Strukturreformen i udbud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.


Måske kan man sende hele strukturreformen i udbud eller lave strategiske dele af den til en projektkonkurrence efter FESD-forbillede. Alternativerne er blandt andet it-formørkelse efter bornholmsk opskrift, håb om tilgivelse fra EU eller 100 kommunale udbud på én gang.

Det bliver ikke problemfrit at overholde EU-kravet om at sende alle nyindkøb af it-ydelser i udbud, hvis de har en kontraktværdi på mere end 1,2 millioner kroner (statslige kontrakter) eller 1,9 millioner kroner (regionale eller kommunale kontrakter).
Troen på, at det slet ikke kan lade sig gøre er udbredt blandt offentlige praktikere og teoretikere.
- Måske kan det blive nødvendigt at håbe på tilgivelse bagefter, siger Erik Bonnerup.
Ud over flaskehalsproblemer hos både leverandører og konsulenter, hvis 100 nye storkommuner skal i hasteudbud med nye it-systemer, står et hav af praktiske og kontraktlige problemer i kø for at blive løst: For eksempel spørgsmål om, hvilke kontrakter der skal bevares, og hvilke der skal siges op. Om man skal fortsætte med en af parternes gamle (eller nyanskaffede) it-systemer. Eller om man skal integrere alle bestående systemer? Går det an, at der vil gå år, før de nye "tiger"-it-systemer er på plads.

It-formørkelse
Erfaringerne fra Bornholm viser, at det kan være svært at holde fokus på at tænke it ind, når diskussionerne om stregerne på landkortet bølger.
- It var det mest oversete og undervurderede område, og det fik lov til at ligge brak, mens interessen samlede sig om magtstrukturer, organisation og kulturforskelle, siger it-direktøren i Bornholms Regionskommune, Jørgen Kvist, som før kommunesammenlægningen var amtsdirektør i Bornholms Amt.
Alligevel, eller måske netop derfor, kom it-udgifterne til at udgøre over halvdelen af de totale sammenlængningsudgifter på ca. 100 millioner kroner.
- Men jeg vil sige til Bornholms forsvar, at hvis vi var it-formørkede, så var Indenrigsministeriet det også. Hverken her eller der var der fokus på it-siden, siger Jørgen Kvist.
Man måtte lade de gamle it-systemer køre videre et halvt år efter sammenlægningen, indtil man var klar med integrerede it-systemer 1. juli 2003. Skulle man have sendt it-systemerne i udbud, havde man ifølge Jørgen Kvist ikke været færdig endnu.

Overlevelse
- Jeg vil ikke sige, at vi handlede ulovligt, da vi ikke gik i udbud, men vores udgifter lå jo langt over minimumsgrænserne. Vi var bare nødt til at beslutte, at det handlede om videreførelse af eksisterende kontrakter. Ellers var vi ikke kommet igennem, siger Jørgen Kvist og tilføjer:
- Og der har bestemt ikke været tale om noget bornholmsk it-tigerspring, men om ren overlevelse. Så vidt jeg kan se, kan man ikke lave big bang og kommunesammenlægning samtidigt.
Jørgen Kvist giver udtryk for, at det havde været en ønskesituation at have haft en FESD-agtig projektkonkurrence eller et fællesoffentligt it-udbud at støtte sig til.
Interesseorganisationerne bakker også op tanken om fælles udbud. Fra IT-Brancheforeningens Kim Østrup lyder forslaget, at man allerede nu kunne begynde at standardisere og strukturere de administrative processer.
Dansk IT's Per Buchwaldt foreslår at sende processerne inden for forskellige områder (sundhed, social, undervisning) i et fælles udbud, så mange leverandører kunne byde ind på standardiserede løsninger til de veldefinerede processer.
FESD igen
Hos Den Digitale Taskforce, der har været overordnet ansvarlig for at gennemføre FESD særtoget (som afgøres i næste uge, red.), kan man godt forestille sig lignende initiativer i forbindelse med strukturreformen.
- Samfundsmæssigt vil det klart være godt med en koordineret indsats, men om koordineringen skal ligge hos os, i staten, i kommunerne eller et helt fjerde sted er det for tidligt at sige noget om, siger Thomas Nielsen, chef for Den Digitale Taskforce.
- Vi ved jo heller ikke, om det kan lade sig gøre rent praktisk. Meget afhænger af, hvilke politiske beslutninger der bliver taget om strukturreformen og ikke mindst hvornår, de bliver taget. Selv om det har været et meget koncentreret forløb, har FESD trods alt taget godt et år og kostet mange ressourcer, siger Thomas Nielsen.
Han mener det er urealistisk at sende hele it-delen af strukturreformen i fælles udbud.
- Men det kunne sikkert have stor værdi at vælge strategiske enkeltområder ud, siger Thomas Nielsen.

Billedtekst: Thomas Nielsen, chef for Den Digitale Taskforce, mener, det er urealistisk at sende hele it-delen af strukturreformen i fælles udbud.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere