Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. februar 2004.
Patenteret teknologi inden for konfigurering af produkter skal give det danske softwarehus 3Dfacto et internationalt gennembrud.
Virtuelle produkter
En dansk opfindelse har gjort det muligt for producerende virksomheder at opbygge systemer ved hjælp af intelligente 3D-byggeklodser.
Softwarehuset 3Dfacto har udviklet en banebrydende teknologi til konfigurering af produkter, hvor produkterne opbygges ved hjælp af regelbaserede 3D-modeller af de komponenter, der indgår i et system.
Virksomheden har patenteret en algoritme, der anvendes til at kombinere komponenter, med forskellige egenskaber, så de udgør samlede systemer.
3Dfacto har arbejdet med at udvikle sin teknologi siden 1998, men først sidste år har virksomheden for alvor taget fat på at gå bredt ud med den i form af produktet VirtuBUILD. Virksomheden fik sidste år tilført 12 millioner kroner i venturekapital fra Symbion Capital og Vækstfonden.
VirtuBUILD indeholder et udviklingsmiljø, hvor virksomhederne selv kan opbygge virtuelle modeller af deres produkter.
Kedler og legepladser
Blandt de danske virksomheder, der har taget 3Dfactos teknologi i brug er kedelfabrikanten Aalborg Industries, der anvender systemet til at opbygge kedelsystemer til skibe.
En anden bruger er Kompan, der producerer udstyr til legepladser og bruger systemet til at sætte forskellige legeredskaber sammen til samlede legepladser.
Den første danske partner er på plads. Det er det tekniske it-firma Rand Worldwide Denmark, der er en afdeling af den internationale forhandlerkæde Rand Worldwide og nu vil 3Dfacto ud i verden via udenlandske partnere. De første partnere er ved at være på plads i Sverige, Finland og Holland.
Vil være softwarehus
- Vores strategi er, at vi vil være et softwarehus, der kan levere ekspertviden. Vi vil ikke være konsulenter eller forhandlere. Det skal partnere tage sig af, siger administrerende direktør Thomas Randrup, 3Dfacto.
Fordelene ved at anvende konfigurationsteknologien er især, at der bliver færre fejl i tilbud, at tilbud kan udarbejdes hurtigere, samt at systemet kan automatisere både tilbuds- og ordreprocesser. En anden gevinst er, at vedligehold af systemer bliver lettere, fordi VirtuBUILD bryder produktet ned i komponenter, så de bliver nemmere at overskue.
Åbne rum
En del af den patenterede teknologi, der ligger bag konfiguratoren, kaldes dynamiske løsningsrum, hvor der arbejdes med moduler, som har hver deres egenskaber.
I traditionel konfigurator-teknologi anvendes lukkede løsningsrum, hvor alle regler for et produkt eller en salgsproces lægges ind i systemet, før det tages i brug.
3Dfactos teknologi arbejder med åbne løsningsrum, der gør det muligt at sammensætte moduler til systemer udfra regler bygget på, hvordan de enkelte moduler opfører sig i forhold til hinanden når de sættes sammen.
Traditionelle konfiguratorer har svært ved at håndtere dette, fordi de mulige løsninger er begrænset af et fast regelsæt, der indlejres i konfiguratoren.
Hurtigt i gang
En anden fordel ved 3Dfactos teknologi er, at en virksomhed kan starte med at anvende den på et overordnet niveau. Dermed kan man komme hurtigt i gang og få feedback fra brugerne samtidig med, at man, ifølge Thomas Randrup, hurtigt kan høste investeringerne i systemet:
- Det er relativt nemt at starte med at modularisere produkter og systemer på et overordnet niveau og derefter arbejde sig længere nedad og dermed skabe en detaljeret produktmodel, siger Thomas Randrup.
Hierarki af komponenter
3Dfacto anvender et hierarki af komponenter, der bruges til både at styre selve konfigurationsprocessen og gøre den visuel. En komponent kan i systemet være helt lig sin visuelle repræsentation og systemet anvender en objektorienteret indgang til konfigurationsprocessen.
Når en konfiguration er afsluttet, lægges den ind på en server, der kan generere tilbud, ordrer og cad-tegninger. Når en ordre er endeligt godkendt kan den lægges ind i ERP-systemet.
- Vi lægger en liste af komponenter med given varians ind og de overføres så til styklister i ERP-systemet, forklarer Thomas Randrup.
Fakta om 3Dfacto
Virksomheden er privat ejet og stiftet i 1998 af Thomas Randrup og Anda Binzer, der mødte hinanden, da de skrev Ph.d.-afhandling på Institut for Matematik ved Danmarks Tekniske Universitet.
Begge stiftere har også en civil-ingeniøruddannelse og har længe arbejdet med kombinationen af teknisk it og matematik.
Siden stiftelsen har virksomheden boet i forskerparken Symbion i København, men er netop flyttet til et nyt hovedkvarter i det indre København.
Billedtekst:
Thomas Randrup, 3Dfacto: - Vores teknologi giver virksomhederne en anden måde at se på deres produkter på. Når de bliver modulariserede bliver de langt mere overskuelige. Foto: Torben Klint