Vi går amok i outsourcing

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. august 2004.


Danmark er accelereret til en delt andenplads på Top 100 over de største europæiske outsourcing-projekter i 2003. En kraftigt stigende tendens i outsourcing ventes at fortsætte, og priserne vil falde, mener IDC.

Norden tegner sig for 20 af de 100 største outsourcing-aftaler i Europa sidste år. Danmark og Sverige bidrager med hver otte, fulgt af Norge og Finland med henholdsvis tre og en enkelt.
Dermed deler Danmark, Sverige og Tyskland med hver otte aftaler andenpladsen efter Storbritannien, der med 46 aftaler er klart førende på outsourcing i Europa. Briterne markerer sig derudover i særlig grad på mega-aftaler med en værdi over en milliard dollar, hvilket giver dem 54 procent af den samlede værdi af Top 100 projekterne.
Outsourcing er boomet i Europa i almindelighed - med Tyskland og Holland som undtagelser - og Danmark i særdeleshed. Værdien af Top 100-kontrakterne er således steget 74 procent på årsbasis til 44 milliarder dollars. Målt i værdi tegner Norden sig for 17 procent eller godt 7 milliarder dollars.
Danmark har taget et særlig højt spring op ad listen - fra bare at have et enkelt projekt med til nu otte.
Fortsat dansk vækst
- Vi er gået amok i outsourcing. Det store antal projekter skal jo ses i forhold til, at Danmark og de øvrige nordiske lande er små i europæisk sammenhæng, siger Mette Ahorlu, senioranalytiker hos IDC i Danmark.
Hun forventer en fortsat markant vækst i outsourcing i Danmark. Omfanget i år estimerer hun til 8,7 milliarder kroner, som ventes at stige yderligere til 12,3 milliarder kroner i 2008. Det skal ses i forhold til sidste og forrige års tal på henholdsvis 6,9 og 5,7 milliarder kroner.
I Danmark, hvor CSC og IBM har taget de fleste store kontrakter, og Accenture også er med eksempelvis med Københavns Kommune, er det især den offentlige sektor, der kommer til at gøde det fortsatte boom, mener Mette Ahorlu. Hun peger både på koncern-it tendensen i staten og den kommende strukturreform af kommuner og amter.
- Jeg tror, staten vil rykke hurtigst, her vil vi se en del i 2004/2005. Det kommunale hænger på politiske afgørelser, så det er svært at sige, men måske sker der først for alvor noget i 2006/2007, siger hun.
I den europæiske opgørelse er den offentlige sektor topscorer med 28 outsourcingaftaler, der tegner sig for 44 procent af den samlede Top 100-værdi.
Senioranalytiker Khalid Irshad fra IDC i London har udarbejdet Top 100-opgørelsen over europæiske outsourcing. Han hæfter sig også ved den markante nordiske tilstedeværelse på listen, som han tilskriver traditionen her for at være "early adopter" af ny teknologi og teknologiske trends, og at det er modne markeder for it-serviceydelser.
Det samme gælder for Storbritannien noterer han, med den tilføjelse, at de syv offentlige britiske mega-aftaler - heraf fem med sundhedsvæsenet - til en vis grad skævvrider proportionerne i rapporten og tegner sig for en stor del af væksten.
Pres på leverandørerne
En væsentlig konklusion i rapporten er, at boomet i outsourcing har ført til, at flere it-serviceleverandører hopper på outsourcing-vognen for at kompensere for faldende indtjening på konsulentvirksomhed og systemintegration.
- Udviklingen fører helt uomgængeligt mod skærpet konkurrence og lavere priser. Før eller siden vil udbudet overstige efterspørgslen. Vi vil se samme situation som på konsulentmarkedet for et par år siden, hvor intens konkurrence første til overskudskapacitet og prispres, mener Khalid Irshad.
Han ser gabet mellem de store og små leverandører vokse og spår, at de mellemstore vil få de største problemer, fordi de er for små til at konkurrere med de store og for store til at kunne klare sig i nichemarkeder.
Den tendens bekræfter Mette Ahorlu.
- De store bliver stadig større, og de mellemstore bliver klemt. De har vækst under markedsgennemsnittet eller tilbagegang, siger hun, og henviser til Ementor, WM-data, Siemens Business Services, Cap Gemini Ernst & Young og HP, som her ikke er slået igennem med andet end grene af udenlandske opgaver. NNIT er ny mellemstor outsourcing-spiller, og Accenture er en lille spiller i it-outsourcing.
I Europa sad 30 leverandører på de 100 største outsourcing-aftaler i 2003 mod 40 året før. IBM bevarer sin førerposition fulgt af CSC. Cap Gemini Ernst & Young er listens højdespringer og største overraskelse, i og med at koncernen, der ikke traditionelt hører til blandt de store outsourcing-leverandører, erobrede en 10-årig aftale til tre milliarder euro med det britiske skattevæsen. Omvendt tegner EDS sig som den største skuffelse, i og med at selskabet ikke vandt nogen mega-aftaler i 2003.
- EDS har haft et par vanskelige år og søger nu at repositionere sig som outsourcer for at refokusere på sit kerneområde og vende skuden. Samtidig bevæger nye selskaber såsom HP sig ind på området, og de nye har behov for at blive kendte og opbygge "mindshare" på outsourcing-markedet, siger Khalid Irshad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere