ERP-firmaerne åd hinanden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. december 2003.


2003 har stået i konsolideringens tegn i ERP-verdenen. De store pengestærke giganter forsøgte efter tur at sluge mindre ERP-firmaer.

De store ERP-firmaer er i fuld gang med at ruste sig til tænderne gennem opkøb af mindre konkurrenter. Konsolideringen finder sted i et marked, der har været klemt af konjunkturerne.
Men brikkerne er endnu ikke faldet helt på plads. Det gik forholdsvis nemt for en amerikansk investorgruppe at overtage Baan fra britiske Invensys og fusionere selskabet med sit andet ERP-selskab SSA Global Technologies.
Men føljetonen om Peoplesoft, J.D. Edwards og Oracle fortsætter ufortrødent og når næppe en ende i år. Den 2. juni meddelte PeopleSoft, at selskabet for 11 milliarder kroner ville overtage konkurrenten J.D. Edwards og dermed blive verdens næststørste ERP-firma kun overgået af tyske SAP.

En mand med en plan
Men i Oracle-hovedkvarteret i Californiske Redwood Shores sad der en mand, som slet ikke syntes, at det var en god idé. Faktisk syntes Oracle-chefen, den rapkæftede Larry Ellison, at ideen var så dårlig, at han allerede i skuffen havde en plan for, hvad han så ville foretage sig. Oracle skulle under ingen omstændigheder forvises til tredjepladsen på ERP-markedet.
Blot fire dage senere luftede Ellison så sin plan: Oracle ville forsøge at overtage PeopleSoft for 32 milliarder kroner. Dog uden at ville have J.D. Edwards med i købet.

Blank afvisning
PeopleSofts ledelse afviser blankt Ellisons frieri. Den 10. juni betegner PeopleSoft-chefen, Craig Conway, Ellisons tilbud som "oprørende dårlig opførsel" og "blot et forsøg på at forpurre PeopleSofts overtagelse af J.D. Edwards". Få dage senere lægger PeopleSoft sag an mod Oracle og forhøjer sit bud på JDE med 5,3 milliarder kontante kroner.
Men Larry Ellison lader sig ikke sådan affeje. Han hæver sit tilbud på PeopleSoft til i første omgang 39,6 milliarder kroner.
I SAP-hovedkvarteret i Walldorf iagttager ledelsen med slet skjult fryd hundeslagsmålet fra sidelinien. Selskabet lancerer en kampagne, der skal lokke usikre kunder hos de amerikanske ERP-giganter ind i SAP-folden.

Flere penge på bordet
Da PeopleSoft overtager JDE midt i juli, lyder endnu et nyt tilbud fra Oracle på også at købe JDE, hvis det er afgørende for overtagelsen af PeopleSoft. Tilbudet hæves til 48 milliarder kroner. Ellison gjorde det samtidig klart, at var det endelige tilbud fra Oracle.
Peoplesoft køber atter engang op. Denne gang selskabet Jcit International, der udvikler software til optimering af produkter.
Og her står sagen så indtil videre. EU-Kommissionen har som det afsnit i føljetonen indledt en undersøgelse af, om en eventuel overtagelse af PeopleSoft vil medføre, at Oracle får monopollignende status på ERP-markedet. Undersøgelsen ventes at vare fire måneder.

Billedtekst:
Larry Ellison, Oracle har startet et slag om dominansen i ERP-verdenen, og røgen fra slaget har langtfra lagt sig endnu.
Foto: Torben Klint

Boks:
Professor SAP
Sin forgængers modsætning. Sådan lyder en del af karakteristikken af Henning Kagermann, som denne sommer overtog roret i Europas mægtigste softwarekoncern, SAP. Hvor forgængeren, Hasso Plattner, ofte blev betragtet som impulsiv, så beskrives 56-årige Kagermann i flere portrætter som en "nøgtern fysikprofessor".
Og han var da også professor i teoretisk fysik ved universitetet i Braunschweig, indtil han i 1982 kom til SAP ved at reagere på en job-annonce fra det dengang forholdsvis lille og ukendte softwarehus.
Han havde oprindeligt ambitioner om en akademisk karriere og drømte om at kunne skabe et videnskabeligt gennembrud, der måske oven i købet kunne indbringe ham en Nobel-pris.
Professortitlen blev også central, da magasinet The Economist sidste år tegnede et portræt af Henning Kagermann. Overskriften lød: "Softwareprofessoren".
Henning Kagermann har bestredet adskillige job hos SAP. Han har blandt andet stået bag udviklingen af nye programmer inden for omkostnings- og projektstyring.
I 1998 blev han udpeget som næstkommanderende og kronprins. Fem år efter kunne han så indtage chefstolen i SAP-hovedkvarteret i Walldorf, da stifteren af ERP-giganten, Hasso Plattner, gennemførte sin velplanlagte retræte.
Henning Kagermann udtaler sig ofte og gerne om intellektuel ærlighed i forretningsanliggender.
Privat er han gift og har tre døtre. Han er en inkarneret fan af betonrock. Yndlingsbandet er Deep Purple, der havde sin storhedstid i slutningen af 60'erne og begyndelsen af 70'erne.

Billedtekst:
Henning Kagermann overtog SAP-roret i sommer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere