Tigerspring tager tid

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.


Det er ikke realistisk at it-tigerspring kan tages, før de nye offentlige organisationer er på plads, og de politiske beslutningstagere har afstukket retningslinierne.

Det kan blive mere end svært at honorere eventuelle politiske forventninger om et big bang på it-siden eller et teknologisk tigerspring, så der står en ny generation af spritnye, fungerende it-systemer, der kan snakke sammen på tværs, klar den 1. januar 2006.
Når den nye struktur træder i kraft er der kun gået få måneder fra der i november 2005 har været afholdt valg til de nye politiske enheder, der formelt skal træffe beslutninger om at anskaffe it-sytemerne.
I stedet for at starte med it, kunne man måske starte et andet sted, mener mange.
- Vi bliver nødt til at begynde med at definere produktet, mener Steffen Ring, Director CTO, Motorola.
- Hvis vi gerne vil have services, nærhed og demokrati, må vi snakke om, hvad det kræver af it-understøttelse, lyder et bud fra det private erhvervsliv.
- Det her handler om BPR, det er helt afgørende at se på processerne, siger professor Niels Bjørn-Andersen, Handelshøjskolen, København.
Her er Kim Østrup fra IT-Brancheforeningen helt på linie.
- Hovedopgaven bliver, hvordan vi organiserer processerne. De første spørgsmål handler ikke om it, men om organisation og ledelse, siger han.
- Vi må erkende, at ledelse, organisation og it hænger sammen - og at it er den mindste del, der dog rummer store udfordringer. Det er for eksempel en organisatorisk svaghed og ikke et it-problem, når 14 amter ikke kan blive enige om at udvikle fælles EPJ - og sundhedsministeren ikke griber ind, siger Erik Bonnerup, og trækker hermed igen det nyeste skrækeksempel inden for offentlig it op af hatten.
Sammenhæng
Han er bekymret over tidsfaktoren, for fusioner må hverken gå for stærkt eller for langsomt.
- Jeg ser det skrækscenario, at kommunerne bruger strukturreformen som afsæt til, at der skal ske en hel masse meget hurtigt, og at der derfor bliver taget beslutninger, at vi ikke senere har råd til at gennemføre dem ordentligt, siger Erik Bonnerup.
- Mit råd er, at der skal være tid nok til at sikre sammenhæng i den offentlige sektor. Vi skal skynde os langsomt og tænke os om, siger han.
Om organisation altid bør komme før it, mener Bonnerup det er svært at generalisere om, men mange steder vil det sikkert være fornuftigt. Så undgår man den typiske faldgrube ved fusioner om at ville det hele på en gang.
- I praksis kan man ved en fusion videreføre et af de eksisterende it-systemer - og så nogle år senere anskaffe nyt, fælles it-system, siger Erik Bonnerup




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere