Digitalisering skal måles og vejes

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. februar 2004.


Konkrete mål og pejlemærker er kodeordet for den nye danske strategi for digital forvaltning, som gælder for de næste tre års arbejde med e-government. Ledelsens rolle og organisationsforandringer er som noget nyt også kommet med i strategien.

STRATEGI
Frem til udgangen af 2006 vil fremdriften for digital forvaltning i alle hjørner af den offentlige sektor blive målt og vejet. Det er den ene af de to nyskabelser i Danmarks nye strategi for digital forvaltning, som netop er blevet offentliggjort.
- På nogle områder er vi lidt nervøse for, at vi har opstillet for ambitiøse mål. På den anden side ville det være værre, hvis vi ikke var ambitiøse nok, siger chefen for Den Digitale Taskforce, Thomas Nielsen.
Danmarks Statistik gennemfører hvert år en undersøgelse af den offentlige sektors brug af it, og det er den - som suppleret med et par nye målinger - der udgør det praktiske grundlag for, at fremdriften kan måles.

Ressource-frigørelse
For eksempel viser undersøgelsen, at det i 2003 kun er syv procent af statsinstitutionerne og to procent af kommunerne, som svarer ja til, at de i høj grad har opnået frigørelse af ressourcer i kølvandet på digitaliseringsprojekter. Ingen amter svarer ja til spørgsmålet. Dog svarer 46 procent af alle institutioner ja til, at de "i nogen grad" har opnået frigørelse af ressourcer.
I strategien er målet, at 25 procent af alle institutioner i 2006 "i høj grad" skal have opnået frigørelse af ressourcer.
- Om institutionerne så anvender ressourcebesparelsen til at give bedre service, bedre kvalitet eller til at skære ned på personalet eller noget helt fjerde, har vi til gengæld ikke mandat til at blande os i, siger Thomas Nielsen.

Digital ledelse
Den anden nyskabelse i den nye strategi er, at der sættes fokus på, at både topledelse og øvrige ledere aktivt skal gå forrest i arbejdet med at digitalisere den offentlige sektor, blandt andet ved at motivere medarbejderne og skabe de nødvendige organisatoriske omlægninger og rammer.
Også ledelsesindsatsen vil blive målt og vejet.
- Alle analyser i ind- og udland siger, at lederne bærer et stort ansvar for at digital forvaltning kan lykkes. Svagheden er, at vi ikke i Projekt Digital Forvaltning kan beslutte, at digitalisering skal have en høj prioritet i hver eneste organisation. Men vi kan opfordre til, at offentlige ledere får digital forvaltning med i deres resultatkontrakt, siger Thomas Nielsen.
Bag den nye strategi ligger en demokratisk proces med bred ideudvikling og brainstorming og sågar gruppearbejde med deltagelse af 70 offentlige ledere, der skal sikre, at strategien er forankret i virkeligheden hos de relevante aktører, som skal have ejerskab til den - og ikke i den blå luft.
- Vi kan ikke involvere alle 830.000 offentligt ansatte, men jeg tror vi har involveret så mange aktører, at vi har fået identificeret, hvad det er nødvendigt at lave i fællesskab for at kunne digitalisere Danmark - og hvad der er den enkelte institutions eget ansvar, siger Thomas Nielsen.
I en pressemeddelelse i forbindelse med lanceringen af strategien siger finansminister Thor Pedersen:
- Vi ønsker at understøtte og styrke digitalisering, der skaber en effektiv og sammenhængende offentlig sektor. Derfor må vi også i fællesskab - på tværs af stat, amter og kommuner - finde nye muligheder for at skabe denne sammenhæng. Den nye strategi er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Faktaboks:
Udvalgte mål for digital forvaltning i 2006
• Mindst 60 procent af danskerne bruger offentlige digitale serviceydelser (2003: 40 procent)
• Mindst 95 procent af alle virksomheder bruger offentlige digitale serviceydelser (2002: 72 procent)
• Mindst 75 procent af alle digitaliseringsprojekter skal frigøre ressourcer, og mindst 25 procent skal gøre det i høj grad (2003: hhv. 46 og 3 procent)
• Mindst 60 procent af alle myndigheder har elektronisk sagsstyring (2003: 42 procent)
• Mindst 40 procent af alle myndigheder foretager indkøb digitalt med digital fakturering (2003: 15 procent)

(kilde: Den offentlige sektors strategi for digital forvaltning 2004-06 - realisering af potentialet)

Billedtekst:
- Alle analyser viser, at lederne bærer et stort ansvar for, at digital forvaltning kan lykkes. Svagheden er, at vi ikke i Projekt Digital Forvaltning kan beslutte, at digitalisering skal have en høj prioritet i hver eneste organisation, siger chefen for Den Digitale Taskforce, Thomas Nielsen.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel