Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. februar 2004.
Berendsen Textil Service har valgt selv at stå for driften af sit data warehouse. Det har givet store besparelser.
Midt i en bølge af outsourcinger har Berendsen Textil Service A/S (BTS) valgt at gå imod strømmen og selv stå for driften af både sit data warehouse og finanssystem, som tidligere blev drevet af EDS.
Baggrunden for den ændrede strategi er, at Berendsen i 2002 blev overtaget af den britiske koncern The Davis Group. Det betød et farvel til den tidligere centrale struktur i koncernen og samtidig også, at ansvaret for it-systemerne blev lagt ud til de enkelte Berendsen-selskaber.
Data warehouse-installationen er hjertet i BTS' it-installation. I fem år blev den afviklet sammen med finanssystemet Oracle Financials hos EDS på to leasede Sun-servere med Unix-styresystemet Sun Solaris.
Nu kører installationen under Red Hat Linux på et par Intel-servere i it-afdelingen.
Det har betydet, at udgifterne til drift af finanssystem og datavarehus, der tidligere lå på omkring fire millioner kroner årligt, er mere end halveret, og hardwareudgifterne er reduceret med omkring 80 procent.
Samtidig er bemandingen i it-afdelingen den samme som tidligere. Og ydelsen på Intel-serverne er som en ekstra gevinst to-tre gange højere end på de store Unix-maskiner.
Penge til it-investeringer
Driftsbesparelserne har været så store, at der bliver frigjort penge til nye it-investeringer, og de skal de kommende år blandt andet anvendes til at til at rydde op i de ældre egenudviklede it-systemer.
Data warehouse-løsningen er som tidligere en Oracle-installation. Det rummer data fra BTS' finans-, kunde-, logistik- og produktionssystemer.
- Alle data sammenstilles i vores data warehouse, som rummer meget store datamængder. Vores database fylder 80 gigabytes, fortæller it-chef Klaus Nissen, BTS.
Når BTS valgte at satse på Linux som styresystem var det blandt andet ud fra en betragtning om, at styresystemet skulle kunne håndtere de meget store datamængder samtidig med, at styresystemet har en høj driftssikkerhed.
Samtidig kræver Linux ikke som Unix specialister i den daglige drift. Medarbejderne i it-afdelingen hos BTS har således på meget kort tid udviklet de nødvendige kompetencer inden for Linux.
Spændende cocktail
- Det var en af de hidtil største Linux-implementeringer herhjemme, da vi skulle gå i luften 1. april sidste år. Dengang var Linux ret nyt for både medarbejderne og konsulenterne fra Oracle, og Klaus Nissen betegner samarbejdet som en spændende cocktail, der gav it-afdelingen et skub fremad.
Også et udestående problem med total data warehouse-backup blev løst, da installationen blev hentet hjem. Der var aldrig etableret et totalt backup-miljø hos underleverandøren, hvilket udgjorde et problem på grund af de store mængder af forretningskritiske data.
Nu anvender BTS Tivoli Storage Manager og Klaus Nissen pointerer, at det ikke har været noget særligt problem at etablere backup-systemet.
Har stadig driftsaftaler
At BTS har valgt at hente dets data warehouse hjem til hovedkvarteret i Søborg, har ikke betydet, at virksomheden har taget total afsked med underleverandører, når det gælder drift af it.
Klaus Nissen betegner strategien som "rightsourcing":
- Vi har analyseret nøje, hvilke dele af it-systemerne, det kan betale sig selv at drive og hvilke, det bedre kan betale sig at lægge ud af huset, forklarer han.
BTS' system til kundehåndtering, der er et mainframe-baseret system skrevet i Cobol, drives stadig af en Facility Manager og det samme gælder service- og sikkerhedssystemer samt lønsystemet.
Nye underleverandører
Men både med hensyn til kundesystemet og service har virksomheden udskiftet sine underleverandører. Det har også betydet væsentlige besparelser.
Kundesystemet blev tidligere i mange år drevet af ISS Data. Det drives nu af IBM. Udskiftningen af underleverandør var primært økonomisk begrundet, men skete også for at få ryddet op i mange års driftshistorie.
EDBGruppen har overtaget service på systemerne, som tidligere blev varetaget af det nu hedengangne Anovo. Endelig er driften af alle sikkerhedssystemerne lagt ud til Access og lønsystemet drives af Multidata.
- Vi har skiftet ud i vores kreds af underleverandører, fordi de ikke formåede at reducere vores driftsomkostninger på trods af, at der de senere år har været store muligheder for at gøre det, pointerer Klaus Nissen.
Han peger i den forbindelse på, at priserne på konsulentydelser, hardware og kommunikation er faldet kombineret med, at software er blevet bedre og mere stabil.
Sikkerhed kræver specialister
Klaus Nissen tilføjer, at begrundelsen for at lægge sikkerheden ud til en underleverandør primært skyldes, at udviklingen på sikkerhedsområdet foregår så hurtigt, at det ville være nødvendigt at have specialister ansat for at følge med:
- Også med hensyn til revision af it er det en fordel at have sikkerheden lagt ud til en underleverandør, fordi man er tvunget til at formalisere al dokumentation, forklarer han.
Klaus Nissen erkender, at BTS' erfaringer med at hente en del af it-systemerne hjem ikke kan anvendes af alle virksomheder. Der gælder forskellige ting for forskellige virksomhedstyper og -størrelser.
Nyt finanssystem
Davis' overtagelse af BTS betød også et farvel til koncernens centrale finanssystem, Oracle Financials. Det blev udskiftet med et Axapta-system fra Microsoft Business Solutions.
Vi sparede meget på at udskifte finanssystemet. En opgradering af det eksisterende system ville have været dyrere end hele anskaffelsen og implementeringen af et nyt system, siger Klaus Nissen
Han peger på, at der kunne spares meget på driften, fordi Axapta-systemet er baseret på en SQL Server-database, som kan drives af dygtige generalister internt i it-afdelingen.
Udskiftningen af finanssystemet forløb problemfrit. Ifølge Klaus Nissen mærkede 300 brugere af systemet nærmest ikke, at det blev udskiftet, fordi deres adgang til systemet foregår via data warehouse-installationen. Kun økonomiafdelingen med omkring 20 medarbejdere har skullet lære at anvende en ny brugergrænseflade.
Billedtekst:
- Det er vanskeligt at styre omkostningerne til Facility Management. Virksomhederne bør nøje følge med i deres aftaler med driftsleverandørerne, fordi de let kan blive en sovepude, siger Klaus Nissen fra Berendsen Textil Service. Foto: Torben Klint