En integrationsmaskine i et glashus

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. april 2004.


Sundhed.dk kommer i ny version først i maj. For borgerne betyder det blandt andet, at der åbnes for personalisering og adgang til oplysninger om medicintilskud med OCES digital signatur.

- Vi har fantastiske visioner. Vi ved, at de tager tid at realisere. Og vi finder os i det.
Sådan sammenfatter direktør Morten Elbæk kort situationen for Danmarks sundhedsportal, www.sundhed.dk, der både skal være et online-værktøj for de 150.000 ansatte i sundhedsvæsnet - og betjene alle brugerne af det med information og online-services.
Portalen gik i luften 10. december sidste år med fase 1. Strategien er at vokse i faser, og visionen er, at portalen skal blive en integreret del af eSundhedsvæsnet på samme måde som eBanking er blevet det af den finansielle sektor.
Men der er masser af både tekniske, organisatoriske og lovgivningsmæsige udfordringer, der skal overvindes.
- Der vil gå mange år, før vi når så langt. Vi er meget ydmyge over for opgavens omfang, siger direktør Morten Elbæk.

Besparelser og mere kvalitet
Han sidder sammen med 10 ansatte på Dampfærgevej i København overfor Amternes Hus og arbejder på at realisere regeringens og amternes visioner om et integreret eSundhedsvæsen. Blandt andet skal data kun tastes een gang og der skal frisættes administrative ressourcer i sundhedsvæsnet, som skal give mere tid til at behandle patienterne og yde en god service.
- Når vi både skal frigøre tid og levere bedre kvalitet er nøgleordene "mens patienten er til stede". Det kan spare rigtig mange ressourcer, at data er tilgængelige online for den sundhedsprofessionelle, imens patienten behandles. Det betyder, at kvaliteten af behandlingen højnes samtidig med, at ventetid på svar og den slags bliver meget kortere for borgeren, siger Morten Elbæk.
Han har en sundhedsadministrativ baggrund, er uddannet cand.rer.soc. fra 1987 og har siden arbejdet i sundhedsvæsnet, senest som ansvarlig for sygeforsikring og sundhedsfremme i Fyns Amt, inden han for to år siden blev hentet til sundhed.dk som direktør. Her startede Morten Elbæk jobbet med at køre projektkonkurrencen om portalen til ende.
- I samarbejde med Acure og Mærsk Data, som vandt udvikling af www.sundhed.dk og driften i fem år, har vi herefter tilrettelagt projektet med sundhed.dk i faser. Det er med fuldt overlæg. Hvis alle data pludselig blev tilgængelige online med eet slag, ville både borgerne og brugerne i sundhedsvæsnet blive kvalt, siger Morten Elbæk.

Fase 2
Her i april tages helt efter planen fat på release 2.
- Vi laver nogle pilotforsøg med OCES-signaturen i begyndelsen af april, og hvis alt fungerer tilfredsstillende, ruller vi sikkerhedsløsningen ud og går ud ca. 1. maj og slår på tromme for, at borgerne nu kan bruge deres OCES-signatur på www.sundhed.dk til at se deres egne CTR-oplysninger (oplysninger om forbrug af tilskudsberettiget medicin, red.) siger Morten Elbæk.
Signaturen vil borgerne også kunne bruges til at logge på www.sundhed.dk med og til personalisering af siden, noget der er store perspektiver i, blandt andet for mennesker der lider af kroniske sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og astma.
På længere sigt er det meningen, at borgerne skal kunne viderestilles fra sundhed.dk, når de har logget på med OCES-signaturen, til egen praktiserende læge med en single sign on-løsning. I dag skal der logges på hos lægen igen med cpr-nummer.
Et perspektivrigt pilotprojekt i Fyns og Frederiksborg Amter sættes i gang nu om svangre-forløb, det vil sige it-understøttelse af graviditetsforløb og udvikling af en elektronisk vandrejournal.
- Projektet bliver generisk, det vil sige, at det bagefter også kan bruges til andre patientgrupper, for eksempel kronikere, siger Morten Elbæk.

Kulturprojekt
Mens signaturen helst skal rulles ud til så mange som muligt af de godt 3.000 privatpraktiserende læger i 2004, så er tidshorisonten for sygehusene væsentligt længere.
- Sygehusvæsnet er en meget stor mundfuld, som kræver et opdateret, centralt autorisationsregister over samtlige sundhedsprofessionelle. Det skal suppleres med lokale registre over brugerrettigheder. Vi starter med et par små pilotprojekter i år, blandt andet på Kolding Sygehus. Perspektivet er online adgang ved sengekanten til Landspatientregisteret med oplysninger om alle indlæggelser og diagnoser for den enkelte patient, siger Morten Elbæk.
Han vurderer, at det vil tage to-fire år, før den vision kan blive til virkelighed på landsplan. I mellemtiden er der god tid til at justere lovgivningen, som halter bagefter (se side 19) og få EPJ rullet ud over alt.
- Vi skal hele tiden huske, at tiltagene skal give mening i en presset hverdag ude i sygehusvæsnet. Det er et kulturprojekt, der skal gennemføres, måske i højere grad end et teknisk projekt, mener direktøren.

Alt for Damerne-lækker
En anden udfordring, sundhed.dk slås med, er forundring hos brugere, der havde vænnet sig til at slå op i artikler om sygdomme og symptomer på www.sundhed.dk, den gang sitet blev drevet af Apotekerforeningen.
- Det var jo sådan lidt Alt for Damerne-lækkert med masser af artikler, men dem har vi pillet af, mens Sundhedsstyrelsen får læst dem igennem og vurderet det faglige indhold, siger Morten Elbæk.
- Det er slet ikke vores opgave at producere indhold, så der er ikke længere en høj redaktionel profil, og det har da nok forvirret brugerne. Men vi må holde fast i, at sundhed.dk er sat i verden for at være integrationsmaskine i sundhedsvæsnet. Det er amterne og Sundhedsstyrelsen, der skal levere informationen, mens vi bare skal vise den frem, siger han.
I praksis foregår produktionen af information til både borgere og ansatte i sundhedsvæsnet i redaktionelle miljøer, som er banket op i løbet af det sidste år. Der arbejdes efter redaktionelle retningslinier, som er godkendt af sundhed.dk's bestyrelse.
- Ingen af de 2-300 mennesker, der producerer indhold, er på min lønningsliste, og det kan af og til gøre arbejdet kompliceret, siger Morten Elbæk.
At amterne som en konsekvens af de decentrale redaktionelle miljøer ikke er lige langt fremme med at levere information til sitet, kan han ikke gøre meget mere ved end at appellere til amternes konkurrence-instinkt eller dårlige samvittighed. For ledelsesmæssigt er tilslutningen selvfølgelig i hus.

Maskinrum i glashus
Der arbejdes for tiden intenst på at forbedre dele af datagrundlaget for sundhed.dk, som har vist sig at være for dårligt. Visionen var at bruge eksisterende data i for eksempel vejviserfunktionen om praktiserende læger, men det har vist sig ikke at kunne lade sig gøre på en tilfredsstillinde måde. Der vil ifølge Morten Elbæk fremover komme drypvise forbedringer og større nye versioner af sundhed.dk et par gang om året. Efter 2004 er det dog ikke nødvendigvis det vindende Mærsk Data-konsortium med blandt andre Acure, der står for nyskabelserne.
- På videreudviklingssiden har vi en flerleverandørstrategi, og derfor kører vi også med åbne sntiflader og standarder. På den måde bor vi i et glashus, siger Morten Elbæk.

Billedtekst:
På længere sigt er det meningen, at borgerne skal kunne viderestilles fra sundhed.dk til egen læge, når de logger på med OCES-signaturen.

Billedtekst:
- Når vi slipper signaturen løs, kommer der en logon-boks på forsiden af www.sundhed.dk. Portalen går også med i Videnskabsministeriets kampagne for OCES-signaturen som et af de steder, hvor borgerne kan få noget ekstra service til gengæld for ulejligheden ved anskaffe sig en digital signatur, siger Morten Elbæk, direktør for Sundhed.dk. Foto: Torben Klint

Boks:
OCES digital signatur
OCES står for Offentlige Certifikater til Elektronisk Service. Digital signatur med OCES-certifikat er den danske standard for digital signatur og sikker kommunikation mellem myndigheder, virksomheder og borgere. OCES-certifikatet kan også anvendes til sikker log on i forbindelse med borgerservice og adgang til egne personlige oplysninger.

Boks:
Dem har vi talt med
• Hugo Prestegaard, kontorchef, Mediecentret, IT- og Telestyrelsen
• Vagn Nielsen, afdelingsleder, Indenrigs- og Sundhedsministeriet
• Anne Weimar, kommunikationsmedarbejder, Praktiserende Lægers Organisation
• Michael Dupont, formand for Praktiserende Lægers Organisation
• Flemming Lyng Andersen, praktiserende læge, Lægehuset Ålbæk
• Hanne Hjortkjær Petersen, praktiserende læge, København
• Rolf Sørensen, chef for Borgerservice hos KMD
• Ivan Andersen, administrerende direktør, Ascott Software




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere