For stor fokus på milepæle

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. februar 2004.


Digital signatur er kun et værktøj og milepælene er kun et middel. Diskussionen bør handle om langsigtede perspektiver for samfundet og kundernes forretning i stedet for det aktuelle antal brugere, mener TDC. Danskerne skal lokkes til at bruge digital signatur med godt indhold, ikke med tvang.

1.000 nye brugere om dagen. Så hurtigt aktiverer danskerne for tiden den digitale signatur.
Kilderne til bestillingerne hos TDC er mange forskellige, men lige nu udgør nye bredbåndsbrugere hos TDC og deltagerne i konkurrencen om at vinde bærbare computere og en rejse til Disneyland cirka halvdelen af de daglige, nyslåede brugere af digital signatur.
- Den anden halvdel kommer fra mange forskellige kilder. Der kommer jo hele tiden flere og flere steder, man kan bruge den digitale signatur til noget fornuftigt. Jeg synes udviklingen lige nu er meget positiv, siger markedsdirektør hos TDC, Morten Brøgger.

Første milepæl
I dag, fredag den 13. februar, vil der estimeret være knap 100.000 private certifikater i brug. Hertil kommer cirka 12.000 medarbejdercertifikater og 4-500 virksomhedscertifikater.
Og TDC vil have fire måneder og fire dage tilbage til at nå den første kontraktlige milepæl på 350.000 brugere den 17. juni klokken 24 - årsdagen for overtagelsesprøven af TDC's digital signatur-infrastruktur til danskerne. Hvis TDC ikke når milepælen, vil Videnskabsministeriet (VTU) have sparet en del af kontraktsummen på cirka 40 millioner kroner, som TDC maksimalt kan få for at rulle digital signatur ud.
- Pengene for at nå den første milepæl er i så fald tabt for altid, så jeg tror, TDC er meget motiverede for at nå den, siger chefkonsulent Palle H. Sørensen fra Videnskabsministeriet.
- Jeg både tror og håber, vi når det, men det bliver close race. Jeg skal dog nok nå mit budget med eller uden den bonus fra VTU, siger TDC's Morten Brøgger, som er ved at være træt af mediernes ensidige fokus på antal brugere og milepæle.
Is i maven
- Hvis vi gik isoleret efter at nå 350.000 brugere 17. juni, ville det være meget kortsigtet af os. Vi prøver i stedet at have is i maven og gøre de ting rigtigt, som på længere sigt er vigtige for udrulningen af digital signatur, siger Morten Brøgger.
Milepælene for antal brugere er kun et middel og derfor ikke særlig interessante i sig selv, mener han.
- Målet er det interessante, nemlig alt det samfundet og de enkelte virksomheder og institutioner kan få ud af at bruge digital signatur, når den først er udbredt, siger markedsdirektør Morten Brøgger.
Heller ikke i VTU ligger hovedfokus udelukkende på milepælene, selv om man selv har indsat dem i TDC's udrulningskontrakt,
- Vi dømmer ikke fiasko for TDC's udrulning af digital signatur, hvis de ikke helt når den første milepæl. Selvfølgelig ser vi gerne tallet af brugere vokse og intensiverer her i foråret markedsføringen, fordi der endnu ikke har været megen markedsføring rettet mod borgerne, siger Palle H. Sørensen fra Videnskabsministeriet.
En Greens-analyse først i januar viste da også, at kun knap hver fjerde dansker vidste, hvordan man skaffer sig en digital signatur, og at det er gratis.

Imod tvang
Selv om det er i TDC's interesse at få så mange brugere af digital signatur så hurtigt som muligt, er markedsdirektør Morten Brøgger ikke tilhænger af at tvinge eller presse brugerne til at tage signaturen i brug.
- Det har jeg en meget stringent forretningsmæssig holdning til, for selv om tvang på kort sigt ville gavne udrulningen af signaturen, så kan man sætte spørgsmålstegn ved, om det ville være godt for forretningen på langt sigt, og det tror jeg ikke. Man skal se på sin forretning først, og i det perspektiv er digital signatur kun et værktøj, man kan tilbyde kunderne som et led i sin service, siger Morten Brøgger.
Heller ikke Sygeforsikringen danmark og ToldSkat, der begge tilbyder selvbetjeningstjenester via digital signatur, mener, at det er en god ide at tvinge signaturen igennem.
- Jeg håber, at digital signatur en dag bliver så udbredt, at vi kan kræve, at kunderne bruger den på hjemmesiden. Man hvis vi stillede det krav i dag, ville vi hive tæppet væk under vores webløsning, siger Kirsten Ølgaard, der er underdirektør i Sygeforsikringen danmark.
- Med 800.000 tast selv-kunder har vi for meget at miste ved at stille krav om digital signatur. Jeg kan til gengæld godt forestille mig, at vi vil indføre nye tjenester og tilbud, hvor man ikke kan bruge sin tast selv-kode, men skal have en digital signatur, siger specialkonsulent Steen Byskov Thomsen fra ToldSkat.
- Tvang er naturligvis et effektivt instrument, men vi er helt enige i, at det ikke ville være klogt at fjerne de adgangsveje, man allerede har etableret rundt omkring, hvor folk betjener sig selv på nettet eller med trykknaptelefon. Men på længere sigt vil det nok være prohibitivt at vedligeholde alt for mange kanaler, ligesom det vil være nemmere for borgerne kun at have én adgangskode til offentlige services, siger Palle H. Sørensen fra Videnskabsministeriet.

Proppen af i december
For at skubbe på udrulningen af digital signatur lancerede TDC i december en konkurrence, hvor man kan vinde en rejse til Disneyworld og bærbare pc'er.
Konkurrencen fik sammen med forskudsopgørelserne fra ToldSkat tilsyneladende endelig proppen af ketchupflasken med 25-30.000 aktiveringer i årets sidste måned. Det fordoblede antallet af aktiverede signaturer i hele 2003.
Mens der har været en forventelig kritik af det lidt poppede konkurrenceelement, har Videnskabsministeriet ingen problemer med, at TDC bruger konkurrencer som en af drivkræfterne.
- Det er helt fint, at TDC's konkurrence har givet kurven et skub opad, når nu nogle af de andre drivere har været forsinkede. Men selvfølgelig vil fornuftigt indhold altid være den vigtigste driver, siger Palle H. Sørensen, Videnskabsministeriet.
- Jeg håber ikke, at danskerne for evigt vil forbinde digital signatur med Disneyland og muligheden for at vinde en bærbar computer. Og vi har bestemt ingen intentioner om at udlodde større og flottere præmier, så der bliver ingen firehjulstrækker på højkant eller den slags. Men vi vil - i det omfang vi finder det hensigtsmæssigt - gå ud med andre konkurrencer på forskellige samarbejdspartneres hjemmesider som led i de reklamekampagner vi kører, siger Morten Brøgger.

Billedtekst:
- Det er helt fint, at TDC's konkurrence har givet kurven et skub opad, når nu nogle af de andre drivere har været forsinkede. Men selvfølgelig vil fornuftigt indhold altid være den vigtigste driver, siger Palle H. Sørensen fra Videnskabsministeriet om TDC's konkurrence, hvor danskerne kan vinde en rejse til Disneyworld ved at aktivere deres digitale signatur. Foto: Torben Klint

Bokse:
Videnskabsministeriet sendte i maj 2002 opgaven med at skabe en Public Key-infrastructure og udbrede digital signatur efter OCES-standarden (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) til danskerne i udbud. TDC vandt opgaven i februar 2003 og har som vinder af udbuddet fået 40 millioner kroner til at rulle den standardiserede digitale signatur ud.TDC og Videnskabsministeriets aftalte mål er 350.000 aktive brugere af digital signatur efter et år, 700.000 brugere efter to år, en million efter tre år og 1,3 millioner brugere efter de fire år, som kontrakten løber. le

Omkring 7.000 personer brugte digital signatur til at indsende deres selvangivelse til ToldSkat, da det første gang blev muligt i foråret 2003.
18.585 personer har mellem marts 2003 og 5. februar 2004 anvendt digital signatur på ToldSkat's selvbetjeningsservice. I servicefællesskabet mellem SUstyrelsen, Økonomistyrelsen og Told Skat har 7.326 personer logget på med digital signatur mellem åbningsdagen den 8. januar 2004 og den 5. februar. le

Public Key-kryptering er den mest udbredte metode til sikker elektronisk kommunikation. I Public Key-kryptering anvendes der både en offentlig og en privat nøgle. Den offentlige nøgle skal være frit tilgængelig, mens den private holdes hemmelig. Forholdet mellem de to nøgler er, at den private nøgle kan kryptere meddelelser, som kun den offentlige nøgle kan dekryptere - og omvendt.
Den offentlige nøgle befinder sig i det certifikat, som virksomheder, private borgere og offentlige myndigheder får udstedt hos TDC eller gennem en af de andre værtsorganisationer, og som garanterer deres identitet. le

Vi har talt med:
• Palle H. Sørensen, chefkonsulent i Videnskabsministeriet
• Morten Brøgger, markedsdirektør i TDC
• Kirsten Ølgaard, underdirektør i Sygeforsikringen danmark
• Hans Jørgen Ilsøe, kundechef i Forsikringens DataCenter
• Henrik Andersen, direktør i E-boks
• Sten Byskov Thomsen, specialkonsulent i ToldSkat




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere