Open source-piloter i luften

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. august 2004.


Open source-software hitter i offentlige pilotforsøg. Dog er det mest ambitiøse pilotprojekt strandet på KMD's systemer.

Knap et år efter at seks institutioner søsatte pilotforsøg med open source-software lyder der positive tilbagemeldinger fra flere deltagere. Tommelfingrene vendes op, endnu inden den endelige afrapportering er på plads.
Endnu afventes en avanceret opgørelse af Total Cost of Ownership (TCO), som konsulentfirmaet Devoteam arbejder på for Videnskabsministeriet. Men flere deltagere sværger allerede til open source.
I Næstved Kommune er it-chef Søren Hedemand ikke i tvivl om, at Open Office-kontorpakken skal rulles ud over hele kommunen med dens Citrix-platform. Næstved vil også i gang med en fuld open source-brugerflade, når der er ressourcer til det, siger han.
Sparet 4,75 millioner
I det største af pilotforsøgene på Psykiatrisk Hospital i Århus Amt konstaterer it-chef Jens Kjellerup, at man har fået en besparelse på 4,75 millioner kroner ved at vælge en Open Office-kontorpakke frem for Microsofts proprietære løsning, da det gamle Wordperfect system blev skiftet ud.
- Vi betragter projektet som gennemført og som en succes. De direkte it-omkostninger har været lidt lavere end ventet, og overgangsomkostningerne har været som ventet. Vi har brugt et halvt mandeår til projektadministration i it-organisationen; en tilsvarende Microsoft Office-løsning ville have kostet det samme. Open source-pilotforsøget har ikke adskilt sig fra andre it-projekter, siger Jens Kjellerup.
Også han vil gerne som næste skridt søge at implementere en ren open source-arbejdsplads, fordi cirka en tredjedel af indkøbsprisen på en ny pc er licensafgifter til Microsoft.
Både Psykiatrisk Hospital og Næstved Kommune havde oprindeligt valgt Star Office fra Sun Microsystems til deres pilotprojekt på grund af den ekstra tryghed ved at have en virksomhed som leverandør. Begge endte med at droppe Star Office til fordel for Open Office, fordi Sun ikke kunne levere en dansksproget version, og det har ingen af dem fortrudt.
Ambitiøst skridt
Af de seks pilotprojekter dækker fem udelukkende kontorpakker. Det sjette, Roskilde Kommune, ønskede at tage et mere ambitiøst skridt og få hele desktop'en med.
For Roskildes it-chef Ole
Bech er det reelt interessante spørgsmål, om man kan basere en stor organisations it fuldt ud på open source. En desktop uden integration til udvalgte KMD-fagsystemer ville ikke udgøre brugbar ny viden for kommunen.
Men de gamle fagsystemer er programmeret ud fra en Microsoft Windows-platform, og Roskildes open source-projekt krævede et for stort kodearbejde til, at KMD ville være med. Det omfattede standard-pc'er i Roskildes Børne- og Kulturforvaltning, som er koblet op mod
KMD's Opus Personale, Webbetaling og Institutionssystem.

Læs også side 10




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere