Statens institutioner er uden viden om it-omkostninger

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. juni 2004.


Mere end halvdelen af de offentlige institutioner har ikke overblik over, hvad deres
it-systemer koster i drift og udvikling.
It-arkitektur
En stor del af statens institutioner har ikke overblik over, hvad de enkelte systemer i deres it-kompleks koster i drift og udvikling. Det er en af konklusionerne i en ny dansk rapport fra Gartner. Konsulenthuset har undersøgt it-arkitekturen i 25 institutioner herunder politiet, forsvaret, Fødevaredirektoratet og SU-styrelsen.
I rapporten lyder det, at der er en overraskende mangel på overblik over egen arkitektur i en række institutioner. Informationer om platforme og teknologier er i mange tilfælde ikke umiddelbart tilgængelige, og 58 procent af institutionerne kender ikke omkostningerne forbundet med driften af de enkelte systemer.
Det har chokeret it-ordfører for de Radikale, Morten Helveg Petersen.
- Det er helt forfærdeligt, og jeg vil spørge Finansministeriet, om de kan bekræfte de her tal. De betyder jo reelt, at man ikke ved, hvad man gør. Som minimum bør man da have kendskab til sine udgifter, siger han.
Han peger på, at med det manglende overblik udebliver gevinsterne i den digitale forvaltning, og visionerne om Danmark som førende it-nation bliver svære at realisere.

Offer for leverandører
ToldSkat er blandt de deltagende i undersøgelsen. Uafhængigt af den nye rapport, har institutionen i over halvandet år analyseret systemkomplekset som del af et større moderniseringsprojekt. Blandt andet fandt man ud af, at man årligt betalte en overpris på 20 til 30 millioner kroner for systemdrift hos CSC. Og det er, ifølge vicedirektør i ToldSkat Preben Kristiansen, en konsekvens af et manglende økonomisk overblik.
- Dermed bliver det svært at prioritere rigtigt, når man sætter projekter i gang. En anden konsekvens er, at man ikke kan forhandle med sine leverandører uden en præcis viden om, hvad tingene koster. Hvis man mangler overblikket, flytter de bare udgiftsposterne rundt, uden at man har mulighed for at se, hvad man betaler for, siger han.

Brug for 2,5 milliarder kroner
De 25 undersøgte institutioner har et samlet it-budget på 2,3 milliarder kroner, men da rapporten samtidig beskriver 11 ud af de 25 organisationers it-komplekser som nødlidende og med behov for grundlæggende modernisering, står det klart, at der skal kanaliseres flere penge over på de offentlige it-budgetter. I rapporten vurderes investeringsbehovet til omkring 2,5 milliarder kroner over de næste fem år.
- Det er en stor udskrivning. Man har selvfølgelig på fornemmelsen, at der er forældede systemer derude, men det er første gang, at tallene står sort på hvidt. Vi kan se, at der er et skrigende behov for en centralt styret strategi. Vi må se på mulighederne for at samarbejde om modernisering for eksempel, om moduler i ToldSkats modernisering kan genbruges andre steder, siger Morten Helveg Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere