Et spørgsmål om etik

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. april 2004.


Den 30. marts præsenterede paraplyorganisationen for danske konsulenter DMR et nyt sæt etiske regler, der blandt andet skal gøre op med branchens dårlige ry og give nye kunder en større fornemmelse af tryghed i det pressede konsulentmarked.

I en kendt konsulentvittighed bliver en fårehyrde bedt om et får af en tilfældigt forbipasserende konsulent, hvis sidstnævnte kan fortælle hyrden det præcise antal får på marken. Efter omfattende brug af specialdesignet udregningssoftware præsenterer konsulenten resultatet på 20 PowerPoints. Hyrden bekræfter, at det er det faktiske antal, og konsulenten snupper sin præmie. Efterfølgende beder hyrden om at få det tilbage, hvis han kan gætte konsulentens profession. Konsulenten indvilliger.
- Du er konsulent, siger fårehyrden, og det ved jeg fordi, du kommer her hvor ingen rigtig vil have dig, fortæller mig noget jeg godt vidste i forvejen, og du ved tydeligvis ingenting om min branche, for du har lige snuppet min hund.

Stadig et problem
Til trods for, at den økonomiske krise har ryddet godt ud i den underskov af mindre seriøse konsulentvirksomheder, der skød op under dotcom-boblen, er etik, moral og ikke mindst ry, stadig emner, der optager konsulentbranchen. Det seneste udspil i kampen for det gode image, kommer fra Dansk Management Råd (DMR), som er brancheorganisation for konsulenter i Danmark. Den 30. marts i år præsenterede organisationen et nyt sæt etiske regler, bestående af otte nøglepunkter og en række vejledninger blandt andet om klageprocedure, der skal sikre, at både kunder og konsulenter ved, hvad der forstås som etisk forsvarligt konsulentarbejde.
- Der findes stadig enkelte brodne kar i branchen, og det er et problem for konsulentbranchen generelt. Derfor er etik og professionalisme emner, vi bliver ved med at arbejde med, siger Kristian Molbech, konsulent hos DMR.
Det etiske kodeks, der sammen med vejledningerne nu ligger tilgængelig på foreningens webside, har været under udarbejdelse i et år blandt andet samarbejde med kunder.
- Det handler om at give kunderne en form for tryghed. De skal se, hvad det er for nogle kvalitetskrav, der kan stilles til konsulenterne, vide at alle vores medlemmer har en ansvarsforsikring, og hvad klagemulighederne er. Enhver branche bør forholde sig til, hvad der er best practice. De principper, vi har formuleret, er måske almindeligheder for de store konsulenthuse, men de er forsøgt formuleret så klart og entydigt, at alle - ned til den sidst ankomne konsulent i det nyeste hus, bør kende de her principper, siger Kristian Molbech.
Også hos konsulenthuse uden for DRM, er der en anerkendelse af, at forbedringen af konsulenters ry er en af de opgaver som kræver et konstant arbejde.
René Sejberg er seniorkonsulent hos PA Consulting Group og har 15 års erfaring i branchen.
- God etik og forretningsmoral er stadig en af de store udfordringer for branchen. Hvis du går ud og rådgiver, skal du have de rette kompetencer til at gøre det. Med til god etik hører også, at du skal turde udfordre kunderne, ikke bare tale dem efter munden i befippelse for at få ordren, og det sker stadigt derude. Er man presset, risikerer man ikke noget i salgsfasen, siger han.
Spørgsmålet er så, hvad etik betyder for kunderne. Thomas Videbæk er Vice President for supply chain operations hos Novozymes, en virksomhed, der i gennemsnit konstant har fem konsulenter gående.
- Generelt bruger vi de konsulenthuse, som vi kender, men skulle vi tage nye ind, er det centralt for os, hvordan deres opfattelse af etik er i forbindelse med projektet. Det betyder for eksempel, at de løsninger, vi finder, bliver mellem os og konsulenten, at de ikke lige ser muligheden for at lave nogle smarte løsninger, som de bruger i deres forretning hos vores konkurrenter efterfølgende, siger han.
DMR har 110 medlemmer og modtager årligt en-to officielle klager.

Billedtekst:
- Der findes stadig enkelte brodne kar i branchen, og det er et problem for konsulentbranchen generelt. Derfor er etik og professionalisme emner, vi bliver ved med at arbejde med, siger Kristian Molbech, konsulent hos DMR.

Boks:
DMR's otte
etiske principper
1) Arbejder under respekt for lovens ånd og bogstav.
2) Påtager sig kun at løse opgaver, som man er fuldt kvalificeret til.
3) Arbejder effektivt i opgaveudførelsen.
4) Afstemmer løbende afstemmer de gensidige forventninger med kunder før, under og efter opgavens gennemførelse, herunder sikrer skriftligt aftalte vilkår om alle forhold vedrørende opgaven.
5) Arbejder loyalt for kundens interesser.
6) Behandler kundernes - og egne medarbejdere samt ansøgere anstændigt.
7) Sikrer løbende, at kunden er bevidst om mulige risici ved opgavens gennemførelse.
8) Beskytter fortrolig information om kunderne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere