Flere open source-projekter fremover

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. august 2004.


Videnskabsministeriet er på vej med en TCO-model, der kan talknuse de totale omkostninger ved at skifte it-system. Forarbejdet peger mod, at open source ikke giver særlige problemer.

- Læren for os er, at når man vil skifte kontorsystem, får man nogle problemer, ligegyldigt hvad man skifter til. Og man får samme type forventelige problemer, eksempelvis med set-up af makroer, siger it-chef Morten Ellegaard fra Forbrugernes Hus, hvor Open Office-kontorpakken er testet af halvdelen af medarbejderne - cirka 50.
Systemet var problemfrit at rulle ud. Det besværlige foregår ude på folks skriveborde. Og omfanget afhænger af de ansattes behov.
Open Office har været udmærket at arbejde med, lyder it-chefens vurdering. Han afventer den endelige konklusion på forsøgene og tilføjer, at Forbrugernes Hus, hvad strategiske it-beslutninger angår, er underlagt arbejdet med koncern-it i Økonomi- og Erhvervsministeriet.
I Videnskabsministeriet, der har iværksat forsøgene, nedtoner specialkonsulent Thomas Myrup Kristensen forventningerne til de næsten afsluttede open source-pilotforsøg.
Stor interesse
- Vi får ikke et endeligt svar på, om open source eller Microsoft er bedst og billigst, men et værktøj, der kan understøtte beslutningerne i de enkelte organisationer, som alle er forskellige og har forskellige behov.
Thomas Myrup Kristensen peger også på, at der er stor interesse i ind- og udland for pilotprojektet med dets parallelle forsøg og omfattende dokumentation. Wien har fremskredne planer om at skifte Windows ud med Linux, og ifølge nyhedstjenesten Bloomberg overvejer cirka 25 lande at fremme eller kræve Linux-systemet brugt på regeringskontorer.
Videnskabsministeriet planlægger yderligere open source-forsøg. Fra starten blev der fokuseret på kontorpakker, fordi Microsoft ved starten var i vælten med massive prisstigninger på sine licenser og på grund af en omdiskuteret open source-rapport fra Teknologirådet.
I den kommunale sektor har der vist sig problemer med at få open source til at spille sammen med KMD's udbredte fagsystemer, men Michael Hald fra Kommunernes Landsforening har bud på, hvordan man kan gå videre uden at hægte kommunerne af kommende forsøg.
- Man kunne fokusere på serverware og undersøge potentielle besparelser her eller afprøve open source-databaser og spare penge på Oracle-licenser, siger han.
Michael Hald nærer forventninger om, at TCO-modellen, der skal udspringe af open source-pilotprojektet, også kan bruges til på standardiseret vis at talknuse de totale omkostninger ved andre it-systemer.

Billedtekst:
I Videnskabsministeriet, der har iværksat forsøgene, nedtoner specialkonsulent Thomas Myrup Kristensen forventningerne til de næsten afsluttede open source-pilotforsøg. Foto: Torben Klint

Open source-pilotprojekter
• Aalborg Handelsskole afprøver Open Office.
• Næstved Kommune afprøver Open Office.
• Psykiatrisk Hospital, Århus Amt, har rullet Open Office ud til over 2.000 brugere (ændret fra Star Office).
• Forbrugernes Hus afprøver Open Office.
• Justitsministeriet deltager med et projekt med opgradering til nyeste versioner af Microsoft-software.
• Aflyst! Roskilde Kommune ville afprøve en open source-baseret desktop.




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Politiets Efterretningstjeneste

DevOps softwareudviklere til PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalist til PMO
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere