Dansk udviklingsafdeling er central for Novell

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. februar 2004.


En vigtig del af Novells udvikling af portalsoftware er via skæbnens uransagelige veje landet i København.

Udviklingen af Novells portalprodukt exteNd er spredt over hele verden. I Københavns centrum, dør om dør med Amalienborg, sidder 12 danske udviklere og arbejder med at udvikle centrale dele af systemet.
- Vores idé er især at ramme XML-programmører. Vi har anvendt udviklingsmiljøet Eclipse til at udvikle de visuelle udviklingsværktøjer i exteNd. Nu flytter vi værktøjerne ind i Eclipse, som fremover er den udviklingsplatform, vi tilbyder til brugerne af exteNd, fortæller Morten Olsen, der leder udviklingsafdelingen.
Et af de områder udviklingsafdelingen har specialiseret sig i, er den nye XForms standard, hvor ideen er at berige browser-teknologien ved at gøre browseren mere intelligent og dermed gøre det muligt at udvikle bedre brugergrænseflader.
Stemmestyring
XForms skal afløse de traditionelle HTML-formularer så man undgår at skulle bruge megen tid på Java-script programmering til brugergrænsefladen og vil blandt andet gøre stemmestyring af browsere mulig.
Samtidig muliggør XForms understøttelse af både traditionelle computere, lommecomputere, tv-apparater samt printere og scannere.
Her er afdelingen blandt andet i gang med at udviklet en plug-in til Microsofts Explorer-browser rettet mod brugere af exteNd. Som led i Novells Linux-strategi udvikles en lignende plug-in til Mozilla-browseren.
To medarbejdere fra udviklingsafdelingen har arbejdet på XForms i et par år og siddet i XForms-komiteen under web-konsortiet W3C. På den måde har afdelingen fået stor indflydelse på udformningen af XForms.
Se ud i fremtiden
- Vores opgave i forhold til
exteNd er at se på, hvad der kræves af forretningssystemer med hensyn til udviklingsværktøjer og infrastruktur tre år ud i fremtiden. Vi skal sørge for at have spidskompetence ved hele tiden at bevæge os op i mere avancerede teknologier. Det er den måde vi fortsat kan tjene penge på, forklarer Morten Olsen.
Afdelingen både udvikler og anvender open source-produkter. Det kræver disciplin og nøje styring at beslutte, hvilke teknologier der skal lægges ud som open source-produkter, og hvilke som skal beholdes som Novells intellektuelle ejendom, betoner Morten Olsen:
- Men vi skal bidrage til at sikre økosystemet omkring open source, understreger han.
Store frihedsgrader
Udviklingsafdelingens medarbejdere har store frihedsgrader til planlægningen af deres arbejde. Tirsdag og torsdag er der mulighed for at arbejde hjemme.
Også mødetiderne er ekstremt fleksible og svinger en del. Det kan sommetider lade sig gøre at forvandle tidsforskellen til afdelingerne i andre lande til en fordel, men det indebærer også, at der ofte arbejdes til langt ud på aftenen, og at nogle af medarbejderne deltager i sene telefonkonferencer med kolleger i udlandet.
Det er et krav til udviklerne hos Novell, at de er gode netborgere. Det betyder blandt andet, at de anvender egenudviklede samarbejdsværktøjer inden for Eclipse til kommunikation med kollegerne. Disse værktøjer vil formentlig komme til at indgå i exteNd i løbet af et års tid.

Billedtekst:
- Vi anvender extreme programming-metoder i et vist omfang, men vi er ikke extreme programming-fundamentalister, siger Morten Olsen fra Novell.
Foto: Torben Klint

Boks:
At de 12 medarbejdere i udviklingsafdelingen er landet hos Novell, skyldes en serie af opkøb.
Udspringet var det daværende danske dotcom-firma Wapportal. I 2000 ændrede Wapportal strategi og blev et softwarehus. Den nye virksomhed udviklede blandt andet portalprodukter til teleselskaber. Udviklingen foregik ved hjælp af udviklingsværktøjer fra SilverStream.
SilverStream købte i 2001 teknologidelen af Wapportal og sidste år blev SilverStream opslugt af Novell, så nu er visitkortene skiftet ud for tredje gang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere