Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. marts 2004.
IBM har som den første virksomhed i Norden lavet et system til sine 10.000 medarbejdere, så de taler i mobiltelefon på fastnettet og sparer 60-80 procent på samtalerne.
Det koster kassen at tale i mobil. Omtrent fem gange så meget, sammenlignet med telefoni på fastnettet. Og ringer man til udlandet på mobilen, så er det igen fem-ti gange dyrere på grund af den såkaldte roaming, når andre end ens eget teleselskab håndterer samtalerne i udlandet.
For internationale virksomheder er mobil-omkostningerne i de senere år vokset stærkt. Især for virksomheder, hvor medarbejderne rejser og arbejder globalt med job i flere lande, er mobilsamtalerne blevet særdeles synlige i regnskabet.
Hos IBM Nordic er omkostningerne til mobil vokset meget stærkt. Det skyldes, at selskabet i Norge, Sverige, Finland og Danmark bevidst arbejder mobilt på kryds og tværs af landegrænser.
- De fleste medarbejdere har en mobiltelefon og en bærbar pc, og i de seneste tre år er der stort set ikke indkøbt desktop-pc'er. I det sidste års tid har vi næsten udelukkende købt bærbare Thinkpads, siger afdelingsdirektør Frants Peter Olsen, IT Enablement Nordic, IBM Danmark.
Prisen for den mobile arbejdsfacon ved roaming var efterhånden blevet så høj, at Frants Peter Olsen og hans folk i it-afdelingen begyndte at spekulere over hvad man kunne gøre. Omkring 20 procent af mobilsamtalerne var roamede og kostede 50 procent af IBM's samlede mobiludgifter.
Sparer 60-80 procent
- Udfordringen var, om vi kunne spare på mobilregningen uden at dæmpe mobiliteten i IBM-medarbejdernes job. Svaret kom, da en af vore teknikere foreslog, at vi gjorde med mobil som med vore fastnettelefoner, nemlig lægge dem ned i vort eget telenet med egen telefoncentral og med lejede linier. Et fasttelefonnet vi har haft i Norden i fem år, siger Frants Peter Olsen.
Det gjorde man. Sidste sommer lagde IBM mobilen ind i fastnettet. Først i Danmark (juli 2003), så i Sverige og Finland, og sidst er IBM Norge koblet på den 1. februar 2004.
En øjeblikkelig økonomisk succes. På fire-fem måneder var investeringen tjent hjem. I dag ligger omkring halvdelen af IBM's internationale mobilsamtaler på systemet, MICS (Mobile International Calling System) - og tilslutninger stiger stadig. IBM ønsker ikke at oplyse besparelsens størrelse, fordi selskabet løbende forhandler kommunikationsaftaler med forskellige teleselskaber, netop nu er Telia mobiloperatør. Men efter hvad Computerworld erfarer sparer IBM Nordic millioner af kroner kroner om året på MICS.
- Besparelsen er omkring 80 procent på udgående internationale mobilsamtaler og omkring 60 procent på indgående samtaler, siger Jan Rasmussen, Nordic Telecom Manager, IBM Danmark.
Boks:
Mobile International Calling System (MICS)
1. Ved mobilkald fra Danmark til et andet land:
Der tastes (via nummersenderen) et 8-cifret telefonnummer (til PABX/HICOM fastnetcentralen) samt abonnentens nummer og samtalen er igennem.
2. Ved mobilkald fra udlandet til Danmark:
Der tastes (via nummersenderen) et 8-cifret telefonnummer (til PABX/HICOM fastnetcentralen) samt eget mobilnummer og abonnentens nummer - og der lægges på. Efter to-tre sekunder ringer mobilen og samtalen er igennem.
Boks:
Mobiltelefoniens fader
Martin Cooper tilskrives æren for, at vi i dag kan telefonere uden generende kabler og ledninger. Hans opfindelse var dog dengang mere "mobbedreng" end "mobil" - et monstrum på cirka 15 kilo og til en pris på titusindvis af kroner.
Mobiltelefonen, som i dag vejer under 100 gram, har endnu ikke levet helt op til dens faders vision: Der er gået alt for meget "gimmick" og "gadget" i teknologien, mener Martin Cooper, som hellere så, at leverandørerne gjorde mobiltelefoni billigere, mere allestedsnærværende og reducerede apparatet til minimal størrelse - a la et høreapparat.
Da Martin Cooper 3. april 1973 foretog det første mobilopkald, var det som udviklingschef i Motorola. Og han er still going strong - i dag som direktør for Arraycomm, der udvikler trådløs bredbåndsteknologi. ls