Regeringen kan ensrette kommuners it-systemer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.


Det grundlovssikrede kommunale selvstyre forhindrer ikke regeringen i at ensrette kommunernes it-systemer, vurderer forvaltningsekspert. It-eksperter er enige om, at strukturreformen kræver højere grad af central styring af det offentliges it-systemer end nogensinde før.

Intet kan hindre regeringen i at stille krav til de nye storkommuner og regioner om at overholde bestemte it-standarder og ensarte sagsbehandling og administrative processer.
For det er ikke et opgør med det kommunale selvstyre, hvis regeringen bestemmer mere over hele den offentlige sektors it-systemer i fremtiden, mener leder af Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, lektor Niels Ejersbo.
- Var jeg blevet spurgt for fire år siden, ville jeg have fundet det meget mærkeligt, hvis regeringen pludselig ville til at diktere om kommunale it-systemer eller processer. Imidlertid er situationen en anden nu, hvor alting alligevel bliver kastet op i luften i forbindelse med strukturreformen, siger Niels Ejersbo.
Selv om det kommunale selvstyre er grundlovssikret i paragraf 82, kan regeringen ifølge Niels Ejersbo sagtens skrive forskellige krav til kommunale eller alle offentlige it-systemer ind i den lovgivning, der skal laves for at gennemføre strukturreformen.
- Det ville være fjollet, hvis man ikke gjorde det, hvis det er en forudsætning for at sikre, at den offentlige sektors it-systemer kan snakke sammen, siger Niels Ejersbo.
- Det er hverken godt for pengepungen eller borgerne, når der er for mange forskellige it-systemer som for eksempel et EPJ-system i hvert amt, siger ekspert i offentlige it-systemer og medlem af Strukturkommissionen Erik Bonnerup.
Han og flere andre eksperter mener, at strukturreformen ikke kan gennemføres efter regeringens hensigt, uden der pilles ved de danske principper for decentral styring.
Risikoen ved, at regeringen viger tilbage for at bruge et element af tvang er i værste fald it-ragnarok, i bedste fald at der ikke opnås den ønskede effektivisering af administrationen.
Videnskabsminister Helge Sander siger, at regeringen endnu mangler at afklare, hvordan fællesskabets interesser bedst varetages på it-området.
- Men en ting er i hvert fald helt sikker. Vi skal ikke ende i en situation, som vi har set med de elektroniske patientjournaler (EPJ), siger Helge Sander.
En anden måde at sikre sammenhængende it-systemer på kan være fælles udvikling eller fællesoffentlige udbud efter samme model som FESD-projektet (Fællesoffentlig Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering).
Computerworld bringer i dag navnene på de virksomheder, der er inviteret til kontraktunderskrivning i FESD-projektet på tirsdag.

Billedtekst:
- Der er ikke nogen gode argumenter for tilpasning og lokale forskelle i de enkelte kommuners it-systemer, siger Erik Bonnerup, ekspert i offentlige it-systemer og medlem af Strukturkomissionen. Foto: Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere