Et spørgsmål om etik

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. april 2004.


Den 30. marts præsenterede paraplyorganisationen for danske konsulenter DMR et nyt sæt etiske regler, der blandt andet skal gøre op med branchens dårlige ry og give nye kunder en større fornemmelse af tryghed i det pressede konsulentmarked.

I en kendt konsulentvittighed bliver en fårehyrde bedt om et får af en tilfældigt forbipasserende konsulent, hvis sidstnævnte kan fortælle hyrden det præcise antal får på marken. Efter omfattende brug af specialdesignet udregningssoftware præsenterer konsulenten resultatet på 20 PowerPoints. Hyrden bekræfter, at det er det faktiske antal, og konsulenten snupper sin præmie. Efterfølgende beder hyrden om at få det tilbage, hvis han kan gætte konsulentens profession. Konsulenten indvilliger.
- Du er konsulent, siger fårehyrden, og det ved jeg fordi, du kommer her hvor ingen rigtig vil have dig, fortæller mig noget jeg godt vidste i forvejen, og du ved tydeligvis ingenting om min branche, for du har lige snuppet min hund.

Stadig et problem
Til trods for, at den økonomiske krise har ryddet godt ud i den underskov af mindre seriøse konsulentvirksomheder, der skød op under dotcom-boblen, er etik, moral og ikke mindst ry, stadig emner, der optager konsulentbranchen. Det seneste udspil i kampen for det gode image, kommer fra Dansk Management Råd (DMR), som er brancheorganisation for konsulenter i Danmark. Den 30. marts i år præsenterede organisationen et nyt sæt etiske regler, bestående af otte nøglepunkter og en række vejledninger blandt andet om klageprocedure, der skal sikre, at både kunder og konsulenter ved, hvad der forstås som etisk forsvarligt konsulentarbejde.
- Der findes stadig enkelte brodne kar i branchen, og det er et problem for konsulentbranchen generelt. Derfor er etik og professionalisme emner, vi bliver ved med at arbejde med, siger Kristian Molbech, konsulent hos DMR.
Det etiske kodeks, der sammen med vejledningerne nu ligger tilgængelig på foreningens webside, har været under udarbejdelse i et år blandt andet samarbejde med kunder.
- Det handler om at give kunderne en form for tryghed. De skal se, hvad det er for nogle kvalitetskrav, der kan stilles til konsulenterne, vide at alle vores medlemmer har en ansvarsforsikring, og hvad klagemulighederne er. Enhver branche bør forholde sig til, hvad der er best practice. De principper, vi har formuleret, er måske almindeligheder for de store konsulenthuse, men de er forsøgt formuleret så klart og entydigt, at alle - ned til den sidst ankomne konsulent i det nyeste hus, bør kende de her principper, siger Kristian Molbech.
Også hos konsulenthuse uden for DRM, er der en anerkendelse af, at forbedringen af konsulenters ry er en af de opgaver som kræver et konstant arbejde.
René Sejberg er seniorkonsulent hos PA Consulting Group og har 15 års erfaring i branchen.
- God etik og forretningsmoral er stadig en af de store udfordringer for branchen. Hvis du går ud og rådgiver, skal du have de rette kompetencer til at gøre det. Med til god etik hører også, at du skal turde udfordre kunderne, ikke bare tale dem efter munden i befippelse for at få ordren, og det sker stadigt derude. Er man presset, risikerer man ikke noget i salgsfasen, siger han.
Spørgsmålet er så, hvad etik betyder for kunderne. Thomas Videbæk er Vice President for supply chain operations hos Novozymes, en virksomhed, der i gennemsnit konstant har fem konsulenter gående.
- Generelt bruger vi de konsulenthuse, som vi kender, men skulle vi tage nye ind, er det centralt for os, hvordan deres opfattelse af etik er i forbindelse med projektet. Det betyder for eksempel, at de løsninger, vi finder, bliver mellem os og konsulenten, at de ikke lige ser muligheden for at lave nogle smarte løsninger, som de bruger i deres forretning hos vores konkurrenter efterfølgende, siger han.
DMR har 110 medlemmer og modtager årligt en-to officielle klager.

Billedtekst:
- Der findes stadig enkelte brodne kar i branchen, og det er et problem for konsulentbranchen generelt. Derfor er etik og professionalisme emner, vi bliver ved med at arbejde med, siger Kristian Molbech, konsulent hos DMR.

Boks:
DMR's otte
etiske principper
1) Arbejder under respekt for lovens ånd og bogstav.
2) Påtager sig kun at løse opgaver, som man er fuldt kvalificeret til.
3) Arbejder effektivt i opgaveudførelsen.
4) Afstemmer løbende afstemmer de gensidige forventninger med kunder før, under og efter opgavens gennemførelse, herunder sikrer skriftligt aftalte vilkår om alle forhold vedrørende opgaven.
5) Arbejder loyalt for kundens interesser.
6) Behandler kundernes - og egne medarbejdere samt ansøgere anstændigt.
7) Sikrer løbende, at kunden er bevidst om mulige risici ved opgavens gennemførelse.
8) Beskytter fortrolig information om kunderne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere