It-chefer hilser kommunefusioner velkommen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. januar 2004.


De kommunale it-chefer går en fagligt spændende tid i møde, men to ud af tre er i fare for at miste deres job, fordi deres kommune er for lille. Fordelene ved strukturreformen vejer dog tungere end den personlige usikkerhed. Den største udfordring bliver de nye it-systemer.

Lille spejl på væggen der, hvem bliver it-chef i kommunen her?
Det spekulerer to ud af tre kommunale it-chefer formentlig på i disse dage. Kun en tredjedel af landets kommuner er nemlig store nok - og det vil formentlig sige over 30.000 indbyggere - til at fortsætte med egen administration efter strukturreformen.
- Hvor havner man selv? Bliver man overflødig? Jeg tror, de fleste tænker sådan, selv om man ikke går rundt og siger det højt, siger it-chef Bruno Jensen, Fuglebjerg Kommune.
Hos de it-chefer i de små kommuner, Computerworld har talt med forud for offentliggørelsen af Strukturkommissionens betænkning i dag, er usikkerheden om ens egen personlige skæbne efter reformen imidlertid den eneste alvorlige ulempe ved kommunale fusioner, de kan få øje på.
- Man har jo ikke brug for usikkerhedsfaktorer. Personligt har jeg det fint nu, hvor vi har rigtig godt styr på det hele, men det er jo navlebeskuende, så det kan man ikke bruge til noget, siger it-chef i Skørping Kommune, Ernst Secher Bohnsted-Marcussen.
- Det bliver fagligt spændende, men arbejdsmæssigt meget usikkert, siger it-chefen i Langeskov Kommune, Sven-Erik Larsen.

Fordele
Han peger til gengæld på en lang række fordele, som nok kan overskygge, at han ikke ved, hvem af de fire it-chefer i den forventede fusion mellem Langeskov, Kerteminde, Ullerslev og Munkebo, der trækker det længste strå og bliver chef for den sammenlagte it-afdeling.
- En fusion vil være en absolut fordel. Med fire små it-afdelinger med to mand i hver, har vi svært ved at holde kompetencerne oppe. Hvis vi derimod bliver otte mand i en ny, fælles it-afdeling, kan vi specialisere os, få en stor højnelse af vidensniveauet internt og samtidig få tid til at passe brugerne ordentligt. Også selv om vi skal lægge transporttid til. Alene i Langeskov bruger vi penge svarende til en tredjedel stilling på ekstern konsulentbistand. En hel del af dem vil kunne spares, siger Sven-Erik Larsen.
Det tæller afgjort også på plussiden, mener Ernst Secher Bohnsted-Marcussen, Skørping, at man med flere interne kompetencer bliver mindre afhængige af leverandørernes teknikere og konsulenter - og at man med en kommunestørrelse på 30.000 vil kunne opnå bedre priser.
- Til gengæld kan jeg godt frygte, at de store leverandører kan finde på at hæve priserne, når strukturreformen skal gennemføres. Hvis der opstår kø, fordi alle skal have nye systemer, så bliver det nok dem med den største tegnebog, der får deres it-systemer først, siger Skørpings it-chef.

Udfordringer
At skulle drive en større it-installation ser it-cheferne ikke som et problem, men som en udfordring, for til gengæld opnås åbenlyse stordriftsfordele.
- Der skulle gerne være nogle fordele ved at begrænse antallet af fagsystemer. Men hvor store fordele, der kan opnås, kommer meget an på chefgruppens og politikernes mod til at skære igennem og sige: Her er de ti systemer, vi fortsætter med - og så smide resten ud, selv om brugerne bliver sure. Så jeg håber på modige beslutningstagere, siger Ernst Secher Bohnsted-Marcussen.
Han ser det selv som en udfordring at få sine største investeringer og bedste systemer videreført i en ny storkommune.
- Vi har altid været på forkant med it i Skørping takket være en fremsynet kommunaldirektør, så vi har for eksempel IP-telefoni, og vi har haft ESDH (GoProPublic fra EDB-Gruppen) i flere år. For mig er det vigtigt, at kommunens investeringer, ikke mindst i brugeruddannelse, ikke tabes på gulvet - men sådan har alle andre det vel også, siger Skørpings it-chef.
I Langeskov ser Sven-Erik Larsen det som den største udfordring at finde frem til den kommende storkommunes fælles it-systemer.
Sammen med it-chefen i Ullerslev går han allerede nu i gang med - efter fælles aftale - at modernisere maskinparken.
- Der er selvfølgelig lidt strategi i det, men alle fire kommuner kører jo Microsoft på servere og platforme, så værre er det ikke. Det er noget andet med fagsystemerne, for mens vi kører FICS til dokumenthåndtering, så bruger to andre KMD's system og den fjerde noget fra en helt tredje leverandør, siger Sven-Erik Larsen.
Ullerslev, Munkebo, Kerteminde og Langeskov kører også med mindst tre forskellige omsorgssystemer, blandt andre Vitae fra CSC og Sealand Care.

Tidsfaktoren
- Jeg tror, vi kan være klar med fælles it-systemer seks måneder efter, at det er besluttet, hvilken platform og hvilke fagsystemer vi skal have, og om driften skal være central eller decentral. Til gengæld tror jeg, det kommer til at tage meget tid at få taget den beslutning, siger Sven-Erik Larsen og tilføjer, at tidshorisonten også afhænger af, om hans nye fynske storkommune skal opfattes som en ny juridisk enhed og dermed skal gå i udbud med de systemer, der videreføres.
- Jeg ser helst, at processen går så hurtigt som muligt, siger Sven-Erik Larsen.
Ernst Secher Bohnsted-Marcussen ser det også som en stor fordel med en meget hurtig afklaring og sammenlægning for at undgå usikkerhed og spild af penge på investeringer.
- Men hvis man vælger at beholde alle småsystemerne og skal til at integrere dem, så kommer det til at tage rigtig lang tid, siger Skørpings it-chef.
- Jeg synes under alle omstændigheder, kommunerne bør vise ansvarlighed i den kommende tid og ikke investere i ny it uden at tale med dem, man formentlig skal slås sammen med, siger han.
I Fuglebjerg ønsker it-chef Bruno Jensen i modsætning til sine kolleger, at gennemførelsen af strukturreformen ikke kommer til at gå for stærkt.
- Jeg håber, der bliver tid til at snakke tingene ordentligt igennem. For mig at se er det nødvendigt med en periode, hvor man kan tænke sig om. Her kører vi næsten udelukkende med KMD-systemer, så jeg har også svært ved at se, hvordan KMD skulle kunne løfte opgaven over hele landet på en gang, siger Bruno Jensen, Fuglebjerg.

Boks:
Sammendrag: It-folket på spring. I mere end et år har folkene i strukturkommisonen gjort sig tanker om, hvordan det offentlige Danmark skal deles, og i dag fredag løftes sløret for de endelige anbefalinger. Utallige opgaver skal flyttes, utallige systemer skal smedes sammen, og rundt om i landet er det danske it-folk - fra den kommmunale it-chef til de store it-leverandører - allerede gået i gang med forberedelserne til, hvad der er blevet kaldt Danmarks største it-projekt nogensinde.

Boks:
Tre kommuner med fusionstanker
Skørping: I den nordjyske Skørping Kommune med små 10.000 indbyggere tænkes uofficielle tanker om at fusionere med den lidt mindre Sejlflod og den lidt større Støvring kommune. Man har i den lille kommune for længst indset, at det ikke er et spørgsmål om "hvis" man skal være større, men kun et spørgsmål om "hvornår" og "med hvem" man skal slås sammen.
Fuglebjerg: Også i den lille sjællandske kommune Fuglebjerg (6.559 indbyggere) går man i sammenlægningstanker med Hashøj kommune (6.000 indbyggere) og en tredje kommune, som kunne være Slagelse, Sorø, Skælskør eller Korsør.
Langeskov: Samme erkendelse er man kommet til på Fyn i Langeskov Kommune (6.300 indbyggere), hvor man med en sammenlægning med nabokommunerne Ullerslev, Munkebo og Kerteminde kan nå op på en formentlig acceptabel størrelse på 28.000 indbyggere. le

Boks:
Strukturkommissionen, strukturreformen og statsministeren
I dag, den 9. januar, offentliggøres strukturkommissionens betænkning med forskellige forslag til en nyindretning af den offentlige sektor. Ni medlemmer fra stat, amter og kommuner og tre uafhængige eksperter - blandt andre Erik Bonnerup - har siden oktober 2002 arbejdet på sagen.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen har gjort det til en mærkesag for regeringen at strømline den offentlige sektor og sætte borgeren i centrum i en reform, som er mindst lige så omfattende som kommunalreformen i 1970.
Mens for eksempel amternes skæbne og opgavefordelingen mellem forskellige myndigheder er til debat frem til sommerferien, så ligger det allerede nu fast, at to tredjedele af landets kommuner er så små, at de skal fusionere for at nå op på 20.000 eller 30.000 indbyggere.
Det er statsministerens plan, at en aftale om strukturreformen skal ligge klar inden sommerferien. le

Boks:
Vi har talt med:
• Bruno Jensen, it-chef, Fuglebjerg Kommune
• Ernst Secher Bohnsted-Marcussen, it-chef, Skørping Kommune
• Sven-Erik Larsen, it-chef, Langeskov Kommune
• Lars Ingemann, chefkonsulent, PA Consulting Group
• Mette Ahorlu, analytiker, IDC Nordic
• Ejvind Jørgensen, underdirektør, PLS Rambøll Management
• Carl Chrisitian Ægidius, adm. dir., IBM Danmark
• Jakob Kraglund, adm. dir., Accenture




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere