Har man et problem og køber et til - så har man to

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. december 2003.


Man kan gøre sit livs handel i øjeblikket. Prisen for virksomheder er i bund, og hver tredje it-virksomhed har foretaget opkøb i de sidste par år. Teoretisk set er 1+1 = >2. Men pas på, det er de færreste, der får indfriet forventningerne til synergi og markedsposition.

It-branchen står foran en konsolidering, der skal give os større og mere slagkraftige virksomheder. Det er en udvikling, som allerede er i gang. Det viser Deloitte & Touche-undersøgelsen IT-Vækstbarometer 2003. Over halvdelen af it-branchens virksomheder har i de sidste to år gennemført strategiske alliancer. Antallet af opkøb og fusioner har været svagt faldende. Men 31 procent af it-virksomhederne har dog gennemført et opkøb i de sidste par år, og for fusioner er tallet 12 procent.
- En række af vore it-virksomheder er nødt til at konsolidere sig, siger partner Kim Gerner, leder af Deloitte & Touche Videncenter IT, Tele og Medier.
Det giver sig udslag i flere ting. Virksomhederne er nødt til at få en størrelse, der gør dem konkurrencedygtige. For mange vil den optimale løsning være at finde andre virksomheder, der har den nødvendige eller større ekspertise end én selv, danne alliance eller lægge sig sammen med dem og derved opnå en slagkraftig størrelse. Samtidig er konkurrencen hård efter flere års økonomisk nedtur, og virksomhederne er nødt til at fokusere forretningsmæssigt. De må sælge det fra, som ikke passer ind i den valgte fokusering.
- Det er der ikke noget nyt i, men det er vores erfaring, at det kan være svært at se sit livsværk opslugt eller sammenlagt med en anden virksomhed, siger Kim Gerner.
- Ofte kan det dog være det helt rigtige valg, hvis der skal tænkes langsigtet. Det er samtidig meget vigtigt at håndtere konsolideringsprocessen på en begavet måde. Det er nemlig ikke bare et spørgsmål om at få stor volumen i sin virksomhed, de nye kompetencer skal også ind i fokus. Vores erfaring viser, at en række virksomheder i for høj grad er gået målrettet efter at blive store, siger han.
Der er mange udfordringer. Nogle virksomheder er så svagt funderede, at de kæmper for dagligdagen. De har ikke kræfter til at absorbere et opkøb eller en sammenlægning, for de har været igennem så meget internt, at de ikke har overskuddet til at klare flere omvæltninger. De skal først have orden i eget hus, før de via konsolidering og sammenlægninger forsøger sig med at bringe orden i andres.
- Generelt er tiden til, at man kan gøre sit livs handel, hvis man er på opkøbsjagt. Priserne er i bund. Men det er vigtigt ikke at lade sig rive med alene af den grund. Hvis ens egen virksomhed har et problem og man køber sig til endnu et, så ender man med at stå med to problemer. Det kan lyde banalt, men det er ikke desto mindre ofte det, vi ser ske, siger Kim Gerner.
Han mener, at it-branchens konsolidering med sammenlægninger, frasalg, opkøb alliancer og fusioner vil fortsætte. Det skyldes, at udviklingen i it går i særklasse hurtigt, og at det derfor er vigtigt hele tiden at være i front.
- Og man er nødt til at indse, at man ikke kan være i front på alle områder. Derfor er it-virksomhederne tvunget til at fokusere, f.eks. ved at indgå alliancer. Det giver frihed til, at man kan koncentrere sig om sine kernekompetencer og lade alliancepartnerne tage sig af deres - og i fællesskab leverer man det sublime, siger Kim Gerner.
For strategiske alliancer var det næsten hver tredje (58 procent) it-virksomhed, som i 2003 gik ind i et sådant samarbejde. En vækst fra 48 procent i 2001 og 52 procent i 2002. Når man går skridtet videre og gennemfører et egentligt opkøb eller en fusion, er det vanskeligste ofte at håndtere de forskellige kulturer, der mødes og brydes i sammenlægningen. Mange tror, at prisforhandlingerne er det sværeste ved et opkøb eller en fusion. Men når de opslidende og langvarige forhandlinger er færdige, så starter det rigtigt hårde arbejde med at få synergi og omkostningsreduktioner hentet hjem og få integreret medarbejderne.
- Teoretisk bør regnestykket i en sammenlægning være, at et plus et giver mere end to. Men vi ser ofte, at mange bliver skuffede. De får ikke indfriet forventningerne til synergi og markedsposition, fordi de ikke fik gjort forarbejdet grundigt nok, siger Kim Gerner, Deloitte & Touche.

- Priserne er i bund, men det er vigtigt ikke at lade sig rive med alene af den grund. Hvis ens egen virksomhed har et problem og man køber sig til endnu et, så ender man med at stå med to problemer, siger Kim Gerner. Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere