Microsoft kæmper for det offentlige marked

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. december 2003.


Microsoft har etableret den offentlige sektor som et separat forretningsområde og har rekrutteret tidligere direktør og it-direktør i Økonomistyrelsen Anders Nørskov som strategisk sparringspartner.

Strategisk sparringspartner for den offentlige sektor - den rolle skal Økonomistyrelsens tidligere topchef Anders Nørskov fremover spille for Microsoft. Rekrutteringen er udtryk for, at koncernen har styrket sit fokus på den offentlige sektor.
Den 1. juli i år etablerede Microsoft - ikke bare i Danmark men hele Europa - den offentlige sektor som "hård vertikal", altså et separat forretningsområde, der udelukkende beskæftiger sig med offentlige kunder.
- Det offentlige tænker meget langsigtet i øjeblikket. Der er spørgsmål om it-arkitektur, strukturkommissionens arbejde, hvordan det vil påvirke det kommunale samarbejde it-mæssigt og flere andre centrale områder. Her skal vi være på forkant og se, hvordan vi kan identificere og tage ejerskab af projekter. Vi vil ikke risikere, at der pludselig vedtages strategier, hvor vi ikke kan være med, siger Dan Bælum, der er udnævnt til salgsdirektør for den offentlige sektor. Han fremhæver, at de overvejelser kræver ansatte med strategisk indsigt og visioner - folk, der kan tænke anderledes end bare i produktbaner. Det er vigtigt i lyset af, hvad der ventes at ske over de kommende to til fire år.
- En almindelig it-sælger kan ikke diskutere visioner for den offentlige sektor med sektorens forretningsansvarlige. Her kommer Anders Nørskov ind, siger Dan Bælum.
Et godt kup
Anders Nørskov har tilbragt omtrent ti år i den offentlige sektor - senest tre et halvt år som direktør i Økonomistyrelsen. Her fik han efter den nylige fusion med Finansstyrelsen posten som it-direktør, mens hans kollega fra Finansstyrelsen blev direktør for den fusionerede styrelse.
I Økonomistyrelsen, hvor rekrutteringen i øvrigt ses som et "godt kup", i og med at Microsoft får en nøglemedarbejder med både viden og netværk, var Anders Nørskov dybt involveret i implementeringen af Navision Stat og Statens Lønsystem, og han var gennem sit sidste år i styrelsen også ansvarlig for it-området. Nu ser han frem til at prøve noget nyt.
- For mig er det en stor udfordring. Jeg glæder mig til at arbejde på den anden side af bordet, hvor jeg kommer til at arbejde med noget af det, jeg synes er spændende. Som bindeled mellem koncernen og den offentlige sektor skal jeg dels være med til at formidle Microsofts ideer til det offentlige, dels være den åbne indgang for beslutningstagerne her med behov for at finde løsninger, siger Anders Nørskov.
Han understreger også, at det har stor betydning, hvad der sker i den offentlige sektor netop i disse år.
Den cand.polit.-uddannede Nørskov har kun i en kort periode som nyuddannet været beskæftiget i den private sektor - i det lille konsulentfirma Institut for Konjunktur-Analyse. I to ombæringer har han været ansat i Finansministeriets departement og derudover i Energistyrelsen.
Open source-tiltag
På europæisk plan blev Microsofts fokus på eEuropa med handlingsplanen for 2005 sat i relief i december sidste år, da koncernen hentede en topembedsmand ind fra EU-Kommissionen. Detlef Eckert, der havde ansvar for it-politisk planlægning og analyse i kommissionen, er nu ansvarlig for Microsofts Trustworthy Computing initiativ i Europa.
Ifølge dagbladet International Herald Tribune meldte Microsoft sig også sidste år ind i lobbyorganisationen "The Initiative for Software Choice", som fra et kontor i Bruxelles arbejder på at overtale europæiske regeringer til ikke at lovgive om open source-tiltag.
Analytikere fra blandt andre IDC i London siger til bladet, at der er over 70 eksempler i verden på, at regeringer har ansporet til eller ligefrem krævet brug af open source-software i offentligt regi. EU-Kommissionen anbefaler også i flere eEuropa-dokumenter en mere udbredt brug af open source-software.
Microsoft kæmper hårdt for det offentlige marked i lyset af både Europas deadline i 2005 for blandt andet digital forvaltning og den svage udvikling i it-investeringerne i den private sektor, skriver International Herald Tribune.

Anders Nørskov skal være bindeled mellem koncernen og den offentlige sektor. Han skal formidle Microsofts ideer til det offentlige og være den åbne indgang for beslutningstagerne med behov for at finde løsninger. Foto: Stig Stasig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere