Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. februar 2004.
Danskerne er ikke meget for konsekvenserne af globaliseringen. Men der er ingen vej uden om, mener to iagttagere.
Danske virksomheder har svært ved at tale åbent om det, når de lægger deres softwareudvikling ud til en indisk virksomhed som TCS. Selvom besparelser netop nu er et mantra i erhvervslivet, så er det tilsyneladende ikke politisk korrekt at tale om offshore-outsourcing.
- Det er klart. Virksomhederne risikerer, at det opfattes negativt, nærmest som en slags landsforræderi, når det medfører, at arbejdspladser flages ud, siger Tom Togsverd, Branchesammenslutningen ITEK, Dansk Industri.
It-analytiker, direktør Per Andersen, IDC Nordic har også bemærket, at erhvervslivet ikke taler højt om offshore-outsourcing. Det er jo i sidste ende arbejdspladser, man flytter ud af landet, og det bliver man sjældent populær på.
Uanset regeringens farve er Danmark ifølge Per Andersen en dybt socialistisk nation, hvor mennesket altid kommer før virksomhedernes evne til at skabe overskud.
- Det er lidt ironisk, at man nationalt og i virksomhederne har talt om globalisering i mange år. Nu kommer en af konsekvenserne, og så forfalder vi til den sædvanlige ynke, klynke mentalitet. Det kan ikke nytte noget. Vi lever i en globaliseret verden, hvor vi er mindre og mindre afhængige af, hvor de fysiske ressourcer sidder. Det må vi acceptere og koncentrere os om de ting, som vi stadig kan tjene penge på.
Softwareudvikling kan specificeres i et fastlagt forløb fra punkt A til B. Det kan man ligeså godt lave i en anden kultur.
- Vi danskere er gode til at lave noget, der ikke følger en ret snor. Tænk, at vi bor i et land, hvor vi kan leve af vor fleksibilitet, parathed, kreativitet, tankevirksomhed og konstruktionsevner. Det er der brug for. Kompleksiteten i it forsvinder ikke foreløbig, siger Per Andersen, IDC.
Billedtekst:
Kompleksiteten i it forsvinder ikke foreløbig, siger Per Andersen, IDC.