Amitech 64-bit i en lille kuffert

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. januar 2004.


Danske Amitech er helt fremme i it-billedet med deres 64-bit-bærbare computer, der også er en lille ørn til 32-bit.

Første kig: 64 bit på farten
Bærbare med 64 bit er langt fra en revolutionerende nyhed. Både hedengangne Digital og dagens it-gigant IBM havde bærbare RISC-systemer på programmet for mere end 10 år siden.
Den gang var formålet at kunne køre Digitals OpenVMS eller IBM's AIX på systemer, der kunne slæbes af en systemadministrator, så vedkommende ikke nødvendigvis skulle have en gaffeltruck for at være mobil.
Nu er de 64-bit bærbare dukket op igen.
Modige danske Amitech har lanceret deres Amitech FreeNote 4800, som indeholder en 64-bit AMD Mobile Athlon 3000+, og Acer har en tilsvarende model på tegnebrættet.

Desktop i bærbare klæder
Begge systemer vejer sumoagtige fire kilo og er store bærbare. Meget store bærbare. Det skyldes i høj grad varmeafgivelsen fra AMD-processoren, der trækker omkring 90 W eller det samme som en Pentium 4 i desktopudgave. Og det kræver massevis af ventileret køling.
AMD har modificeret deres processor til livet i en bærbar, ved at sætte deres PowerNow!-strømstyring i processoren til ultra-aggressiv og dernæst putte den i en flad pakning.
Det er således en næsten normal AMD Athlon 64, der skjuler sig i de bærbare klæder. I øvrigt er AMD netop i denne uge kommet med en ny generation af Athlon 64, der kan skrue strømforbruget ned til omkring 20 W.
Og det vil hjælpe - for problemet, ved at bruge en almindelig pc-processor i en bærbar computer er, ud over varmen, også batterilevetiden.
Det er simpelthen ikke anbefalelsesværdigt at tro, at 64-bit-aktiviteter væk fra en stikkontakt er realistiske.
I drift kører blæseren på testsystemerne meget ofte, og det er føntørrervarm luft der kommer ud.
Acer-systemet var en sen prototype, men Amitech leverer systemer i dag, og derfor brugte vi mest tid på Amitech-systemet, som virkede velbygget og veldesignet. Systemet var med 32 bit Windows XP, og vi foretog en benchmark med Business Sysmark 2002.
Slutresultatet var en ydeevne svarende til en 2,8 GHz Intel Pentium 4 processor efter en del kæmpen med neutralisering af strømstyringen.
I brug virkede systemet upåklageligt, men noget gummiagtigt. Der var ligesom en pause inden det reagerede.
En installation af Windows XP i 64-bit-udgave havde ikke dette problem, som vi heller ikke har set på de stationære udgaver.

Fremtidsikring
Og hvad skal man så bruge de ekstra 32-bit til? Svaret er 64-bit-programmer - hvilket betyder teknisk it, multimedia og naturligvis spil. Men det kræver, at applikationerne konverteres til Windows eller Linux med AMD-smag.
Der er 64-bit-Linux til AMD i dag, mens Microsoft er lidt diffus i udmeldingerne om en færdig udgave af 64-bit-Windows XP til AMD, hvilket holder applikationsudviklerne tilbage.
Men enheden er så tæt på en fremtidssikring, som man kan komme i vores it-verden.
Den fungerer glimrende i dag med eksisterende software, og den kan køre morgendagens 64-bit-software - hvis man ikke kommer for langt væk fra en stikkontakt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere