Lovændring baner vej for adgang til patientregister

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. april 2004.


Teknisk set er det nu blevet muligt at vise udtræk fra Landspatientregisteret gennem sundhed.dk, men der kræves en lovændring af sygehusloven, for at det bliver lovligt. Lovændring blev fremsat i onsdags.

Det var meningen, at der skulle have været flere nye muligheder for de sundhedsprofessionelle i anden udgave af sundhed.dk, men en af dem har man måttet opgive.
Ved hjælp af en log-on-løsning med OCES digital signatur (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service), som Acure har lavet, bliver det nemlig med anden udgave teknisk muligt for alle sundhedsprofessionelle i sygehusvæsnet at slå oplysninger op i Landspatientregisteret, LPR, om den patient, de er ved at behandle.
Men Datatilsynet har sagt nej til muligheden, fordi oplysningerne i LPR er indberettet til statistiske formål, og så kan de ikke bare videregives til andre formål, heller ikke selv om det kan øge kvaliteten af behandlingen for den enkelte patient, at behandleren har adgang til deres sygehistorie.
- Det er helt rigtigt af Datatilsynet at sige nej, for der er ikke hjemmel i loven til at gøre det, vi gerne vil. Datatilsynet skal reagere i sådan en situation. For hvis vi gør noget, hvor øget kvalitet og fordele for patienten ikke opvejes af ulemper og ricisi, så bliver det en boomerang, der rammer os lige i nakken, siger direktør Morten Elbæk, Sundhed.dk.

Lovændring
Imidlertid er kavaleriet allerede ilet til undsætning i form af et lovforslag til ændring af Sygehusloven, som sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen fremsatte i onsdags.
Med ændringsforslaget skabes det juridiske grundlag for også at bruge de statistiske oplysninger om alle danskeres indlæggelser, diagnoser og skadestuebesøg i behandlingsmæssig sammenhæng.
- Begrundelsen for ændringsforslaget er, at det vil være værdifuldt i behandlingsmæssig sammenhæng, at behandlerne kan se patientens tidligere kontakter med sygehusvæsnet. Det vil blandt andet give en øget behandlingssikkerhed, at man umiddelbart kan tage højde for tidligere og nuværende sygdom, siger afdelingsleder Vagn Nielsen, Sundhedsministeriet.

Styr på de ansatte
Men arbejdet er ikke gjort med en lovændring. Den virkelige udfordring bliver nu at få skabt lokale rettighedsorganisationer, som OCES-certifikatet skal administereres af.
- En hel ny organisationskultur om sikkerhed skal bygges op i sundhedsvæsnet til erstatning for de gamle rutiner for håndtering og opdatering af papirjournalerne. Det er bestemt ikke en banal udfordring, siger Morten Elbæk fra Sundhed.dk.
For at sikre mod uautoriserede opslag i LPR skal der være helt styr på, hvem alle ansatte i sygehusvæsnet er, hvor de er ansat og på hvilke afdelinger de arbejder.
- Det er noget, der konstant ændrer sig, men det er en forudsætning for at sikre mod misbrug, at man kan etablere en samtidighed mellem patient og læge, som autorisationen til at se oplysninger om den pågældende patient så hviler på, siger Morten Elbæk.

Boks:
Landspatientregisteret
Landspatientregisteret indeholder oplysninger om alle borgeres kontakter til de danske sygehuse.
Landspatientregisteret indeholder bl.a. oplysninger om indlæggelses- og udskrivningsdato, diagnoser, operationer og bopælskommune.
For indlæggelser går registret tilbage til 1977. Skadestue og ambulante kontakter er registreret siden 1995.
Landspatientregisteret er oprettet for at give mulighed for dels at følge aktiviteten på de enkelte sygehuse, dels at opgøre det samlede forbrug af sygehuse på amter og kommuner. Herudover bidrager Landspatientregisteret til Sundhedsstyrelsens sundhedsovervågning og til den medicinske forskning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere