Bibliotekarer kan også bruges til digital forvaltning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2004.


Bibliotekarer har de rigtige kvalifikationer til digital forvaltning, men ofte ved de det ikke. Det ændrer Bibliotekarforbundet med Projekt Branchekompetence for ledige medlemmer.

Bibliotekar Claus Willumsen blev færdiguddannet fra Danmarks Biblioteksskole i 2002. Siden har han haft to vikariater.
I det ene arbejdede han som konsulent på Dansk BiblioteksCenter, DBC, på et filmprojekt, hvor filmsider fra nettet skulle lægges i en XML-database. Det andet vikariat var på Roskilde Bibliotek.
Efter de to vikariater er Claus Willumsen nu blandt de 3-400 ledige bibliotekarer. Det samme er kollegaen Ninette Kongstad, som blev færdiguddannet i 2001.
Som helt nyuddannet ville hun åbne bogcafé sammen med en veninde, men den plan måtte lægges på hylden, fordi banken ikke ville låne de to iværksættere penge.
- Det er vist noget kulturelt i Danmark. Alle vil gerne se noget erfaring. Men vi har bestemt ikke opgivet drømmen, siger Ninette Kongstad.
Hun har ligesom Claus Willumsen haft to vikariater, men endnu ikke prøvet at have et fast job. Hos Nycomed opbyggede hun som vikar et simpelt videndelingssystem med artikler til medicinalvirksomhedens forskere. På Novo Nordisk indgik hun som vikar blandt de cirka 50 ansatte bibliotekarer.

Ved det ikke selv
Lige nu er Ninette Kongstad ledig og læser samtidig faget tekstformidling på internet på IT-Universitetet.
De to bibliotekarer har ud over ledigheden og vikariaterne det til fælles, at de begge er blevet udvalgt til at deltage i Projekt Branchekompetence: Digital forvaltning. Med projektet har Bibliotekarforbundet valgt at klæde nogle af deres arbejdsløse medlemmer på og give dem inspiration og et lille skub til en alternativ karriere, som de færreste selv har tænkt på som første, naturlige karrierevalg. Selv om det måske burde være det.
- Bibliotekarer er nærmest uddannet til digital forvaltning. De har taget en uddannelse, der kvalificerer dem til at arbejde med systematik, videnindhentning og formidling af viden. Det er kompetencer, som er efterspurgt, når den offentlige forvaltning digitaliseres, siger konsulent i Bibliotakarforbindet, Jonas Ting Bech.
Problemet er, at hverken bibliotekarerne selv eller omverdenen ved det. Undtagelsen er måske de bibliotekarer, som har taget overbygningsuddannelsen i informations- og biblioteksvidenskab, som indeholder en del it.

Afhopper
Men ellers er bibliotekarernes kvalifikationer nærmest ukendte i den kommunale forvaltning. Og mange bibliotekarer har omvendt mange fordomme om at arbejde i den offentlige administration.
- Jeg kan sagtens se mig selv arbejde i et ministerium eller en kommune efter det her forløb. Jeg tog imod tilbuddet med kyshånd og er meget åben for, hvad det kan føre til, siger Claus Willumsen.
Han gik med sine egne ord ellers direkte efter struben på skønlitteraturen, da han startede på Biblioteksskolen. Han ville på et folkebibliotek og arbejde med skønlitteratur.
- I dag vil jeg mere beskrive mig selv som afhopper fra den slagne vej og en slags registreringsnørd med styrke i formidling, siger Claus Willumsen.
Han tumler med en ide om at lave et roadshow sammen med en medkursist om digital forvaltning. Det kan laves forskelligt til forskellige målgrupper.
- Humlen er jo nok, at der er brug for at få formidlet bedre, både til de ansatte i det offentlige og til borgerne, hvad vi kan bruge digital forvaltning til og få det hele lidt mere ned på jorden, siger Claus Willumsen.
Ninette Kongstad er også mere end almindeligt frisk på at starte som selvstændig, gerne som rådgiver eller konsulent med speciale i digital forvaltning.

Fordomme må ædes
- Det er ved at gå op for mig, at jeg med mit it-kendskab og min sans for systematik og de store linjer har en profil, der måske ikke er helt almindelig. Men måske er det ikke realistisk at blive rådgiver, før jeg har arbejdet i det offentlige med intranet og videndeling, systemer og kortlægning af arbejdsgange i nogle år, siger Ninette Kongstad.
Det har hun heller ikke spor imod og må indrømme, at hun allerede har måttet æde nogle fordomme i sig om det offentlige qua nogle af de offentlige oplægsholdere, som har været på projektets undervisningsdel.
Projekt Branchekompetence afslutter i dag undervisningsfasen og går over til en coachingfase på tre måneder.
Herefter forventer Bibliotekarforbundets Jonas Thing Bech, at 70 procent af deltagerne vil være i arbejde eller have startet egen virksomhed.
- Det er ikke job, vi skaber. Bibliotekarerne skal sælge sig selv, og det tror vi, de kan inden for det her område, som vi som forbund fortsat vil have meget fokus på, siger Jonas Thing Bech.
Læs mere om projektet på http://grupper.bf.dk/digital/

Billedtekst:
- Jeg kan sagtens se mig selv arbejde i et ministerium eller en kommune efter det her forløb, siger bibliotekar Claus Willumsen, der beskriver sig selv som en afhopper fra den slagne vej og en slags registreringsnørd. Foto: Torben Klint.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere