PLM venter stadig på dansk gennembrud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. januar 2004.


Kun et fåtal af danske virksomheder har for alvor taget Product Lifecycle Management-filosofien til sig.

Værdifulde data
Ideen om virtuel produktudvikling kombineret med teknologi, der kan følge nye produkter digitalt fra vugge til grav er kun i ringe grad slået igennem i danske virksomheder.
Forventningerne til PLM har ellers været meget store hos en række af de allerstørste leverandører af teknisk it. Det gælder for eksempel IBM/Dassault Systemes, PTC, UGS/EDS og SAP.
Flere af disse leverandører har gentagne gange luftet forventninger om, at deres PLM-forretning har potentiale til at blive en ligeså god forretning som salg af virksomhedssystemer (ERP).
Men danske virksomheder har tilsyneladende ikke fået rigtig øje på de store PLM-systemer:
- Vi snakker med mange virksomheder om PLM, men begrebet er ikke rigtig slået igennem og viden om, hvad PLM dækker over, er ikke stor, siger Michael Kraus, der er salgschef for PLM-systemer hos IBM.

Mange projekter
Hos PTC siger salgschef Morten Ibsen:
- PLM er ikke rigtig slået igennem, når det gælder de mere avancerede systemer. Rigtig mange virksomheder ser i øjeblikket på PLM-systemer, men har endnu ikke valgt leverandør.
Han peger på, at virksomhederne primært efterspørger standardiserede produkter, der er nemme at implementere, frem for at kaste sig ud i større projekter, der kræver mange tilretninger af systemerne.
Direktør Jess G. Frandsen fra Solid Design House, der forhandler det svenske system, Conisio siger:
- PLM er den del af vores forretning, der voksede hurtigst sidste år. Vi oplever, at virksomhederne især efterspørger brugervenlige systemer, der er lette at implementere og der er kommet en ny generation af denne type systemer på markedet.

90 procentsløsninger
Jesper Kalko, der er chef for NTI CADcenter siger, at virksomheden har haft god succes med sit system Mdoc:
- Vi ser en efterspørgsel efter systemer, som ikke nødvendigvis adresserer alle PLM-problematikker, men måske kan løse 80-90 procent af opgaven.
Han tilføjer at det er bemærkelsesværdigt, at ERP-systemer ikke har formået at erstatte behovet for styring af designdata.
Alle leverandørerne melder samstemmende, at der er grøde i markedet, og at mange virksomheder er i gang med PLM-projekter.

Gang i mindre systemer
Det er især de mindre systemer, der hidtil har vundet udbredelse herhjemme. Det er systemer, der løser en delmængde af PLM-problematikken, og de rummer de ikke de allermest avancerede egenskaber. De holder primært styr på cad-data og er især rettet mod mindre og mellemstore virksomheder.
Blandt disse systemer finder man SmarTeam fra IBM/Dassault Systemes, som fungerer sammen med en række cad-systemer som SolidWorks, Catia og Autocad. Andre eksempler er PDMLink fra PTC og Autodesk Vault, det svenske system Conisio til SolidWorks, som forhandles af Solid Design House samt Mdoc, der er udviklet af danske NTI CADcenter.

Få store implementeringer
De store avancerede systemer er Enovia fra IBM/Dassault Systemes, Windchill fra PTC og Teamcenter fra UGS/EDS.
Der findes ganske få installationer af disse systemer i større virksomheder i Danmark. Som eksempler kan nævnes, at Grundfos og Brødrene Hartmann benytter Enovia, Glunz & Jensen, William Cook Europe og GN Netcom bruger Windchill og MAN B&W Diesel og LM Glasfiber anvender Teamcenter.

Billedtekst: Jeper Kalko, NTI CADcenter: - Der er meget fokus blandt de producerende virksomheder på at kunne styre designdata.
Foto: Torben Nielsen

Boks: Primære PLM-leverandører
• UGS/EDS (www.eds.com/products/plm): Teamcenter
• IBM/Dassault Systemes (www.3ds.com):
Enovia og SmarTeam.
• SAP (www.sap.com): mySAP PLM
• PTC (www.ptc.com): PDM Link, Windchill
• MatrixOne (www.matrixone.com): MatrixOne
• Autodesk (www.autodesk.com): Vault og Streamline
• GCS Scandinavia (www.conisio.com): Conisio
• NTI CADcenter (www.nti.dk): Mdoc
• SolidWorks (www.solidworks.com): PDMWorks




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis