IBX - en ener med sorte tal

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. april 2004.


Som en af de få markedspladser for e-procurement fik IBX Norden for første gang vendt de røde tal til sorte i 2003. IBX Danmark klarede sig bedst og voksede 80 procent i omsætning med tre nye kunder.

Mange e-handelspladser er gået ned, eller kører med underskud. Men for den nordiske indkøbs-portal IBX med Novo Nordisk som medejer er det tilsyneladende lykkedes at få vendt et tocifret underskud til et forventet beskedent plus i 2003 for hele IBX-selskabet i de fire nordiske lande.
- Vi er en af de få i verden som har overlevet og er begyndt at tjene penge. Det er usædvanligt i branchen, siger administrerende direktør Søren Ohm Povlsen, IBX Integrated Business Exchange.
Han kom fra jobbet som salgsdirektør i Merkantildata og blev ansat som dansk chef for IBX, da indkøbsmarkedspladsen startede i Danmark 1. juli 2001. Med i bagagen var en ejerskabskontrakt med Novo Nordisk og en kontrakt om at hjælpe dem med elektronisk indkøb. De sidste to år har der været overskud i det danske IBX-selskab.
- Det er blevet en fornuftig forretning for os på grund af vores forretningsmodel, som er forskellig fra de andres, bl.a. Gatetrade. Vi er et servicecenter for indkøbsløsninger, hvor vi leverer applikationer og konsulentarbejde, siger Søren Ohm Povlsen.
Forskellen er, at IBX aflønnes på abonnementsbasis for ydelserne. Eller på time- eller projektbasis for udarbejdelse og implementering af kataloger, indkøbssystemer, statistikmoduler, søgemaskiner og hosting. IBX betales ikke efter antal transaktioner, som hos Gatetrade.
En anden forskel er, at IBX udelukkende går efter Top-200 virksomheder, har en strategisk samarbejdsaftale med SAP og har en virksomhed, der etablerer indkøbssystemer og lukkede indkøbsmarkedspladser. Hos IBX har hver enkelt indkøbende virksomhed således sin egen lukkede markedsplads med sine egne leverandørers aftalte varekataloger og indgåede prisaftaler. Mens Gatetrade også har en åben markedsplads med adgang for alle indkøbere.
- Vi må erkende, at det ikke er gået så hurtigt, som vi havde troet med at få virksomhederne til at ændre adfærd og begynde med elektronisk indkøb. De har godt styr på de strategiske indkøb af råvarer til produktionen. Men de fleste virksomheder kunne spare 10-20 procent på indkøb af forbrugsstoffer som kontorartikler, inventar, it, varer til kantinen, biler, telefoner og rengøring. Men det har i praksis vist sig, at det er svært for virksomhederne at få implementeret det i større stil, siger Søren Ohm Povlsen, der dog tilføjer, at det går den rigtige vej
Det er ifølge IBX kun 15-20 procent af virksomhederne, som har en centraliseret indkøbsfunktion og sparer 10-20 procent via rammeaftaler med udvalgte leverandører. Besparelsen kommer jo kun, hvis medarbejderne dropper deres egne favoritleverandører og til daglig bruger virksomhedens e-indkøb. Det lyder let, men det er i praksis en tung omstilling ifølge Søren Ohm. Han husker selv, hvordan han i sit gamle job tit gik uden om virksomhedens indkøbssystem og af gammel vane bestilte pc'er, hvor han plejede. Det begrænser besparelsen i et ellers effektivt e-indkøbssystem.

Billedtekst:
- Vi fik et gennembrud i 2003 med Arla, B&O og Novozymes som nye kunder og en ny treårig-aftale med Novo Nordisk. Vi er nu størst i Norden med e-indkøb, og målet er på tre år også at blive størst i Europa, siger administrerende direktør Søren Ohm Povlsen, IBX Danmark.
Foto: Torben Klint

Billedtekst:
ERP-systemerne vil ikke udkonkurrere markedspladser som IBX og Gatetrade, mener selvstændig ERP-rådgiver Herbert Nathan.

Boks:
Om IBX
IBX Integrated Business Exchange er en nordisk markedsplads for internethandel mellem virksomheder (B2B) specielt for e-indkøb (e-procurement). Markedspladsen er horisontal og lukket. Kunderne er Top 200-virksomheder. Der er 35 indkøbere og 350 leverandører (sælgere).
Omsætning for IBX Norden (Sverige, Norge, Finland og Danmark) var 95 millioner svenske kroner i 2003 - svarende til en vækst på 41 procent. Det forventede resultat for 2003 før skat og afskrivninger (EBITA) er en million svenske kroner sammenlignet med et underskud på 57 millioner svenske kroner i 2002. Der er 82 ansatte. IBX Norden blev startet af Ericsson i 1996/97 og ejes i dag af Ericsson, SEB, Novo Nordisk og b-business partners.
IBX Danmark omsatte for 18 millioner svenske kroner i 2003 svarende til 80 procent vækst. Resultatet (EBITA) har været positivt siden 2002 og var på 0,4 millioner svenske kroner i 2003. Der er syv ansatte. Danske kunder er Ericsson, Novo Nordisk, Nycomed, Arla, B&O og Novozymes.

Boks:
ERP og e-procurement
- E-procurement (e-indkøb) er fem-seks år gammelt i forbindelse med virksomhedernes forretningssystemer (ERP). Men det er kun nogle ERP-systemer, som er født med egentlige e-procurement løsninger. Axapta og Scala indeholder ikke e-procurement, mens SAP og Oracle gør. Det er jo også her, vi finder de store virksomheder, som hidtil er gået i spidsen med indførelse af store, integrerede e-indkøbssystemer, siger Herbert Nathan, tidligere ansat i PricewaterhouseCoopers Consulting, nu selvstændig ERP-rådgiver og uden ansættelsesmæssig tilknytning til ERP-leverandørerne.
Han ser ikke en udvikling, hvor ERP-systemerne efterhånden vil udkonkurrere markedspladser som IBX og Gatetrade. Det er jo netop markedspladserne, som giver virksomhederne den funktionalitet, de har brug for i form af prisaftaler og leverandørernes varekataloger på nettet. Det vil næsten altid give billigere og mere opdaterede data, når de produceres til en stor og fælles markedsplads end til blot en enkelt virksomheds e-procurementsystem, mener Herbert Nathan.
hilbert

Boks:
Topnordic holder fast i kunden
It-forhandler og systemintegrator Topnordic sælger via nettet på flere markedspladser. Flere egne salgssystemer holder fast i kunden og forsyner ham eksempelvis løbende med forbrugsstoffer som toner til printer- og kopimaskiner. Topnordic gik på IBX i 2000 som leverandør til bl.a. Novo Nordisk. Gatetrade i 2001 og Topnordic er også leverandør på e-indkøbsmarkedspladserne KMD webbuy og RAKAT (udviklet af Roskilde Amt og Comcare).
- Vi er der, hvor kunderne er, og halvdelen af vort salg målt i volumen er i dag elektronisk, siger e-business manager Søren Bartels, Topnordic.
Der er penge at spare på små ordrer, men Bartels har ikke gjort det op i kroner og øre. Beslutningen om et intensivt e-salg er ikke taget som en besparelse, men for at kunne øge forretningen med fokus på vækst.
hilbert




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering