlige prisaftaler med Microsoft.
Microsoft skal mødes med Miljøministeriet i næste uge og vil her søge at dokumentere fordelene ved at fastholde selskabets platform. Der bliver dog ikke tale om at forhandle pris, eftersom parterne handler over den eksisterende rammeaftale fra SKI, Statens og Kommunernes Indkøbs Service.
Forarbejde
I sit forarbejde har Miljøministeriet sammenholdt Open Office med Microsoft Office og Lotus Notes. Man har spurgt en bred kreds af brugere i ministeriet om deres behov og holdt dem op mod de tre systemer. Brugervenlighed, drifts- og supportomkostninger er sammenlignet. Derudover har ministeriet konfereret med andre offentlige brugere af Open Office, heriblandt Psykiatrisk Hospital i Århus Amt, der som det markant største af fem pilotprojekter i Videnskabsministeriets regi har høstet gode erfaringer med Open Office.
Endnu udestår et internt pilotforsøg i Miljøministeriet med cirka 150 deltagere, hvor man i særlig grad vil fokusere på håndteringen af dokumentformater og uddannelsesindsatsen - at den ikke er større end ved en Microsoft Office-opgradering.
- Det er den endelige test. Men der skal vise sig endog meget store sten på vejen, for at vi ændrer beslutningen, siger Simon Gjedde.
Gennembrud
Miljøministeriets beslutning får konsekvenser for CSC/ ScanJour-konsortiet, som skal levere ministeriets ESDH-system i henhold til den nyligt indgåede fællesoffentlige rammeaftale. Leverandørerne her har ikke i første ombæring lavet integration til open source i deres produkter. Det har de ikke været forpligtet til, så længe der ikke var efterspørgsel. Men det har været stillet som betingelse, at de udvikler det, når en kunde efterspørger det.
Lars Frelle-Petersen, leder af det fællesoffentlige projekt for elektronisk sags- og dokumenthåndtering (FESD) og for e-dag2, fremhæver betydningen af, at netop Miljøministeriet markerer sig med open source:
- Erfaringerne vil give et klarere billede af, om det kan betale sig, og det vil have stor betydning, at mange andre vil kunne skele til resultaterne.
Simon Gjedde noterer, at mange allerede kigger dem over skulderen, og Henrik Studsgaard fremhæver nytten af det:
- Ligesom vi har haft stor glæde af at samarbejde i FESD-projektet, kan andre få glæde af at samarbejde med os om Open Office. I en bredere udrulning er der jo ingen grund til at starte fra bunden. Vi stiller gerne vores erfaringer til rådighed. Det er udtryk for en hensigtsmæssig arbejdsdeling på tværs, som jeg tror, vi vil se mere til i de kommende år.
Open source-initiativet begrænser sig i denne ombæring til kontorpakkerne. Ministeriets operativsystem kører på en Windows XP-platform, som blev etableret i 2002 og forventes at bære frem til 2008.
Billedtekst: Henrik Studsgaard, direktør i Center for Koncernforvaltning, og Simon Gjedde, Miljøministeriets centerchef for Informatik, har en forretningsmæssig tilgang til Open Office. Foto: Torben Klint