Slut med checks fra det offentlige

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. juli 2004.


Alle udbetalinger fra det offentlige til borgere og virksomheder skal fremover direkte ind på bankkontoen. Fra næste år er det slut med papirchecks fra skattevæsnet og kontanter fra kommunale udbetalingsskranker.

Hver eneste dansker og dansk virksomhed skal i løbet af det næste år opgive det kontonummer, hvor de fremover ønsker at modtage offentlige betalinger som for eksempel restskat, børnecheck og sociale ydelser.
Det bliver obligatorisk for at alle at have en såkaldt Nemkonto, så det offentlige blandt andet kan slippe for at udsende 3,6 millioner cheks om året. I alt foretager det offentlige 60-80 millioner udbetalinger om året.
Mange af udbetalingerne er allerede elektroniske, men der er intet centralt register, som en myndighed kan slå op i og finde en borgers eller virksomheds foretrukne pengeinstitut og kontonummer.
Det kommer der næste år. Fremover skal borgere og virksomheder blot oplyse kontonummeret én gang, og de kan i øvrigt selv ændre det online.
Økonomistyrelsen har skrevet kontrakt med KMD om at udvikle, implementere og drive det nye register, Nemkonto-systemet, over danskernes konti.

Store besparelser
I kontrakten, som er cirka 100 millioner kroner værd, indgår foruden selve registeret med åbne grænseflader, en selvbetjeningsløsning, hotline for borgere, virksomheder og offentlige myndigheder og en informations- og oplysningskampagne.
- Vi har med vilje ikke sat en præcis dato for, hvornår vi går i luften. Foreløbig nøjes vi med at sige eftersommeren 2005, siger direktøren for Økonomistyrelsen, Claus Juhl.
Størstedelen af de forventede besparelser ved Nemkonto ligger i kommunerne. Her kan man lukke betalingsskrankerne og spare checks, papir og porto.
- Den største overordnede besparelse ligger dog ikke i at gøre de offentlige udbetalinger elektroniske, men i elektronisk fakturering, som er trin to i lov om offentlige betalinger, siger kontorchef Thomas Fjeldberg, Økonomistyrelsen.
En KPMG-analyse viser, at staten ved at gøre både udbetalinger og fakturering elektronisk samlet kan spare cirka en halv milliard kroner om året.
KMD har siden midten af 90'erne haft en klar strategi om at bevæge sig fra sin kommunale bastion ind på det statslige marked. Med opgaven for Økonomistyrelsen tager KMD et stort skridt i den retning - men ind på uopdyrket terræn.
- De fleste offentlige udbetalinger kommer fra kommunerne, og her føler vi os på hjemmebane. Men denne ogave er en udfordring, for vi skal udvikle statens system fra bunden, siger Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør i KMD.
Aftalen afspejler tendensen til, at monopolerne blandt leverandørerne til det offentlige er under opblødning. Og det er også hårdt tiltrængt, mener Peter Lorentz Nielsen, partner i rådgivningsfirmaet Devoteam Fischer & Lorenz.
Læs side 10




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere