Videoredigering i topklasse til rimelig pris
Endelig skete det. Adobe fik tilføjet muligheden for at redigere AVCHD-filer i sit videoredigeringsprogram til forbrugere, Premiere Elements 7.
Det har været stærkt efterspurgt, da stadig flere små HD-kameraer fra blandt andre Panasonic og Sony benytter AVCHD-formatet til at komprimere de store HD-filer, så de bedre kan ligge på hukommelseskort.
Hidtil har konkurrenten Pinnacle med sine Studio-programmer haft frit spil, men nu bider Adobe fra sig, og det gør softwaregiganten godt.
Premiere Elements 7's hårdeste konkurrent er sådan set ikke Pinnacle Studio 12 Ultimate.
Det er i stedet dens forgænger Premiere Elements 4. Den opmærksomme læser vil her bemærke, at versionsnumrene er hoppet fra 4 til 7. Forklaring følger...
Sin egen værste konkurrent
Videoredigeringsprogrammet har sprunget et par versionsnumre over, fordi Adobe i nogle udgaver sælger Premiere Elements sammen med billedbehandlingsprogrammer Photoshop Elements.
Da billedbehandlingsprogrammet Photoshop Elements i dag er oppe på version 7, valgte Adobe at få videoredigeringsprogrammet til at hoppe frem til version 7.
Det skyldes den forvirring, der har været omkring Elementspakker med to forskellige versionsnumre. Nu skulle det være nemmere at holde styr på de to programmer, selv om de hurtigt kan blandes sammen.
Tilbage til teksten - og spørgsmålet om, hvem konkurrenten egentlig er.
Hvis det drejer sig om redigering af AVCHD-filer, kan Pinnacle Studio 12 Ultimate og Premiere Elements 7 naturligvis konkurrere lidt. Men det er en ulige kamp, da Premiere Elements 7 er overlegen. Redigeringen foregår hurtigere, og brugergrænsefladen er mere lækker og intuitiv.
Da vi testede Pinnacle Studio 12 Ultimate var vi egentlig udmærket tilfredse med programmet, men efter at have prøvet Premiere Elements 7, må vi konstatere, at Adobe bare gør det en del bedre.
Problemet med Premiere Elements 7 er bare, at det ligner sin forgænger (Premiere Elements 4) på rigtig mange punkter. Funktioner og layoutet er næsten det samme, og derfor kan det være svært at se, hvorfor man skulle vælge at kaste sparepengene efter Elements 7, hvis man allerede har version 4. Det skulle kun være for at få muligheden for at redigere i AVCHD-filer.
Samtidig var Premiere Elements 4 et så godt program, at det i dag stadig er yderst brugbart, så længe du ikke skal behandle AVCHD-filer. Programmet kan endda tage et andet HD-format, nemlig HDV. Samtidig har det mange af de samme kreative muligheder som den nye version.
Virker glimrende
Det er nemt at få importeret sine videoklip til Adobe Premiere Elements 7. Du kobler bare kameraet til computeren, og optagelserne overføres uden besvær.
Du kan også overføre optagelser fra dvd'er, hvis du har nogle gamle film liggende gemt på en skive, og hvis du har filer liggende på computeren, kan du blot trække dem ind i programmet. Det er meget simpelt og virker glimrende.
Selve redigeringen er også intuitiv, og du kan forlænge eller formindske klip ved at trække videofilerne på tidslinjen (se billede til højre). Der findes næsten uanede muligheder for at lave overgange mellem klippene og behandle dem på kreativ vis. Eksempelvis ændre farver, justere skarphed, kontrast og smelte klip sammen på et utal af måder.
Der er også kommet bedre mulighed for at "tagge" filer med information, så du hurtigere kan finde dem via søgninger på et andet tidspunkt.
Spørgsmålet er, om du har brug for det. Når det gælder billeder er det rart at have funktionen, da der ofte er mange tusinde billeder på harddisken. Det forholder sig bare anderledes med videofiler, som der slet ikke er så mange af - medmindre du er en wannabe Steven Spielberg - og derfor er de normalt til at overskue.
En af styrkerne ved Adobe Premiere Elements er, at du kan spytte dine færdige videofilm ud i rigtig mange forskellige formater, eksempelvis MP4, WMV og flash. Det er også muligt at skyde en fil direkte fra programmet og ind på YouTube. Du slipper dermed for at tænke på formatstørrelse og komprimering.
Til en pris på 750 kroner leverer Adobe rigtig meget videoredigering for pengene.
Hvis du ofte har brug at redigere dine videofiler, er Premiere Elements 7 sagen. Programmet æder rigtig mange forskellige videoformater lige fra mobilvideo til HD-video og videofiler fra nettet.
Hvis du ikke skal redigere AVCHD-filer - og ikke regner med at komme til det foreløbig - kan du dog sagtens nøjes med den ældre version, Premiere Elements 4.