Parløb med kommercielt perspektiv

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. juli 2004.


Multidata har videreudviklet Kirkeministeriets lønsystem og står klar til offensiv markedsføring af systemet over en bred kam.

Multidata har brugt tre år og investeret op mod 50 millioner kroner i at udvikle et helt nyt lønsystem for Kirkeministeriet.
Ministeriet, hvis system skal holde styr på lønninger til omkring 100.000 kirkefunktionærer, har leveret ekspertise om den offentlige sektor, og dets gamle system har fungeret som kravspecifikation til den nye model.
Parterne har hidtil haft sameje, men rettighederne overdrages til Multidata, der ser forretningsmæssige perspektiver især i andre dele af den offentlige sektor.
- Vi kigger i særlig grad på, hvad der sker i den kommunale sektor. Her kommer mest i spil, så her gearer vi op til øget konkurrence. Derudover har vi øje på de mellemstore private virksomheder. Platformen er nogenlunde lige egnet til privat og offentlig brug, siger Michael Spanggaard, der er produktdirektør i Multidata.
Multidata har i den private sektor en markedsandel på cirka 60 procent med Dataløn, men kun 10 procent af de største danske virksomheder med over 1.000 medarbejdere.

Gravere og kirkesangere
En væsentlig del af baggrunden for udviklingen er, at Danmark har en folkekirke - ikke en statskirke. Derfor får kun præsterne deres udkomme gennem Statens Lønsystem. Det var i sin tid politisk uspiseligt, at staten skulle lave løn for kirkefunktionærerne - hele koret af kirkesangere, organister, gravere, foredragsholdere med flere, hvoraf de fleste er timelønnede.
Til det brug udviklede Kirkeministeriet en servicebureauløsning, FLØS, Folkekirkens Lønservice, hvor de 2.200 menighedsråd, der hver især er arbejdsgiver for kirkefunktionærerne sender lønmateriale frem til de 10 stifter, som så klarer ærterne. Det er den løsning, der nu er gennemmoderniseret med helt ny lønkerne. Forud er gået et samarbejde med PBS/Multidata siden 1994, da Kirkeministeriets gamle system blev nødlidende, i og med at leverandøren forsvandt ud af markedet.
- Rent praktisk rammer FLØS 3.500 brugere på 2.750 arbejdspladser fordelt på 2.200 lokaliteter. Vi har en distribueret organisation, understreger Kirkeministeriets it-chef, Torben Stærgaard.
Han tilføjer, at Kirkeministeriet på grund af Folkekirkens mange små enheder var først i staten med en koncern-it funktion helt tilbage i 1986.

ASP
For Multidata, der har leveret lønsystemer til private virksomheder siden kildeskattereformen i 1969 og nu kører løn for 900.000 lønmodtagere og 80.000 arbejdsgivere, er der tale om en helt ny generation lønsystem. Rent teknisk er det en ASP-model, så den eneste grænseflade til systemet er en internetforbindelse. Systemet er baseret på IBM's Websphere-arkitektur - en hurtig front-end med en stor mainframe-computer bagved til de tunge beregninger.
Derudover er der indbygget fysisk sikkerhed i adgangskontrollen via et chip-kort, som kan lægges i pengeskabet, frem for de gængse software-certifikater, der blot kræver et password og adgang til maskinen.
I ministeriet ser Torben Stærgaard muligheder i, at systemet kan bruges på nettet. Det betyder, at lønbehandlingen kan rykke længere ud i systemet, for eksempel ud til menighedsrådene, samtidig med at det ellers distribuerede driftsmiljø konsolideres centralt i ministeriet fra de ti stifter. Ydermere åbnes for XML-standarden, og version 2 af systemet, som kommer ved årsskiftet, har digitale lønsedler med.
- Vi opnår både driftsbesparelser og administrative lettelser, og vi har fået et system, der helt matcher Folkekirkens behov, siger Torben Stærgaard.
Han roser i øvrigt Multidata/PBS for et stringent og seriøst udviklingsforløb.
Hos leverandøren oplevede man oven i købet en opsplitning undervejs. Projektet så dagens lys i PBS, som sidste sommer blev delt op i tre separate selskaber - henholdsvis PBS med Dankortet, PBS International med de internationale kortaktiviteter og Multidata med lønsystemerne.
Multidata har i øvrigt netop offentliggjort en plan om at ekspandere i markedet for software til personaleadministration og har som led i den satsning indgået et strategisk samarbejde med det norske softwareselskab Bluegarden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere