Den unge professor og havet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. februar 2004.


Portræt
Den danske it-forsker Henrik Reif Andersens patenterede resultater har resulteret i et gennembrud inden for teknologi til konfigurering - og et softwarehus.

Han er vendelbo af fødsel og ofte kommer længslen op i ham efter at blive blæst rigtigt igennem på stranden ved Vesterhavet eller tage en dukkert i de vilde bølger.
Henrik Reif Andersen, 38 år, er i dag langt fra lillebyen Kaas i Vendsyssel. Hans kontor er på IT-Universitetet i Københavns nordvest-kvarter. På visitkortet står der professor og forskningsleder for IT-Universitetets afdeling for innovation.
Interessen for it blev vakt allerede i 80'erne på Brønderslev gymnasium, hvor en fremsynet matematiklærer havde anskaffet en computer fra Regnecentralen.
- Jeg brugte den til mine matematik- og fysikopgaver og så skrev jeg også et program til at holde styr på bøgerne på bogdepotet. Men det basale for mig var, at man kunne programmere en stump hardware til at gøre fantastiske ting, husker Henrik Reif Andersen.

Datalog og matematiker
Det førte i 1986 til en beslutning om at studere datalogi med matematik som bifag. København var for langt væk og på universitetet i Aalborg var der "for meget gruppearbejde", så valget faldt på Århus.
Her skrev han en ph.d.-afhandling om det matematiske begreb Formel Verifikation og det begreb har siden været ledetråden i Henrik Reif Andersens professionelle liv.
Efter Århus gik turen til universitetet i Cambridge og efter et år videre til Institut for Datateknik ved Danmarks Tekniske Universitet, hvor han først var adjunkt og siden fik et lektorat.

Forskningsprojekt
På DTU indgik han fra 1997 til 1999 i en gruppe af forskere, der sammen med det daværende danske it-firma Beologic, skulle udvikle nye algoritmer til test af store elektroniske systemer.
Gruppen arbejdede med at lave softwareværktøjer til at indlejre software i systemer.
Beologic havde ramt muren med hensyn til størrelsen af de systemer, hvor test-algoritmerne kunne følge med. Det gjaldt både hi-fi-systemer, mobiltelefoner og ikke mindst en togsimulator, der skulle testes for en tysk kunde.
Arbejdet samme med Beologic gjorde det klart for forskerne i gruppen, at her stod de med et stykke teknologi, der ville kunne anvendes til meget mere, end de oprindeligt havde forestillet sig.
- Vi vurderede, at det ville kunne bruges kommercielt i en lang række sammenhænge.

Medskaber af IT-Universitetet
I 1999 hentede den nyudnævnte rektor for den nystiftede IT- højskolen, Mads Tofte, Henrik Reif Andersen til højskolen for at være med i den lille gruppe, der skulle opbygge den nye uddannelse:
- Det var en fantastisk mulighed. Vi sad med en fuldstændig blank tavle. Vi skulle både beslutte uddannelsens indhold og hvilke forskningsområder, skolen skulle beskæftige sig med, siger Henrik Reif Andersen.
Opbygningen af højskolen, der i dag er blevet forvandlet til Danmarks 12. universitet var en meget hektisk affære som foregik inden for tre måneder fra juli til september, hvor de første 200 studerende skulle begynde uddannelsen.

Mørkt og skummelt
Højskolen havde fået lokaler i en industribygning på Glentevej i en af de mindst charmerende dele af nordvestkvarteret:
Bygningens rum var mørke og skumle, så det blev besluttet at rive hele indmaden ud og sætte nye vægge op.
- I en periode sad vi i et hjørne, mens bygningen blev revet ned om ørerne på os. Jeg husker specielt et møde, hvor skolebetjenten Torben hele tiden hentede møbler ud af lokalet. Da vi spurgte hvorfor, svarede han: Lokalet rives ned klokken 13, fortæller Henrik Reif Andersen.
Hele forskergruppen fra DTU flyttede med til IT-Universitetet og dannede afdelingen for innovation, der snart bliver til et af fire institutter på IT-Universitetet.
Et af målene forskningsarbejdet på IT-Universitetet er, at det skal kunne anvendes til at skabe opstartsvirksomheder.

Iværksætter
2000 bliver året, hvor Henrik Reif Andersens professionelle liv tager en drejning. Sammen med Henrik Hulgaard fra forskergruppen og tre studerende beslutter han at etablere firmaet ConfigIt.
Grundlaget for firmaet er at udvikle værktøjer til konfigurering af, blandt mange andre ting, produkter og salg.
- Vi havde en fornemmelse af, at formel verifikation kunne anvendes til at skabe en ny type af konfiguratorer, der var bedre end de hidtidige, som bygger på en helt anden teknologi. Da vi nåede ind til kernen i problematikken, så vi noget, vi havde set før og besluttede at afprøve om det virkede i virkelighedens verden.
Valget stod mellem at publicere resultaterne i en videnskabelig artikel eller prøve på at opbygge en forretning.
- Vi ville gerne prøve noget kommercielt. Samtidig var gassen gået af it-ballonen i marts-april 2000, men vi besluttede alligevel at stifte ConfigIt i april.

Fra idé til produkt
Firmaet blev startet med et banklån og efter et års tid, hvor teknologien blev modnet til et produkt, kom der risikovillig kapital ind i firmaet fra forskerparken CAT i Roskilde. Senere har også det svensk/finske investeringsfirma Slottsbackan skudt 12,5 millioner kroner i ConfigIt.
- Når jeg ser tilbage på det, kan jeg godt undre mig over, at vi turde, men vi troede alle på ideen. Vi var stolte af vores forskningsresultater og følte, at vi kunne stå inde for dem.

Patent
ConfigIt har udviklet og patenteret teknologien Virtuel Tabulering (VT) til konfigurering. Fortrinnet ved teknologien er, at det er let at skrive regler samtidig med, at systemerne er kompakte og har høj ydelse.
- Tidligere krævede det eksperter at skrive de komplekse regler til konfiguratorer. Med VT-teknologien kan virksomhederne gøre det selv, pointerer Henrik Reif Andersen.
Siden har virksomheden fået en række prominente kunder som Danfoss, Vestas og canadiske Psion Teklogix.
I 2002 nåede Configit til en ny fase med ansættelsen af både en administrerende direktør med kommerciel baggrund og en salgsdirektør.
Udviklingen af VT-teknologien er færdig, og nu forsker Henrik Reif Andersen i nye anvendelsesområder for den. Det kan blandt andet blive styring af brugergrænseflader, fortæller han.

Familien og naturen
Når Henrik Reif Andersen ikke passer jobbet på IT-Universitetet, så er det først og fremmest familien, det handler om. Han er bor i Bagsværd sammen med sin kone Karen, der er økonom i Nationalbanken og sammen har de to døtre på 10 og 13 år.
Opvæksten ved Vesterhavet har givet ham et tæt forhold til naturen. Han løber og ferien foregår tit i telt. I denne uge prøver familien kræfter med at stå på ski. Det foregår på begynderløjperne i de norske fjelde.

Billedtekst:
- Næste skridt for ConfigIt bliver at ekspandere i udlandet og vi er så småt begyndt, fortæller
Henrik Reif Andersen. Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere