Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. maj 2004.
Det er usædvanligt, at en tvist om kontraktbrud føres i pressen, som det er tilfældet med tvisten mellem IBM og Krak om virk.dk.
Efter at have gået offensivt til den i offentligheden i sidste uge, er der nu næsten total radiotavshed hos IBM, hvor man med informationschef Anders Lund Rendtorffs ord "forbeholder sig sin juridiske stilling, mens juristerne arbejder med at konkretisere IBM's økonomiske modkrav" mod Krak.
Kravet kommer, efter at Krak har fyret IBM som underleverandør til virk.dk og bedt om at få tilbagebetalt ca. 40 millioner kroner. Begrundelsen er, at IBM har begået kontraktbrud ved ikke at være i stand til at bestå en teknisk overtagelsesprøve i tide og på en måde, så resultatet opfylder de krav, der står i kontrakten med Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
Hos Krak understreger både administrerende direktør Ove Leth-Sørensen og Informatikdirektør i Krak ITProduktion Kerny Ustrup, at man ikke har haft noget ønske om at komme i pressen på denne måde eller for den sags skyld føre sagen i pressen.
- Men vi har ærlig talt følt os så klemt og trynet af IBM's offentlige fremfærd i sidste uge, at vi føler, vi var nødt til at tage til genmæle, siger Ove Leth-Sørensen.
Usædvanlig adfærd
Han karakteriserer IBM's adfærd i pressen som "usædvanlig".
Det gør IBM såmænd også selv. En af de få kommentarer til citat fra it-giganten i denne uge drejer sig dels om, at IBM har stillet et økonomisk modkrav og dels om, at administererende direktør Lars Mikkelgaard-Jensen er gået offentligt i rette med en kunde. Kommentaren lyder:
- Det er en højst udsædvanlig situation, som vi ikke har oplevet før, og som vi heller ikke forventer vil gentage sig, siger informationschef Anders Lund Rendtorff, IBM Danmark.
IBM fastholder, at man har opfyldt sine kontraktlige forpligtelser. Til Ove Leth-Sørensens udtalelser i Computerworld i sidste uge om, at IBM har fået utallige advarsler - også om at et platformsskift kunne være på vej, siger informationschefen:
- Det er muligt, men IBM fastholder, at det ikke er sket officielt.
Trækker i langdrag
Hos Krak er juristerne i gang med at udarbejde en stævning til IBM for kontraktbrud og med et økonomisk krav på ca. 40 millioner kroner.
Advokat Hanne Bender, Bender.dk siger, at det langt fra er usædvanligt, at begge parter i en tvist føler sig krænket og har økonomiske krav mod hinanden. Men det er udsædvanligt, at det sker i fuld offentlighed.
- Der har været andre tvister om lige så store beløb, men de er ikke kommet til offentlighedens kendskab. Ofte ønsker hverken kunde eller leverandør at udstille, at man er havnet i problemer, siger Hanne Bender.
Ifølge advokaten kan det have lange udsigter, før Krak-IBM- tvisten finder sin løsning.
- Når den ene part har sendt en stævning, hvor man redegør for sagsforløbet og sætter beløb på sit krav, sender modparten et svarskrift med et lige så detaljeret modkrav. Herefter er der replik og duplik mellem parterne. Der skal formentlig også afholdes en syn- og skønssag, før sagen kan komme for retten, landsretten i dette tilfælde. Herfra kan afgørelsen senere ankes til Højesteret, så det drejer sig om år, siger Hanne Bender.
Billedtekst:
Tvisten mellem Krak og IBM om virk.dk er på vej i retten. Mens IBM's advokater konkretiserer modkravet mod Krak, har IBM indført en slags radiotavshed. Krak har derimod et behov for at tage offentligt til genmæle.