Det lille websted

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. december 2003.


CMSimple til indholdsstyring til de små websteder er en oplagt julegave til alle, der har brug for et hurtigt og nemt websted. Og CMSimple er både dansk og open source.

CMS
"Kunne du ikke liiiige banke et hurtigt lille websted sammen?"
Dette spørgsmål er normalt et, som får alle it-guruer til at få nervøse trækninger. Ikke fordi HTML-kode er svært, men problemerne begynder i det sekund, webstedet skal ændres. Det bør kunne ske, uden at brugerne skal bruge tid på HTML-editorer, FTP-upload og andre discipliner ud i højere it-skoleridt.
Løsningen er naturligvis et CMS (Content Management System), men de er som oftest beregnet til større websteder. Det efterlader de små websteder et sted mellem håndarbejde og håbløshed.

Open source
Her kommer CMSimple ind. Det er et open source CMS beregnet til de helt små websteder med under to megabyte tekst, hvilket er rigeligt til at rumme en Jane Aamund roman.
CMSimple er skrevet i internet-programmeringssproget PHP og fylder som installation mindre end 50 kilobyte.
Det kræves, at webserveren kører Apache eller Microsoft IIS, og at PHP er installeret. Den indbyggede sideredigering anvender Javascript og kræver minimum Mozilla 1.3 eller Microsoft Internet Explorer 5.5. Da hele webstedet ligger i en enkelt fil, kræves der ingen database i modsætning til for eksempel det større CMS PostNuke. Denne simple struktur giver enkel installation og administration, men betyder også, at hastigheden falder, når filen med webstedet bliver for stor.

Bedre dokumentation ønskelig
Installationen er nem og kræver absolut ikke, at man er PHP-haj.
Man skal dog være administrator på serveren, idet der skal indsættes et par rettigheder. Efter installationen kan man gå i gang. CMSimple bruger overskrifter til at sideopdele websitet med. Siderne markeres med en sideoversigt i venstre side af skærmen, der også rummer adgang til gæstebog og e-post, hvilket er indbygget i CMSimple, der i øvrigt også har søgefunktion. Det er lidt uheldigt, at administratornavn og dennes password lagres ukrypteret. Det er dog en af de ting, der er på vej.
En lidt bedre dokumentation ville også være en god ting. Der er det mest nødvendige vejledning, men der skal eksperimenteres en bid, før man får fundet alle mulighederne.
Selve side-editoren er OK, men meget enkelt. Siderne bliver lidt af typen: Overskrift, billede og noget tekst. Men de er nemme og hurtige at danne, og de mere ambitiøse kan modificere i skabelonen, der er opbygget med cascading stylesheets. Der er også en HTML-editor, hvor de mere ambitiøse kan boltre sig. Der er flere avancerede eksempler på sidedesign på CMSimples websted, som viser, at man med lidt snilde kan opnå pæne resultater.
Alt i alt er det et glimrende CMS, der rammer et sted, hvor de større systemer slet ikke kan nå ned.

Billedtekst:
Det tog tog under to minutter at danne denne side i CMSimple. Siden er ikke avanceret, men rækker til mange formål.

Boks:
CMSimple
Pris: Gratis med open source-forpligtelser
Flere oplysninger:
www.cmsimple.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere