Hardware for trekvart milliard til folkeskolerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. december 2003.


Hvis kommunerne udnytter en kommende tilskudsordning fuldt ud, vil der blive købt nye computere til folkeskolerne for trekvart milliarder kroner i 2005-07. Oven i kommer 125 millioner kroner til it-pædagogik.

COMPUTERFEST
Nu udmøntes regeringens handlingsplan fra august om it i folkeskolen snart. I finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti blev det besluttet, at 370 millioner kroner - ud af de i alt 495 millioner kroner på finansloven - skal bruges til anskaffelse af computere i folkeskolens 3. klassetrin i 2005, 2006 og 2007.
Kommunerne kan som ejere af folkeskolerne søge om et tilskud på 2.000 kroner pr. elev i 3. klasse, såfremt de selv punger ud med det tilsvarende beløb.
Statstilskuddet på 2.000 kroner pr. elev er øremærket til at give 3. klasserne så gode adgangsforhold til computere i nærmiljøet, at de kan gå til og fra, og computerne kan anvendes naturligt i undervisningen. Kommunernes eget bidrag må bruges til at tilgodese alle klassetrin med it, men ikke til administrative formål på skolerne.
Positivliste
Der vil blive udarbejdet en positiv-liste over typer af udstyr, der må indkøbes. Listen kommer til at gælde for både de statslige og de kommunale penge. Ifølge Computerworlds oplysninger vil listen sandsynligvis omfatte printere, almindelige pc'er, bærbare computere og tynde klienter inklusive servere.
Der vil formentlig blive lavet en indkøbsaftale hos SKI, Statens og Kommunernes Indkøb. Hvis kommunerne udnytter ordningen fuldt ud, vil der blive købt computere til folkeskolen for trekvart milliard kroner fra 2005-2007.
Et særligt forlig mellem regeringen og Det Radikale Venstre giver friskolerne tre gange 15 millioner kroner i 2004, 2005 og 2006, så de får samme muligheder som folkeskolerne for at opruste it-mæssigt.
De 125 resterende millioner, som er til overs efter computerindkøbene, skal anvendes til it-pædagogik. Dog med undtagelse af mindre beløb, som er afsat til en teknisk opgave med at udvikle en fælles materialeplatform.
75 af de 125 millioner er afsat i 2004.
Nye universer
Pengene til pædagogik går blandt andet til udvikling af helt nye typer undervisningsmidler til internetbaseret undervisning, der tager udgangspunkt i mediekonvergensen (40 millioner kroner).
Udvikling af nye universer på EMU'en (Elektronisk Mødested for Undervisningsverdenen) bliver der også penge til, ligesom der er afsat midler til at udvikle nye moduler til det pædagogiske it-kørekort til lærerne.
Der er også beregnet penge til at udbrede it-beviset til skoleeleverne, og til at alle folkeskoler skal kunne købe licenser til LMS (Learning Management Systemer).
De 495 millioner kroner til skole-it er formelt først på budgettet, når Folketinget vedtager finansloven for 2004. Det sker efter planen den 18. december.

Boks:
It i folkeskolen
"Parterne er enige om at udmønte reserven til styrket integration af it i folkeskolen, således at den afsatte reserve på i alt 495 mio.kr. fordeles med 75 mio.kr. i 2004, 120 mio.kr. i 2005 og 150 mio.kr. i hvert af årene 2006 og 2007. Midlerne anvendes til tilskud til indkøb af computere til 3. klassetrin samt øget faglig brug af it på alle klassetrin, herunder i specialundervisningen, efteruddannelse af lærerne og udvikling af nye organisations- og undervisningsformer."

Kilde: Finansministeriet om finanslovsforliget.

Boks:
2.300 abonnerer på SkoDa
Det virtuelle bibliotek Skolernes Databaseservice kan bruges lige fra børnehaveklassen til de videregående uddannelser. Her findes artikler, fotos og fakta fra 11 databasesamlinger, for eksempel Polfoto, InfoMedia og Britannica
Online. 2.300 skoler abonnerer. http://skoda.emu.dk le

boks:
Alt om undervisning på EMU'en
EMU-portalen er finansieret af Undervisningsministeriet og er stedet for viden om undervisning på nettet. EMU (Elektronisk Mødested for Undervisningsverdenen) er for elever og lærere i grundskolen, på de gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelserne og seminarierne samt for forældre og andre interesserede i uddannelse og undervisning. le




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere