Dansk IT: Behov for fælles offentlige it-modeller

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. januar 2004.


Dansk IT ønsker en hurtig beslutning om strukturreformen - og derefter masser af tid til at gennemføre gode og langtidsholdbare it-projekter som fundament for en fleksibel og forenklet offentlig sektor.

Strukturreformens fart - både beslutningshastigheden og gennemførelseshastigheden - bliver varme emner i kølvandet på dagens offentliggørelse af Strukturkommissionens betænkning.
- Set fra et it-perspektiv er det kun en fordel med en høj beslutningshastighed. Det afgørende er at der er klarhed over, hvem der kan træffe beslutninger og om hvad, nøjagtig som ved virksomhedsfusioner, siger formanden for Dansk IT, it-direktør Per Buchwaldt, advokaterne Bech-Bruun Dragsted.
Efterfølgende er det meget, meget vigtigt, at der bliver tilstrækkelig tid til at gennemføre de it-projekter ordentligt, som skal være fundament for den nye offentlige sektor, mener Dansk IT.
- Hvis der ikke bliver tid nok, vil mange fristes til at køre videre med deres nuværende systemer langt ud i fremtiden - eller flikke dem sammen med andres i stor
hast. Det vinder samfundet intet ved, siger Per Buchwaldt.
Han anbefaler, at man starter med de organisatoriske sammenlægninger og omlægninger og derefter tager sig god tid til at udtænke nye it-løsninger og gennemføre it-projekterne.

Brug for enhedsmodeller
- Vi tror, at den kommende strukturrefom langt fra bliver sidste gang, den offentlige sektor skal laves om. Ændringer er med andre ord kommet for at blive, fordi man hele tiden vil lægge opgaverne der, hvor de kan løses bedst, siger Per Buchwaldt.
Derfor er det også vigtigt for foreningen, at der i forbindelse med strukturreformen bruges kræfter på at skabe så stor it-mæssig fleksibilitet i den offentlige sektor som muligt. Overordnet handler det om at fokusere på at forenkle administrationen og lave enhedsmodeller for forskellige processer.
- På en måde skal vi tænke på samme måde, som man gjorde, da der engang blev indført edb i kommunerne. Man definerede i fællesskab, hvordan en given opgave skulle løses, og så satte man Kommunedata til at udvikle én løsning til at understøtte processen. Det er nok ikke så enkelt at lave fællesudvikling i dag, men det er for dyrt for samfundet at udvikle mange måder at gøre det samme på, siger Per Buchwaldt.
Han understreger, at Dansk IT ikke ønsker at fremme en monopol-situation på leverandørsiden, men at der udformes en række procesbeskrivelser for it-understøttelse, der er tilstrækkeligt gode til, at mange leverandører kan bidrage med til it-løsningerne.
Et eksempel på det, Dansk IT ønsker sig, er den måde ToldSkat har defineret nogle processer og principper for it-understøttelse af skatteligningen på, så den kan foregå ensartet i kommunerne eller i kommunale skattesamarbejder.
- Jeg kan ikke se noget i vejen for, at kompetente organer på tilsvarende måde kan definere processer for it-understøttelse af hjemmeplejen og en lang række andre områder, siger Dansk IT's formand.

Billledtekst:
Formanden for Dansk IT, Per Buchwaldt, mener, at de it-udgifter, som følger i kølvandet på strukturreformen skulle have været afholdt under alle omstændigheder, fordi den
offentlige sektors it-systemer længe har været alt for fragmenterede. Foto: Hans Juhl

Boks:
Høring om it og strukturreformen
Torsdag den 15. januar afholder ITEK, Dansk IT, IT-Brancheforeningen og de to folketingspolitikere Kristian Jensen (finanspolitisk ordfører for Venstre) og Morten Helveg Petersen (bl.a. finans- og it-politisk ordfører for Det Radikale Venstre) en høring i Fællessalen på Christiansborg om Strukturkommissionens betænkning i et it-politisk lys. Høringen skal blandt andet konkretisere de muligheder for nyindretning af den offentlige forvaltning, som en strukturreform giver. Derigennem skal det også sikres, at it-delen kommer med i debatten og tænkes ind i reformen allerede fra begyndelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere