Nye EU-regler forenkler it-udbud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. januar 2004.


Kombinationen af den kommende strukturreform og komplicerede EU-udbudsregler er en kedelig cocktail. Men forenklede EU-udbudsdirektiver er endelig - efter flere års tovtrækkeri - på trapperne og ventes at kunne træde i kraft i Danmark til eftersommeren.

forenkling
Det er svært at overholde reglerne for udbud, når kommunesammenlægninger udløser storindkøb af varer og tjenesteydelser - ikke mindst på it-området.
Det sås tydeligt ved kommunesammenlægningen på Bornholm, hvor man undlod at gå i udbud med it-ordrer for cirka 20 millioner kroner.
At situationen er vanskelig, afspejles af økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsens (K) skriftlige svar på spørgsmål fra Computerworld om overholdelse af EU's udbudsregler i forbindelse med kommunesammenlægninger.
På den ene side siger ministeren, at "det ligger mig stærkt på sinde at sikre en effektiv konkurrence om offentlige kontrakter. Det er udbudsreglernes væsentligste funktion, og derfor er det til gavn for alle parter, at de overholdes. Det gælder selvsagt også i vanskelige situationer, hvor der foregår strukturelle omlægninger i en organisation".
På den anden side åbner ministeren tilsyneladende en bagdør for de pressede fusionskommuner uden mod på udbud. Han påpeger, at udbudsreglerne er ganske komplicerede og siger: "Man må have øje for, at der kan opstå særlige både juridiske og praktiske problemer i forbindelse med større strukturelle ændringer blandt de myndigheder, som er omfattet af reglerne. Hvordan sådanne situationer håndteres, er der ikke nogen praksis for".

Falder på et tørt sted
På den baggrund falder EU's nye, forenklede udbudsdirektiver på et tørt sted. Forhandlingerne om nye udbudsdirektiver måtte igennem en forligsprocedure, men faldt på plads i december. Godkendelsen i Ministerrådet og den endelige afstemning i Europa-Parlamentet ventes overstået i februar. Herefter har landene 21 måneder til at få deres lovgivning på plads, men Danmark ventes at lynbehandle sagen.
- Vores ambition er at være hurtige, og basislovgivningen er på plads, så vi bare skal lave nye bekendtgørelser og vejledninger. Derfor regner vi med at være klar i eftersommeren, siger Marianne K. Larsen, chefkonsulent i Konkurrencestyrelsen. Hun mener, at nogle af problemerne ved en kommunesammenlægning måske kan løses med de nye, forenklede direktiver.
Grundlæggende samles de tre klassiske direktiver for
bygge og anlæg, tjenesteydelser og indkøb i et direktiv, og der åbnes for helt nye udbudsformer såsom "konkurrencepræget dialog". Her erstattes kravspecifikationer med en beskrivelse af behov, som kunde og leverandør så kan forhandle ud fra.
- Konkurrencepræget dialog er en mellemting mellem et traditionelt udbud og en forhandling. Den kan bruges i særligt komplekse situationer, og det er ikke utænkeligt, at nogle af de problemer, vi står over for, kan falde ind under de rammer. Den er tænkt til en situation, hvor den enkelte kommune simpelthen ikke ved, hvad der skal til for at løse et givet problem, siger Marianne Larsen.
Konkurrencestyrelsen arbejder i øvrigt på en vejledning for, hvordan kommuner skal forholde sig ved sammenlægninger.

Skal følge reglerne
Flere juridiske eksperter, som Computerworld har talt med, pointerer, at der ikke gælder særlige regler om udbud i forbindelse med kommunesammenlægninger.
- De nye, større kommuner skal følge de almindelige regler, fastslår professor, dr.jur. Ruth Nielsen ved Handelshøjskolen i København.
Advokat Per Mejer fra advokatfirmaet Bender.dk kan heller ikke finde særlige undtagelser i forbindelse med regionale sammenlægninger. Han noterer dog, at der kan opstå situationer, hvor det kan retfærdiggøres, at man for eksempel går i "udbud efter forhandling".
Samme procedure, som stort set ikke bruges i Danmark,
gør Konkurrencestyrelsen opmærksom på. Det er en undtagelsesbestemmelse, hvor man kun henvender sig til en enkelt leverandør og således undgår hele møllen med kravspecifikationer og behandling af flere leverandørers tilbud.
- Situationer, der kunne falde ind her, kunne være, hvor fusionerende kommuner, der alle har KMD-systemer, skal indkøbe konsulentbistand til et beløb over udbudsgrænsen for at få strikket systemerne sammen.
Men reglerne tolkes meget snævert både af EF-domstolen og Klagenævnet for Udbud, siger Per Mejer, som også ser meget frem til de nye, forenklede EU-direktiver.

Læs tema om udbud side 14-15




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere