På jagt efter fantastiske fotos i naturen

Lars Gejl er en af Danmarks bedste naturfotografer, der gerne ligger i skjul udenfor et par døgn bare for at knipse det helt rigtige billede. Få et par finter af mesteren og bliv inspireret til at skyde løs i naturen.

På jagt efter fantastiske fotos i naturen

Lars Gejl er med egne ord "født ude i en skov" som søn af skytten på Svenstrup Gods - et af de store midtsjællandske godser.

Lars' far var desuden en meget ivrig hobbyfotograf og smalfilmer, der gerne tog sønnike med i fotoskjul - allerede fra en tidlig alder.

Som syvårig var Lars Gejl ofte med sin far på foto- og smalfilmsture i omegnen af Svenstrup Gods, og det var her hans store interesse for at fotografere blev grundlagt.

Imidlertid blev interessen først for alvor konkretiseret, da han som tyveårig blev medlem af billedbureauet Biofoto (som i dag er fusioneret med Scanpix), der var Danmarks første seriøse udbyder af naturfotos. Det var her, han begyndte at skabe indtægter ved salg af sine billeder.

Selv om Lars Gejl egentlig er uddannet kok, er det hans evner til at se detaljer og skabe den gode komposition, der har givet ham succes som professionel fotograf:

- Jeg har altid arbejdet meget med lyset. Dengang jeg startede med at fotografere var der intet internet, og stort set ingen bøger eller andre steder at hente viden og inspiration. Svenske Jan Lindblad og danske Arthur Christiansen var store ikoner, men ingen man kunne ringe og spørge om råd og vejledning. Så det var bare med at knokle på og samle egen erfaring. Naturfotografering er inden for de seneste 10-15 år boomet meget kraftigt, især i Sverige og Norge, hvor man nu finder nogle af verdens bedste naturfotografer at søge inspiration hos, fortæller Lars Gejl.

Ringe dansk naturinteresse

Naturen fylder meget i vores nordiske nabolande, hvor dyr som ulv, los, jærv, ren og bjørn har enorme arealer at boltre sig på, og hvor interessen for at stifte nærmere bekendtskab med naturen er høj hos befolkningen.

Samme høje interesseniveau finder man ikke i Danmark, hvor naturen ikke er lige så meget i fokus, mener Lars Gejl:

- Naturforståelsesmæssigt er Danmark nærmest et uland. Dels udkommer der ikke ret mange naturbøger ud over få fagbøger, dels har danskerne ikke den store interesse i at fordybe sig i naturen. Selv om vi har rigtig flot natur i Danmark kniber det med at passe på den. Hvilket er en af mine "kæpheste". For jeg vil meget gerne bidrage til at oplyse om naturen og vise, hvad det er vi har, og hvorfor vi skal passe godt på den, konstaterer Lars Gejl, som har stået for udgivelse af adskillige bøger om den danske natur, hvortil han både fotograferer og fortæller om naturen. I takt med at naturfotografering er kommet til at fylde mere og mere i Lars Gejls liv, er han desuden blevet mere miljøbevidst.

Professionel fotograf i næsten 20 år

Siden 1990 har Lars Gejl levet af at fotografere professionelt - i kombination med undervisning samt skrivning af artikler og bøger; alt sammen med et solidt udgangspunkt i naturen.

Lars' første kamera var et Minolta, da hans foretrukne kameramærke var for kostbart.

Sidst i 1980'erne var afkastet fra fotografering dog vokset til et omfang, hvor han kunne realisere sine drømme, han anskaffede sig et professionelt Nikon F3 spejlreflekskamera - og siden har der stået Nikon på alt hans fotogrej. Skiftet til digitalfoto skete, da Nikon i 2003 lancerede D2H:

- Jeg har primært fotograferet i Danmark, men jeg har også både boet og arbejdet på Grønland, hvor jeg havde megen tid til at fotografere. Jeg har været et års tid i Afrika, men det er meget vanskeligt at konkurrere med lokalt bosiddende fotografer, der kender området som deres egen bukselomme, fortæller Lars Gejl, som desuden må konstatere, at internettet har medført en meget stor konkurrence fra alt og alle, der har en mobiltelefon med indbygget digitalkamera i inderlommen.

- Især med naturfotografering skal man være lokalkendt, og her har man en fordel i forhold til udefrakommende fotografer. Godt nok har de store mediehuse som eksempelvis National Geographic midlerne til at sende folk ud gennem længere perioder. Men man skal virkelig vide alt om, hvad det er man gerne vil fotografere. Rekognoscere og i det hele taget forberede sig, så man er klar, når vind og vejr arter sig. Så må man bare håbe, at fuglen eller dyret også viser sig den dag, tilføjer han.

Hård konkurrence

Tidligere tog Lars Gejl mange fotos, som der ikke umiddelbart var penge i, men som havnede i hans eget arkiv. Det har opblomstringen af internettet imidlertid sat en stopper for, og i dag fotograferer han stort set kun motiver til egne projekter.

- Med den digitale revolution steg konkurrencen markant. For alle, som havde taget gode amatørfotos, scannede disse og lagde dem på internettet; og der kom et helt nyt begreb til: royalty free billedsamlinger på cd. Gennem flere år var der skåret helt ind til benet prismæssigt, og det var ikke sjovt, fastslår Lars Gejl, der i dag har scannet alle sine egne filmbaserede fotos og lagt salget i hænderne på Scanpix.

Brug et hurtigskydende kamera

Når Lars Gejls første digitale spejlreflekskamera blev et Nikon D2H hænger det sammen med dette kameras (dengang i 2003) meget høje billedseriehastighed med op til 8 billeder per sekund i serier på op til 25 raw- eller 40 jpg-optagelser.

- Gode naturfotos er afhængig af et hurtigt kamera. Hvis man skal fange den helt rigtige situation, skal kamerahastigheden være i stand til at fryse en bevægelse. Har man 7-8 fotos at vælge imellem, er der meget større chance for at fange dyret i den helt rette bevægelse, end hvis man kun har 3-4 fotos i sekundet. Især hvis man har siddet og ventet en hel dag, er det mere end ærgerligt, hvis man ikke kommer hjem med det helt rigtige foto, siger Lars Gejl, der for nyligt "konverterede" til et Nikon D3, som han kalder for "en fuldstændig revolution" på grund af kameraet evne til at anvende meget høje ISO-værdier uden at billederne drukner i støj.

Som standard kører han sit nye kamera på ISO800 - ISO1250, hvorved han kan fotografere situationer, det ikke tidligere har været muligt at fange. Kameraets histogramfunktion bliver brugt til at tjekke eksponeringen for hvert enkelt foto og slette billeder, der er blevet over- eller undereksponeret.

Tilfældighedernes spil er ikke noget, Lars Gejl planlægger efter. I forbindelse med hver fotosession planlægger han nøje sit motiv, og hvordan kompositionen skal skrues sammen på forhånd.
Alle fotos optages i raw-format, der konverteres ved hjælp af Phase Ones raw-konverter Capture One Pro 4 og fintrimmes med Adobe Photoshop. Eventuel billedstøj fjernes ved hjælp af Neat Image.

Naturlige naturfotos

At skildre naturen, som den virkelig ser ud, er som nævnt meget vigtigt for Lars Gejl. Han er blandt andet medlem af fotoforeningen "Naturfotografer i Danmark", og her har man gennem længere tid kørt en debat om emnet billedredigering.

- Hvad kan man tillade sig med naturbilleder, og hvad kan man ikke? Vi er nogenlunde enige om at tillade alle de gamle mørkekammertricks med at lysne, mørkne og beskære. Men hvis man begynder at arbejde i lag, fjerne en uheldig vinge eller fjerne en baggrund, betragtes det ikke længere som troværdigt. Vi ligger ikke ude i naturen gennem mange timer eller hele døgn, blot for bagefter at tilbringe timevis bag computeren med at ændre naturen. Så mister man sin troværdighed, og hvis man er fortaler for at passe på miljøet, skal man ikke fuske med virkeligheden, slutter Lars Gejl.

Hvis du vil se flere af Lars Gejls fotos, kan du besøge hans hjemmeside her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere