Pyt med pengene

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.


Prisen for strukturreformen bliver høj, men mange udgifter skulle have været afholdt uanset hvad, mener både regeringen og eksperterne. Og der er gevinster ved stordrift.
UDGIFTER TIL STRUKTURREFORM
- Vi skal ikke lade os forskrække over milliardinvesteringer i it. Vi skal vriste os fri af de lange skygger, Amanda har kastet, mener Per Buchwaldt, formand for Dansk IT.
Medlem af Strukturkommissionen Erik Bonnerup er enig.
- Hør ikke efter de store udgifter, der nævnes af leverandørerne. De skulle have været afholdt alligevel, mener Bonnerup.
Både fra ekspertside og i regeringen mener man, at strukturreformudgifterne ikke bør dramatiseres.
- It-udgifterne må ikke blive et spøgelse, for der investeres hele tiden i it - ikke mindst er der også en del forsømte investeringer at indhente, siger forskningsleder Palle Mikkelsen, Institut for Offentlig Økonomi og Udvikling.
- Jeg har selvfølgelig hørt om, hvor mange milliarder it-sektoren forventer at tjene. Men man må ikke glemme, hvor mange milliarder vi allerede bruger på it. Uanset reformen ville vi stå med betydelige it-investeringsbehov i den offentlige sektor, siger indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen.
Han går så vidt som at råde til at se helt bort fra økonomien, fordi investeringen er ikke væsentlig i forhold til de muligheder, den giver.
- Vi skal glemme pengene og gribe chancen for at tage et it-tigerspring. Det er en enestående chance, som ikke kommer igen de næste to-tre årtier, siger Lars Løkke Rasmussen.
Gevinster
At strukturreformen bliver dyr er ikke underligt, for fusioner koster penge, også i erhvervslivet, mener Palle Mikkelsen.
- Man må bare ikke gøre, som man plejer i det offentlige og undlade at forfølge, at gevinster skal høstes, siger han.
Erik Bonnerup er også bekymret for, om der vil være fokus nok på at indhøste gevinsterne.
- Jeg er bekymret for, at det ikke sker, fordi der allerede nu tales meget om serviceforbedringer frem for besparelser. Men når en række offentlige it-systemer samles, så er der altså stordriftsfordele og færre job, siger Erik Bonnerup.
Han advarer i den forbindelse mod at holde fast i eksisterende magtstrukturer.
- Så får man ikke alle besparelserne. Embedsmænd og it-folk fører jo ikke altid an med ændringer. Derfor er det vigtigt at få frem, at det her bliver en kæmpe ledelsesopgave, siger Erik Bonnerup.
Stordrift
- Der kan spares 20-30 procent på driften i det offentlige, hvis man stiller klare mål op og forfølger dem, siger direktør Tom Togsverd, ITEK.
Han bakkes op af næstformand for IT-Brancheforeningen, Kim Østrup, IBM, som ikke vil sætte tal på besparelserne, men peger på at der nødvendigvis må være stordriftsfordele ved at have 100 kommuner frem for 270.
- Effektiviseringspotentialet er stort. Det viser de store aktuelle forskelle, der er på effektiviteten i den offentlige sektor, siger Palle Mikkelsen, Institut for Offentlig Økonomi og Udvikling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere