Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. august 2004.
Danmarks Radios flytning til Ørestaden og teknologiske spring ind i den multimediale verden skaber behov for strukturændringer og værktøjer.
Danmarks Radio går om et års tid i gang med at flytte hele organisationen ud i Ørestaden. Det er vel at mærke ikke bare et fysisk flytteprojekt, men handler også om, at DR med nye fysiske rammer skal være i stand til at træde ind i den multimediale verden, hvor radio og tv smelter sammen - teknologisk, processuelt og organisatorisk.
Det har krævet overvejelser i toppen af teknologiorganisationen med dens 300 mand.
- For projekterne omkring digitaliseringen - som er en væsentlig hjørnesten i vores produktionsapparat - har vi konstateret, at udviklingsarbejdet har været særdeles komplekst, så driften har været nødt til at komme tættere ind i vores udviklingsforløb. Det har vi strukturelt inkorporeret i en ny teknologiorganisation, som skal implementeres ude i DR-byen, siger Peter Andersen, DR's chef for teknologisk udvikling.
DR ønskede at spørge andre, hvordan de havde mødt tilsvarende udfordringer i forbindelse med store organisatoriske ændringer og entrerede med KPMG om en undersøgelse af erfaringerne i en snes store danske virksomheder og institutioner. Svarene gjorde DR klogere på flere områder.
- For det første har vi konstateret, at der stadig findes betydelige teknologiorganisationer indenhus - på trods af den megen snak om outsourcing og sourcing-strategier.
For det andet har vi lært, at man har en logisk adskillelse af drift og udvikling, men at de typisk hører sammen i en afdeling. Det er måske ikke overraskende, men i DR har vi hidtil kørt med en meget rigid opdeling. Det er netop her, processen har udfordret os - vi er nødt til at bringe udvikling og drift tættere sammen, erkender Peter Andersen.
I den teknologiorganisation, DR vil opbygge, skal drifts- og udviklingsfolk sidde sammen rent fysisk og blot være opdelt processuelt.
- Komplicerede udviklingsprojekter, der har kørt over flere år, kan ikke bare overdrages ved at skrive et dokument. Drifts- og udviklingsfolk skal sidde sammen, fastslår Peter Andersen.
Outsourcing
Den tredje lære, han har draget af de andres erfaringer, er, at hvor man har kørt store outsourcing-projekter, var man umiddelbart glad og fik besparelser, men problemer omkring driften opstod i næste fase, når systemer og teknologi skulle opdateres. Så er der pay-back til outsourcing-selskaberne, konkluderer Peter Andersen. Med den tilføjelse, at han i sin kommende teknologiorganisation naturligvis vil forsøge at tage højde for den slags.
DR har i høj grad baseret sig på eksterne leverandører i forbindelse med digitaliseringen af nyhederne - udviklingsprojekter af flere års varighed. Efterfølgende har man oplevet, at service- og driftsorganisationen har haft utroligt svært ved at tackle det teknologiske paradigmeskift og absorbere den nye viden, der skal til at drive et så komplekst apparat, samt at de interne omkostninger til at bringe driftsafdelingen op på det ønskede niveau er øget.
- Det er uacceptabelt, især i DR hvor vi jo ikke bare kan øge bundlinien, så vi er nødt til at optimere driftsprocessen, siger Peter Andersen.
DR er midt i flytteprocessen. Der er taget beslutning om sammenlægning til én stor teknologiorganisation, og man har designet en ny, overordnet struktur og nye hovedprocesser. Efter sommerferien begynder medarbejderne at flytte ud til de nye centre.
Hvad IT Governance værktøjer angår, sværger Peter Andersen til to forskellige, som tjener hver sit formål. Det ene er den internationale ITIL (IT Infrastructure Library), som er ved at blive kørt på banen og implementeret i en tilpasset version.
- Den opfattede vi som det mest pragmatiske stykke værktøj til at få styr på interne processer, og det der passede bedst til en teknologisk- og driftsorienteret organisation som vores, forklarer Peter Hansen. Samtidig med at han ikke lægger skjul på, at det er vanskeligt at skrue en kreativ organisation som Danmarks Radio ned i alt for stive rammer.
Det andet leder tanken hen i køkkenregionerne med betegnelsen "sien" - som indikation af, at det skal bruges til at si projekter fra. Peter Andersen kalder det et business case-værktøj.
- Det, der i virkeligheden optager os voldsomt meget ved IT Governance, er samspillet mellem it-organisationen og forretningsenhederne og prioriteringen af, hvilke projekter skal nyde fremme. Her har vi opbygget nogle styringsredskaber, som ikke kobler sig op på de store monstersystemer. Vi har pillet elementer ud og "DR'ificeret" dem, så de passer til vores kerneområder, fortæller Peter Andersen, der har haft et konsulentfirma med i arbejdet.
I arbejdet har man set på, hvordan de enkelte forretningsområder arbejder med teknologienheden - hvilke snitflader er der, hvordan er beslutningskompetencerne, konfliktløsning med mere, og så er der bygget processer og modeller op for det.
- Brugen af værktøjer handler for os meget om at skabe prioritering og gennemskuelighed i en stor organisation - og få overblik over, hvad der er gang i, siger Peter Andersen.
Billedtekst:
Lys til alle i DR-Byen
I DR-Byen vil dagslyset falde ind på samtlige arbejdspladser. Store glasfacader sikrer, at arbejdsmiljøet præges af lys, luft og åbenhed, med plads til mange forskellige arbejdsprocesser. DR-Byen vil blive en integreret del af bydelen Ørestad Nord, der skal tiltrække kreative mennesker fra alle dele af feltet mellem kultur, medier og kommunikationsteknologi.
Kilde og foto: DR
Boks:
Om byggeriet
I 1999 blev det besluttet at samle DR's 12 adresser i hovedstadsområdet til et samlet byggeri i den nordlige del af Ørestad. Byggeriet begyndte i november 2002, og den officielle indvielse skal foregå i sidste halvdel af 2006.
Byggeriet er opdelt i fire segmenter med hver sin arkitektur
Areal i alt: ca. 132.500 m2.
Kilde og foto: DR