Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. juni 2004.
Et stigende antal store offentlige it-projekter får tilknyttet en følgegruppe, der skal fungere som observatører og uafhængige rådgivere.
Flere offentlige institutioner får pålagt, at en følgegruppe skal tilknyttes, når større it-projekter iværksættes. Grupperne nedsættes af Finansministeriet i samarbejde med andre involverede ministerier og består typisk af en kombination af offentlige embedsmænd og en deltager fra det private erhvervsliv.
Økonomistyrelsens SLS (Statens Lønsystem) og politiets moderniseringsprojekt har begge fået tilknyttet en gruppe, der følger deres fremgang på it-projekterne. Også for ToldSkats moderniseringsprojekt vil der blive nedsat en gruppe, som skal observere, rådgive på projektet og rapportere tilbage til Finansministeriet.
Følgegrupperne er afledt af et forslag om peer-review-grupper først fremlagt af den såkaldte Bonnerup-arbejdsgruppe, der i starten af 2000 under Teknologirådet analyserede offentlige it-skandaler.
Uafhængighed
Formand for arbejdsgruppen, Erik Bonnerup, sidder nu som formand for den følgegruppe, der kigger på Statens lønsystem SLS.
- Forslaget om følgegrupper, har ligget der et par år uden, at det har vundet indpas. Nu virker det imidlertid som om, at der er en stigende interesse, siger han.
Ifølge Bonnerup er følgegruppernes vigtigste opgave at viderebringe de erfaringer, der er gjort på andre store it-projekter og tilbyde uafhængig rådgivning. Tanken er, at man med de erfaringer kan undgå, at it-projekterne havner som skandaler. Han er tidligere Danica-direktør og har selv været med til at kassere et it-projekt til mere end 100 millioner kroner, da han i slutningen af 80'erne var direktør for Statsanstalten for Livsforsikring.
- I gruppernes opbygning handler det om at få nogen med, der har mærket tingene på deres egen krop, som har erfaring med store it-systemer. De, der står for projektet, kan stadig sige ja og nej til de forslag, der kommer fra gruppen, og vi sidder ikke og kloger os på kodningen, men kan stille nogle kritiske overordnede spørgsmål.
Han peger på, at de offentlige institutioner, med følgegrupperne får ægte uafhængig rådgivning.
- Vi har ingen forretningsmæssige interesser i projektet. Ingen andre kasketter på end at følge med i, hvad der sker og rådgive. Der er ikke noget kunde/leverandør-forhold, og på den måde er vi mere uafhængige end konsulenter, siger han.
Hos ToldSkat, der er det foreløbig sidste skud i rækken af institutioner, der har fået tilknyttet en følgegruppe, er der tilfredshed med initiativet.
- Følgegrupperne er et nyt koncept, som bestyrelsen for den digitale forvaltning nu anbefaler. Vi synes, det er et udmærket initiativ, at man gerne vil følge de store moderniseringsprojekter tættere. Det er jo projekter, der har afgørende betydning - ikke bare for den enkelte institution, men for digitaliseringen af Danmark, siger vicedirektør hos ToldSkat, Preben Kristiansen.
Rapport
Sidste uge vurderede konsulenthuset Gartner, at 11 ud af 25 undersøgte statslige institutioners it-installationer var nødlidende og havde brug for en gennemgribende modernisering. Regningen for moderniseringen forventes at løbe op i 2,5 milliarder kroner.
Kommitteret hos Finansministeriet, Hans Henrik Østergaard, er formand for den følgegruppe, der skal observere og rådgive i brugen af de 195 millioner it-kroner, der blev tildelt politiet ved sidste finanslovsrunde. På trods af de massive moderniseringsopgaver, der ligger i det offentlige, tøver han med at forudsige følgegruppernes fremtid:
- Det er en arbejdsform, som vi har set eksempler på før, men om det bliver en fast ingrediens, er et spørgsmål om erfaringerne fra de grupper, der er nedsat nu, er positive, siger han.
Frivillighed
Mens følgegrupperne til Statens lønsystem, ToldSkat og politiets it er nedsat fra officiel side af Finansministeriet i samarbejde Den Digitale Forvaltning og de relevante ministerier, har man hos Undervisningsministeriet valgt at gå frivillighedens vej for at få ekstern rådgivning.
I forbindelse med et portalprojekt til 50 millioner kroner har departementschef i undervisningsministeriet, Henrik Neppe-Christensen, valgt at tilknytte en ekstern rådgiver i form af underdirektør hos Danske Bank, Erik Andreasen.
Erik Andreasen har fulgt projektet som frivillig observatør og rådgivet fra sidelinjen i omkring udarbejdelse af udbudsmateriale, valg af leverandør og en endnu ikke afsluttet testfase. Henrik Neppe-Christensen har svært ved at skjule begejstringen for samarbejdet.
- Jeg kan kun sige, at det har været en udsøgt fornøjelse at have eksterne øjne på projektet. Det har hjulpet at kunne trække på hans erfaringer, og fordi han gør det frivilligt, ved jeg, at han ingen interesser har i projektet ud over sin sunde fornuft, og den type rådgivning er vindunderlig at sidde med, siger han.
Billedtekst:
Politiets moderniseringsprojekt har fået tilknyttet en gruppe, der følger dets fremgang på it-projekterne.
Arkivfoto: Torben Klint